Pika­vuo­ron kyy­tiin ei voi enää hypä­tä Haukiputaalla

Linja-autopysäkin merkiksi riittäisi nykyisin pelkästään keltapohjainen merkki. Pysäkillä voi pysähtyä paikallisliikenteen lisäksi pikavuoro, jos sellainen reitillä kulkee. Haukiputaantiellä eivät pitkää matkaa liikennöivät pikavuorot enää kulje.Linja-autopysäkin merkiksi riittäisi nykyisin pelkästään keltapohjainen merkki. Pysäkillä voi pysähtyä paikallisliikenteen lisäksi pikavuoro, jos sellainen reitillä kulkee. Haukiputaantiellä eivät pitkää matkaa liikennöivät pikavuorot enää kulje.

Hau­ki­pu­taal­ta ei voi enää nous­ta pika­vuo­ron kyy­tiin, jos mie­lii mat­kus­taa bus­sil­la poh­joi­seen kuten esi­mer­kik­si Kemiin tai Rova­nie­mel­le. Pit­kän mat­kan lin­jal­le mie­li­vien on men­tä­vä ensik­si Ouluun, Iihin tai Kii­min­kiin pääs­täk­seen pika­vuo­roil­le, oli­pa mat­kal­la sit­ten poh­joi­seen tai etelään.

Pika­vuo­ro­lii­ken­ne on mark­ki­naeh­tois­ta lii­ken­net­tä, jon­ka rei­tit, pysäh­ty­mis­pai­kat ja aika­tau­lut päät­tää lii­ken­nöit­si­jä. Viran­omai­nen ei voi enää mää­rä­tä, mis­sä bus­sit pysähtyvät.

Rat­kai­sui­hin pika­vuo­ro­jen pysäh­dys­pai­kois­ta on vai­kut­ta­nut oleel­li­sim­min mat­kan kes­to, arvioi ylei­ses­ti joh­ta­ja Lei­la Leh­ti­nen Mat­ka­huol­lon mat­kus­ta­ja- ja liikennöitsijäpalveluista.

– Mat­kus­ta­jil­le mat­ka-aika on nous­sut hyvin tär­keäk­si kri­tee­rik­si, kun mat­kus­ta­ja tekee pää­tök­sen­sä kul­ku­vä­li­nees­tään ja valin­nan esi­mer­kik­si oman auton ja bus­sin välil­lä. Tär­ke­ää mat­ka­ket­jus­sa on, jos se koos­tuu useis­ta kul­ku­vä­li­neis­tä, että mat­ka-aika on mah­dol­li­sim­man lyhyt.

Hau­ki­pu­taan kaut­ta Hau­ki­pu­taan­tie­tä kul­ke­vat vuo­rot lisäi­si­vät mat­ka-aikaa, mikä tänä päi­vä­nä on muo­dos­tu­nut rat­kai­se­vak­si teki­jäk­si reit­ti­suun­nit­te­lus­sa. Reit­ti nelos­tie­tä pit­kin on nopeampi.

Asian vah­vis­taa myös lii­ken­nöit­si­jä Esko Ala­mä­ki V. Ala­mä­ki Oy:stä.

– Jou­dum­me tais­te­le­maan aikaa vas­taan, jot­ta mat­ka-aika oli­si mah­dol­li­sim­man lyhyt. Myös vähäi­set mat­kus­ta­ja­mää­rät ovat vai­kut­ta­neet asiaan. 

Ala­mäen pika­vuo­ro­py­säk­ki Iis­sä on Iin kes­kus­tan tien­haa­ras­sa. Joku lii­ken­nöit­si­jä pysäh­tyy myös Iin Kärk­käi­sel­lä. Pysäh­dys­paik­ko­ja on myös Kui­va­nie­mel­lä ja Simos­sa sekä Kiimingissä.

Hau­ki­pu­taal­ta pai­kal­lis­lii­ken­teen bus­si­vuo­rot Ouluun kul­ke­vat tiu­haan, puo­len tun­nin välein. Oulus­ta läh­tee run­saas­ti eri lii­ken­nöit­si­jöi­den pit­kän mat­kan vuo­ro­ja niin poh­joi­seen kuin etelään. 

Ajan tasal­la ole­vat kaik­kien lii­ken­nöit­si­jöi­den lin­ja-auto­lii­ken­teen rei­tit, aika­tau­lut, lip­pu­jen hin­nat ja pysä­kit löy­ty­vät kes­ki­te­tys­tä Matkahuolto.fi ‑sivus­tol­ta tai lataa­mal­la puhe­li­meen Mat­ka­huol­lon Rei­tit & Liput ‑sovel­lus. Kysees­sä on ensim­mäi­nen koko Suo­men kat­ta­va osoit­tees­ta osoit­tee­seen pal­ve­lu, johon VR on myös tulos­sa mukaan, ker­too Lei­la Leh­ti­nen Mat­ka­huol­los­ta. Tie­toa rei­teis­tä löy­tyy myös lii­ken­nöit­si­jöi­den omil­ta verkkosivuilta.

– Esi­mer­kik­si Hel­sin­kiin mat­kus­ta­val­la on usein haas­tei­ta, miten voi var­mis­taa oikean vyö­hyk­keen lipun osta­mi­sen ja vält­tää sak­ko­mak­sun. Lisäk­si on muka­vaa, että samas­ta sovel­luk­ses­ta kun ostaa kau­ko­lii­ken­teen liput, voi ostaa myös pai­kal­lis­lii­ken­teen lip­pu­ja ja saa­da kar­tal­la opas­tuk­sen perille.

Mat­ka­huol­lon teh­tä­vä on yllä­pi­tää tie­dot, lii­ken­nöit­si­jä päät­tää rei­tit, aika­tau­lut ja hin­nat mark­ki­naeh­toi­ses­sa liikenteessä.

– Mat­ka­huol­los­ta lai­tam­me aina palau­tet­ta lii­ken­nöit­si­jöil­le. Hie­noa, että ihmi­set halua­vat mat­kus­taa bus­sil­la, iloit­see Lehtinen.

Kesä­kuun alus­ta voi­maan­tul­leen uuden tie­lii­ken­ne­lain mukaan kaik­ki lin­ja-auto­py­sä­kit mer­ki­tään jat­kos­sa kel­ta­poh­jai­sel­la mer­kil­lä, jos­sa on mus­ta bus­sin­ku­va. Laki­uu­dis­tuk­sen myö­tä luo­vut­tiin vel­voit­tees­ta kak­si­merk­ki­jär­jes­tel­mään, jos­sa kau­ko­lii­ken­teen pysä­kit mer­ki­tään sini­sel­lä poh­jal­la ole­val­la val­koi­sel­la bus­sil­la. Monien taa­ja­mien pää­väy­lien var­rel­la on edel­leen pal­jon pysäk­ke­jä, joil­le kau­ko­lii­ken­ne ei enää pysäh­dy, vaik­ka pysä­kil­lä on edel­leen sini­poh­jai­nen merkki.