Musiik­ki­ku­vael­ma Anna Mag­da­le­na Bac­hin elä­mäs­tä Yli-Iin kirkossa

Anna Magdalena Bach oli yksi ensimmäisistä koulutetuista naispuolisista ammattilaulajista. Hänen elämäänsä kuvaillaan musiikin siivin Yli-Iin kirkossa nähtävässä esityksessä.Anna Magdalena Bach oli yksi ensimmäisistä koulutetuista naispuolisista ammattilaulajista.

Yli-Iin kir­kos­sa kuul­laan lau­an­tai­na 26.3. mie­len­kiin­toi­nen kirk­ko­näy­tel­mä-kon­sert­ti suu­ren sävel­tä­jä­mes­ta­rin Johann Sebas­tian Bac­hin toi­sen vai­mon Anna Mag­da­le­na Bac­hin elä­mäs­tä. Oop­pe­ra- ja kon­sert­ti­lau­la­ja Vir­pi Räi­sä­nen esit­tää musiik­ki­ku­vael­man yhdes­sä Oulun Van­han Musii­kin barok­ki­soit­ta­jis­ta koos­tu­van kokoon­pa­non kans­sa. Muka­na on myös lap­si­näyt­te­li­jä Alma Lepo­kos­ki.

Esi­tys on alun­pe­rin käsi­kir­joi­tet­tu Alan­ko­mais­sa mezzo­sopraa­no Vir­pi Räi­sä­sel­le ja Domes­tica Rot­ter­dam ensemblelle.

– Olin todel­la otet­tu kun­nias­ta kun minul­le Alan­ko­mais­sa kir­joi­tet­tiin tämä kau­niis­ti raken­net­tu kuvael­ma täyn­nä Bac­hin rakas­te­tuim­pia sävel­lyk­siä kuten Air, Erbar­me dich ja Ich habe genug. Kuvael­man juo­nen ja musii­kin kaut­ta esi­tys sopii hie­nos­ti myös pää­siäi­sen odo­tuk­seen, luon­neh­tii Vir­pi Räisänen.

Lau­luso­lis­ti ja pää­näyt­te­li­jä on mezzo­sopraa­no Vir­pi Räi­sä­nen (vas). Con­ti­nuo­ryh­mään kuu­lu­vat Pek­ka Elsi­lä, Johan­na Lepo­nie­mi, Rii­na Sal­mi­nen ja Vir­ve Räi­sä­nen. Lap­si­näyt­te­li­jä­nä on Alma Leponiemi.

Yli-Iihin maa­il­mal­ta aset­tau­tu­nut Vir­pi Räi­sä­nen on kään­tä­nyt teok­sen suo­men kie­lel­le ja mukail­lut sen sopi­maan esi­tet­tä­väk­si suo­ma­lai­siin kirk­koi­hin. Kuvael­ma on Suo­mes­sa esi­tet­ty aiem­min eri yhtye­ko­koon­pa­noil­la Oulun­sa­lo Soi ‑tapah­tu­mas­sa 2018 ja vii­me vuon­na Oulus­sa ja Raa­hes­sa. Yli-Iin esi­tyk­sen jäl­keen esi­tys näh­dään sun­nun­tai­na Kemissä.

Bac­hin musiik­ki sytyt­tää muusi­kon ja kuu­li­jan­sa. Musii­kin esit­tä­mi­nen Bac­hien ajan soit­ti­min luo esi­tyk­seen autent­ti­sen sävyn ja antaa syvän elä­myk­sel­li­sen koke­muk­sen. Myös Anna Mag­da­le­na Bac­hin elän­män­ta­ri­na koskettaa.

Anna Mag­da­le­na oli Johann Sebas­tian Bac­hin toi­nen vai­mo ja mies­tään 16 vuot­ta nuo­rem­pi. Pari avioi­tui Köt­he­nis­sä 1721, Bac­hin ensim­mäi­nen vai­mo Maria Bar­ba­ra oli kuol­lut seit­se­män­tois­ta kuu­kaut­ta aiem­min. He sai­vat yhdes­sä 13 las­ta, jois­ta seit­se­män kuo­li lapsena.

