Muis­ti­sai­raan siir­te­ly pai­kas­ta toi­seen aiheut­ti per­heel­le huol­ta ja mur­het­ta – Samal­la herä­si huo­li yksi­näis­ten van­hus­ten kohtalosta

Tyttäret Erja Haho ja Seija Karhumaa sekä heidän isänsä Antti Rautakoski ovat olleet saatuun hoitoon tyytyväisiä, mutta hoitopaikan pitkä odotusaika ja siihen liittyvä omaisen siirtely paikasta toiseen aiheutti erityisen paljon huolta. (Kuva Teea Tunturi)Tyttäret Erja Haho ja Seija Karhumaa sekä heidän isänsä Antti Rautakoski ovat olleet saatuun hoitoon tyytyväisiä, mutta hoitopaikan pitkä odotusaika ja siihen liittyvä omaisen siirtely paikasta toiseen aiheutti erityisen paljon huolta. (Kuva Teea Tunturi)

Iiläi­nen Ant­ti Rau­ta­kos­ki on ollut vai­mon­sa Este­ri Rau­ta­kos­ken kans­sa nai­mi­sis­sa vuo­des­ta 1955 saak­ka. Yhtä on pidet­ty siis jo lähes 70 vuot­ta. Vii­mei­set pari vuot­ta Ant­ti toi­mi vai­mon­sa omais­hoi­ta­ja­na, kun­nes tul­tiin tilan­tee­seen, että vai­mol­le piti etsiä hoi­va­ko­ti­paik­ka ja omais­hoi­ta­juus purkaa.

– Se oli hyvin vai­kea pää­tös, kun piti vie­dä mum­mu hoi­toon. Se oli kuin asu­muse­ro kaik­kien näit­ten vuo­si­kym­men­ten jäl­keen, Ant­ti Rau­ta­kos­ki toteaa.

Par­kin­so­nin tau­din ja hoi­de­tun syö­vän pääl­le ilmaan­tu­nut veri­suo­ni­pe­räi­nen muis­ti­sai­raus ete­ni Este­ril­lä todel­la nopeas­ti ja pahe­ni han­ka­lak­si. Arki muut­tui täy­sin, eivät­kä puo­li­son tai las­ten voi­mat enää saa­dus­ta kotia­vus­ta huo­li­mat­ta riit­tä­neet koti­hoi­don ylläpitämiseksi.

– On surul­lis­ta seu­ra­ta, kun oma äiti muut­tuu. Hän ei ole enää se sama äiti, vaik­ka muis­taa kyl­lä vie­lä, ketä me olem­me, Iis­sä asu­va tytär Sei­ja Kar­hu­maa sanoo.

– Yri­tim­me sisa­rus­voi­min käy­dä vii­kon­lop­pui­sin isäl­lä kave­ri­na, öitä­kin oltiin välil­lä. Se oli niin uuvut­ta­vaa aikaa, kun meis­tä sisa­ruk­sis­ta on vie­lä suu­rin osa työ­elä­mäs­sä, Jää­lis­sä asu­va tytär Erja Haho kertoo.

– Koko ajan vai­va­si huo­li sii­tä, miten asiat van­hem­mil­la ovat ja miten isä sen kai­ken jak­saa, Kar­hu­maa kertoo.

Jo vii­me vuo­den kevääs­tä saak­ka tilan­ne han­ka­loi­tui. Tuol­loin tuli usei­ta käyn­te­jä sai­raa­laan ambu­lans­si­kyy­dil­lä, ja seu­ra­si jak­so­ja, jol­loin Este­ri vie­tiin lyhyik­si ajoik­si muun muas­sa Uta­jär­ven vuo­deo­sas­tol­le. Syys­kuus­sa hänet palau­tet­tiin Uta­jär­vel­tä kotiin kovas­sa kuu­mees­sa ja seka­va­na, pal­jon huo­nom­mas­sa kun­nos­sa kuin läh­ties­sään. Lop­pu­vuot­ta sävyt­ti­vät useat ambu­lans­si­kyy­dit ja nii­tä seu­ran­neet vuo­deo­sas­to­jak­sot muun muas­sa Simos­sa, Kui­va­nie­mel­lä, Limin­gas­sa ja Utajärvellä.

Kun tuli aika etsiä Este­ril­le pysy­vä hoi­to­paik­ka, jär­jes­tet­tiin loka­kuus­sa pala­ve­ri, jos­sa arvioi­tiin pal­ve­lu­tar­peen laa­juut­ta. Se oli per­heen mukaan koru­ton­ta fak­taa, kun heil­le ilmoi­tet­tiin, että paik­ko­ja ei ole ja lain mukaan on kol­me kuu­kaut­ta aikaa jär­jes­tää paikka.

