“Tuli hyvä mies valtaan”

“Nyt tuli hyvä mies val­taan”, minul­le todet­tiin, kun kesäl­lä vuon­na 2000 kysyin Venä­jäl­lä mie­li­pi­det­tä maan uudes­ta pre­si­den­tis­tä, erääs­tä Vla­di­mir Puti­nis­ta. Vas­taa­ja­na oli­vat van­hat kom­mu­nis­tit Tse­re­po­vet­sin kau­pun­gis­sa Volog­dan alu­eel­la. Nämä mie­het tun­nis­ti­vat Puti­nis­sa kal­tai­sen­sa, oli­han kysees­sä enti­nen (tai ikui­nen) KGB-upsee­ri, joka ei kaih­ta­nut kovia ja raa­ko­ja ottei­ta esi­mer­kik­si Tsetsheniassa.

Juu­ri tuol­loin venä­läi­set koki­vat myös suur­ta pet­ty­mys­tä Jelt­si­nin kau­den epä­va­kau­teen. Moni oli esi­mer­kik­si menet­tä­nyt sääs­tön­sä vuon­na 1998 alka­nees­sa Venä­jän talous­krii­sis­sä. Moni kai­pa­si maa­han parem­paa jär­jes­tys­tä. Näki sel­väs­ti, että monen venä­läi­sen ener­gia kului aivan koko­naan arjes­sa selviämiseen.

Jol­lain taval­la kau­pun­gis­sa hen­ki­vät vie­lä toi­sen maa­il­man­so­dan sekä kyl­män sodan tuu­let. Kau­pun­ki­lai­set oli­vat ylpei­tä sii­tä, että hei­dän suu­ri teh­taan­sa oli tuot­ta­nut eri­kois­te­räk­sen Neu­vos­to­lii­ton sukel­lus­ve­nei­siin. Minul­le muis­tel­tiin myös, kuin­ka teol­li­suu­den kehi­tys oli Sta­li­nin ansio­ta. Tse­re­po­vet­sis­sa oli ollut van­ki­lei­re­jä suo­ma­lai­sil­le sota­van­geil­le. Siel­lä on muis­to­merk­ki­kin heil­le. Kar­ja­lais­taus­tai­nen tulk­ki­ni, jo iäkäs Ant­ti muis­te­li, kuin­ka hän oli jou­tu­nut jat­ko­so­dan aika­na pake­ne­maan äitin­sä kans­sa suo­ma­lai­sia soti­lai­ta näi­den edetes­sä Kar­ja­las­sa. Antin puo­li­so oli Tse­re­po­vet­sis­sa opet­ta­nut sak­san kiel­tä DDR:ään sijoi­tet­ta­vil­le neu­vos­toup­see­reil­le. Haas­tat­te­le­ma­ni nuo­ret mie­het oli­vat läh­dös­sä armei­jaan ja sen jäl­keen teräs­teh­taal­le töihin.

Taval­li­set tse­re­po­vets­lai­set oli­vat kyl­lä hyvin ystä­väl­lis­tä väkeä, mut­ta sain kokea myös epä­luu­lois­ta koh­te­lua. Kau­pun­kiin saa­vut­tua­ni minun oli men­tä­vä ilmoit­tau­tu­maan pai­kal­li­sel­le FSB:n upsee­ril­le, joka antoi minul­le put­ka­reis­sun uhal­la sakot – ken­ties kyse oli nor­maa­lis­ta kor­rup­tios­ta. Kun tein paluu­ta Suo­meen, minul­le teh­tiin kol­me eri tar­kas­tus­ta, joi­ta perus­tel­tiin Tshet­se­nian sotatilanteella.

Kun Venä­jä on vii­me vuo­si­na mat­kan­nut koh­ti yhä syvem­pää tota­li­ta­ris­mia, on mie­lee­ni usein nous­sut Nyt tuli hyvä mies val­taan ‑kom­ment­ti. Venä­jä tuot­taa nyt suur­ta tuhoa Ukrai­nas­sa, mut­ta ei ole vai­kea ennus­taa, että venä­läi­sil­lä itsel­lään­kin ovat jäl­leen edes­sä puut­teen ja kär­si­myk­sen­kin vuo­det. Mut­ta sel­lai­ses­ta­han eivät tai­da dik­taat­to­rit – hyvät mie­het – välittää.