Musii­kil­lis­ten nume­roi­den ja näyt­tä­möl­lis­ten koh­taus­ten avul­la Anna Mag­da­le­na käy läpi elä­mään­sä, rak­kaut­taan ja äitiyt­tään. Ras­kai­na niuk­kuu­den ja surun sii­vit­tä­mi­nä aikoi­na musiik­ki ja rak­kaus puo­li­soon sekä usko Juma­laan kan­toi­vat elä­mäs­sä eteenpäin.

– Paneu­tu­mi­nen Anna Mag­da­le­nan elä­mään on ollut mie­len­kiin­tois­ta, sil­lä itse­kään en tien­nyt hänes­tä aikai­sem­min muu­ta kuin mie­hen­sä Johann Sebas­tia­nin hänel­le sävel­tä­män nuot­ti­kir­ja­sen eli Notenbüch­lein für Anna Mag­da­le­na Bach ver­ran. Tähän kir­ja­seen Bach koko­si vai­mol­leen pää­osin kos­ket­ti­mis­tol­la soi­tet­ta­via pie­niä kap­pa­lei­ta ja muu­ta­mia lie­de­jä sekä aarioi­ta. Anna Mag­da­le­na käyt­ti tätä kir­jas­ta opet­taes­saan suu­ren musi­kaa­li­sen per­heen lap­sil­le musii­kin­teo­ri­aa ja soittamista.

Vir­pi Räi­sä­sel­le oli pysäh­dyt­tä­vää kuul­la, että Anna Mag­da­le­na oli yksi his­to­rian ensim­mäi­sis­tä kou­lu­te­tuis­ta nais­lau­la­jis­ta. Uran­sa aika­na, ennen mie­hen­sä tapaa­mis­ta, hän oli jopa kuu­lui­sam­pi kuin itse sävel­tä­jä­mes­ta­ri Johann Sebas­tian. Lau­la­mi­nen kui­ten­kin jäi, kun nai­nen omis­tau­tui perheelleen.

– Anna Mag­da­le­nan täy­del­li­nen uhrau­tu­mi­nen ajan tavan mukai­ses­ti mie­hel­len­sä ja lap­sil­le oli kos­ket­ta­vaa, kuten myös­kin hänen koh­ta­lon­sa mie­hen­sä kuo­le­man jäl­keen. Anna Mag­da­le­na kuo­li 58-vuo­ti­aa­na “jär­kyt­tä­vis­sä olo­suh­teis­sa”, kuten aika­lai­set ovat doku­men­toi­neet. Yli­pään­sä nai­sen osa tuon ajan yhteis­kun­nas­sa on ollut vai­kea sisäis­tää, vaik­ka sii­tä nykyi­sin olem­me his­to­rian kaut­ta hyvin­kin tie­toi­sia, poh­tii Räisänen.

Musiik­ki­ku­vael­ma

• Anna Mag­da­le­na Bac­hin elä­mäs­tä Yli-Iin kir­kos­sa la 26.3. klo 17.

• “Lief­de van Anna Mag­da­le­na Bach”, käsi­kir­joi­tus Elsi­na Jan­sen. Suo­men­nos ja mukael­ma Vir­pi Räisänen.

• Musiik­ki J.S.Bach ja C.P.E.Bach.

• Lau­luso­lis­ti ja pää­näyt­te­li­jä mezzo­sopraa­no Vir­pi Räi­sä­nen. Con­ti­nuo­ryh­mä: Pek­ka Elsi­lä tra­ver­so, Johan­na Lepo­nie­mi barok­ki­viu­lu, Rii­na Sal­mi­nen barok­ki­sel­lo, Vir­ve Räi­sä­nen cem­ba­lo. Lap­si­näyt­te­li­jä Alma Leponiemi.