– Se tun­tui sil­loin ihan hir­veäl­tä, että miten täs­tä sel­vi­tään. Olo oli toi­vo­ton. Oli hätä sii­tä, kuka hoi­taa ja miten, Sei­ja Kar­hu­maa sanoo.

– Ran­kin vai­he oli marras–joulukuussa, jol­loin kaik­ki kär­jis­tyi ja avun­tar­ve kas­voi. Yöt meni­vät val­voes­sa ja isän voi­mat lop­pui­vat. Nyt äiti on ollut jou­lus­ta saak­ka pois kotoa, Kar­hu­maa jatkaa.

Hän ker­too, että nuo vii­me vuo­den kuu­kau­det ovat kuin sumua.

– Usein tun­tui, että olim­me vää­räs­sä pai­kas­sa. Hoi­ta­jat usein ihmet­te­li­vät, mik­si Este­ri on tääl­lä. Hoi­to oli aina kui­ten­kin hyvää, emme­kä voi kuin kiit­tää hoitajia.

Hyp­pyyt­tä­mi­nen pai­kas­ta toi­seen aiheut­ti myös hoi­det­ta­vas­sa seka­vuut­ta ja ahdis­tus­ta. Yksi­tyi­syy­den puu­te ja öiset pelot vai­va­si­vat paljon.

Tie­to pal­ve­lua­su­mis­pai­kas­ta tuli tam­mi­kuun lopus­sa. Iiläi­nen Este­ri Rau­ta­kos­ki sai tuol­loin pai­kan Pudas­jär­ven hir­si­kar­ta­nos­ta. Paik­ka itses­sään oli sekä Este­rin että läheis­ten mie­les­tä iha­na ja hoi­to hyvää, mut­ta väli­mat­ka aiheut­ti ongelmia.

– Kun puhu­taan van­hus­ten vii­mei­sis­tä vuo­sis­ta, kuu­kausis­ta tai vii­kois­ta, niin kyl­lä puo­li­son pitäi­si pys­tyä ole­maan arjes­sa muka­na, Sei­ja Kar­hu­maa sanoo.

– Kyl­lä minä pää­sin vii­koit­tain käy­mään siel­lä, mut­ta se aiheut­ti koko per­heel­le pal­jon vai­vaa, Ant­ti Rau­ta­kos­ki sanoo.

Vih­doin maa­lis­kuun alus­sa Este­ri Rau­ta­kos­ki sai pai­kan Iis­tä Emmin­tu­val­ta, jos­sa hänel­lä on pysy­vä paik­ka. Nyt kai­kil­la on rau­hal­li­nen mie­li, vie­rai­lu on helpompaa.

– Pää­sen itse autol­la­kin käy­mään kyläs­sä puo­li­son luo­na. Se on vaan ras­kas­ta, kun joka ker­ta hän haluai­si, että minä jäi­sin sin­ne hänen kans­saan nuk­ku­maan ja ole­maan. Kotiin hän ei var­si­nai­ses­ti kai­paa, Ant­ti Rau­ta­kos­ki sanoo.

Tyt­tä­ret ja Ant­ti Rau­ta­kos­ki totea­vat, että mel­ko aktii­vi­se­na sai itse olla, jot­ta pal­ve­lua­su­mi­nen jär­jes­tyi. Samal­la nousi huo­li sii­tä, miten yksi­näi­set van­huk­set pär­jää­vät, kun heil­lä ei ole ketään omais­ta hei­dän puo­les­taan asioi­ta hoitamassa.

– Kyl­lä ehdot­to­mas­ti pitäi­si tie­tyn ikäi­sil­le olla joku van­hus­ten neu­vo­la, jos­sa pidet­täi­siin huol­to pait­si fyy­si­ses­tä ter­vey­des­tä, myös hen­ki­ses­tä hyvin­voin­nis­ta. Van­he­ne­mi­nen ja oma pär­jää­mi­nen kun aiheut­taa monil­le pel­ko­ja, Sei­ja Kar­hu­maa sanoo.

– Tun­tuu niin vää­räl­tä, että tämä suku­pol­vi, sota-ajan lap­set jou­tu­vat koke­maan täl­lais­ta epä­var­muut­ta. Tämä­kö on heil­le palk­ka kai­kes­ta, kun van­hus­ten hoi­to on men­nyt täl­le mal­lil­le, hän kysyy.

Oysis­sa käyn­nit oli­vat Hahon mukaan pysäyt­tä­viä. Hän ihmet­te­lee, miten siel­lä akuut­ti­vas­taa­no­tol­la yksin asioi­vat van­huk­set pär­jää­vät, kun tak­si vaan jät­tää ovelle.

– Mekin oltiin tois­tu­vas­ti “vää­räs­sä pai­kas­sa”, vaik­ka olim­me juu­ri siel­lä, mis­sä ohjei­den mukaan piti­kin. Nii­tä käy­tä­viä sai kul­kea edes­ta­kai­sin ja yrit­tää löy­tää oike­aan paikkaan.

Toi­nen huo­li, joka vii­me kuu­kausi­na on per­hees­sä syn­ty­nyt on se, miten hoi­ta­jat jak­sa­vat, kun hal­li­tus ja hyvin­voin­tia­lue kiris­tä­vät nyö­re­jä koko ajan tiukemmalle.

– Resurs­sit eivät tule riit­tä­mään, tilan­ne on kes­tä­mä­tön, Sei­ja Kar­hu­maa sanoo.

Pal­ve­lua­su­mi­sen kus­tan­nuk­set aiheut­ti­vat per­heel­le yllä­tyk­se­nä. Yksi­tyi­nen pal­ve­lua­su­mi­nen oli todel­la kal­lis­ta, eikä sen pariin siir­ty­mi­nen ollut miten­kään mah­dol­lis­ta. Mak­sut yksi­tyi­sel­lä puo­lel­la oli­si­vat voi­neet koho­ta tuhan­siin euroi­hin kuu­kau­des­sa. Se, että jul­ki­sen puo­len hoi­to­paik­ko­jen välil­lä­kin on hin­nois­sa suu­ria ero­ja tuli niin ikään heil­le yllä­tyk­se­nä. Hoi­to­mak­su mää­räy­tyy niis­sä jokai­sen omien tulo­jen ja meno­jen mukaan.

– Äidin elä­ke riit­tää juu­ri ja juu­ri kat­ta­maan vuo­kran ja hoi­to­mak­sun, Sei­ja Kar­hu­maa kertoo.

Este­rin hoi­to­pol­ku 2023–2024

14.4.–19.4. Uta­jär­ven vuodeosasto

17.–2.4. Iin hoito-osasto

16.–18.6 Kui­va­nie­men vuo­ro­hoi­to (Antil­le vapaata)

30.6–3.7. Emmin­tu­pa Ii (Antil­le vapaata)

31.8.–1.9 OYS

4.9. OYS-päi­vys­tys ambulanssilla

5.9. Uta­jär­ven vuodeosasto

6.9. palau­tet­tiin kotiin seka­va­na, kuu­mei­se­na ja väsyneenä

3.–10.10 Ambu­lans­sil­la TK:hon -> Simon vuodeosasto

30.10. –2.11. Ambu­lans­sil­la TK:hon -> Iin hoito-osasto

3.11. Ambu­lans­sil­la Oysiin -> Limin­gan hoi­to-osas­to -> 6.–9.11 Kui­va­nie­men vuo­ro­hoi­to (Antil­le vapaata)

2.–4.12 Kui­va­nie­men vuo­ro­hoi­to (Antil­le vapaata)

8.–11.12 Kui­va­nie­men vuo­ro­hoi­to (Antil­le vapaata)

12.–29.12. Uta­jär­ven vuo­deo­sas­to (Koro­nan vuok­si) -> 29.12–14.1 Kui­va­nie­men vuo­ro­hoi­to (Antil­le vapaata)

5.–11.1 Ambu­lans­sil­la TK:hon, päi­vys­tyk­seen -> Oulun kaupunginsairaalaan

Tie­to pal­ve­lua­su­mis­pai­kas­ta tuli 25.1.2024

29.1–5.3. Hir­si­kar­ta­no Pudasjärvi

5.3.– Emmin­tu­pa Ii

Rau­ta­kos­ket

Este­ri Rau­ta­kos­ki on syn­ty­nyt vuon­na 1936 ja Ant­ti Rau­ta­kos­ki vuon­na 1934. He avioi­tui­vat vuon­na 1955. Per­he muut­ti Iihin vuo­den 1960 tie­tä­mil­lä. Antil­la oli puuse­pän­lii­ke oman kodin yhtey­des­sä, hän oli myös aktii­vi­nen vai­kut­ta­ja Iin kun­nan asiois­sa. Ant­ti oli myös muu­ta­man vuo­den puu­työ­opet­ta­ja­na ylä­kou­lul­la. Este­ri oli kotiäi­ti­nä ja vii­mei­set vuo­det per­he­päi­vä­hoi­ta­ja­na ennen eläk­keel­le jään­tiä. Per­hees­sä on seit­se­män las­ta ja jäl­ki­pol­vea jo useam­mas­sa sukupolvessa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.