Han­nuk­sen kylä­ta­lo täyt­tyi mate­li­jois­ta ja nii­den ihailijoista

Markku Mulari oli parta-agama Mörkön kanssa mukana Kiimingin Hannuksen matelijanäyttelyssä kertomassa harrastuksesta ja matelijoiden elämästä. Suositussa tapahtumassa pääsi tutustumaan niin kuningasboaan ja muihin käärmeisiin, kuin torakoihin, sammakoihin, liskoihin sekä hämähäkkeihin. (Kuva: Teea Tunturi)Markku Mulari oli parta-agama Mörkön kanssa mukana Kiimingin Hannuksen matelijanäyttelyssä kertomassa harrastuksesta ja matelijoiden elämästä. Suositussa tapahtumassa pääsi tutustumaan niin kuningasboaan ja muihin käärmeisiin, kuin torakoihin, sammakoihin, liskoihin sekä hämähäkkeihin. (Kuva: Teea Tunturi)

Mate­li­ja­har­ras­ta­ja, han­nus­lai­nen Tan­ja Mati­kai­nen koko­si kave­ri­po­ruk­kan­sa kans­sa Han­nuk­sen kylä­ta­lol­le upean mate­li­ja­näyt­te­lyn, jos­sa vie­rai­li­jat pää­si­vät tutus­tu­maan muun muas­sa kunin­gas­bo­aan, kunin­gas­py­to­nei­hin, par­ta-aga­miin, sam­ma­koi­hin, hämä­häk­kei­hin, tora­koi­hin ja sii­roi­hin. Ylei­sö oli kiin­nos­tu­nut­ta ja jän­nit­ty­nyt­tä­kin näi­tä mie­len­kiin­toi­sia eläi­miä katsellessaan.

Näyt­te­lys­sä oli esil­lä eläi­miä niin kau­koi­däs­tä kuin ame­ri­kas­ta ja afri­kas­ta­kin. Osaan pää­si tutus­tu­maan lähem­min, mut­ta osaa sai ihas­tel­la vain ter­raa­rion lasin läpi.

Tar­ja Mati­kai­nen ker­too har­ras­ta­neen­sa vuo­des­ta 2017 saak­ka, mut­ta innos­tus mate­li­joi­hin on hänel­lä ollut jo pitkään.

– Ensim­mäi­se­nä minul­la oli vil­ja­käär­me ja sen jäl­keen har­ras­tus on laa­jen­tu­nut. Pit­kä­ai­kai­sen haa­veen sain toteu­tet­tua, kun han­kin vii­me kesä­nä kunin­gas­boan. Täl­lä het­kel­lä minul­la on pal­jon mate­li­joi­ta sekä muun muas­sa nii­den ruu­ak­si ja ter­raa­rioi­den puh­dis­ta­ji­na käy­tet­tä­viä hyönteisiä.

Har­ras­ta­mi­ses­sa hänet yllät­ti lajien run­saus ja se, miten vaik­ka­pa torak­ka voi olla lap­sel­le mie­len­kiin­toi­nen ja hyvä lemmikki.

Mati­kai­sen mukaan mate­li­jat ovat tilaa­vie­viä, mut­ta help­po­hoi­toi­sia ja mie­len­kiin­toi­sia lem­mik­ke­jä, joi­den kas­vun ja käyt­täy­ty­mi­sen seu­ran­ta vie men­nes­sään. Tär­kein­tä har­ras­ta­mi­ses­sa on oppia kun­nioit­ta­maan ja arvos­ta­maan eläintä.

Hän ker­too, että Oulus­sa on var­sin pal­jon alan har­ras­ta­jia, jot­ka ovat toi­siin­sa tii­viis­ti yhteis­työs­sä eri yhdis­tys­ten kaut­ta. Lisäk­si hän kehuu oulu­lai­sia eläin­kaup­po­ja, jot­ka ovat hyvin pereh­ty­nei­tä muun muas­sa mate­li­joi­den ruo­kin­taan. Myös mate­li­joi­hin pereh­ty­nyt eläin­lää­kä­ri Oulus­ta löytyy.

Mati­kai­nen kave­ri­po­ru­koi­neen on pitä­nyt mate­li­ja­näyt­te­lyi­tä ja käy­nyt ker­to­mas­sa har­ras­tuk­ses­taan muun muas­sa kou­luil­la ja eri­lai­sis­sa tapahtumissa.

– Lap­sia kiin­nos­ta­vat yleen­sä tora­kat, lis­kot ja isot käär­meet, mie­het ovat kiin­nos­tu­nei­ta myr­kyl­li­sis­tä käär­meis­tä, joi­ta meil­lä ei tääl­lä nyt ole, ja äidit halua­vat pääs­tä kos­ket­ta­maan käär­met­tä ja sen vat­saa, Mati­kai­nen kuvailee.

Han­nuk­sen näyt­te­lys­sä kävi­jät pää­si­vät her­kut­te­le­maan myös Ellun Evväät ‑popup-kah­vi­las­sa. Tapah­tu­man aika­na näyt­te­lys­sä kävi kaik­ki­aan 60–70 vierasta.

– Kesä­kuun alus­sa astui voi­maan uusi luo­non­suo­je­lu­la­ki, joka rau­hoit­taa kyy­käär­meen ja kiel­tää sen perus­teet­to­man tap­pa­mi­sen ja häi­rit­se­mi­sen, matei­li­ja­har­ras­ta­ja Tan­ja Mati­kai­nen halu­aa vie­lä muis­tut­taa ihmisiä.

Lähes kai­kil­le suo­ma­lai­sil­le tut­tu kyy on maam­me ainoa myr­kyl­li­nen käär­me, joka on tähän saak­ka ollut vail­la lain suo­jaa. Piha­pii­ris­tä kyyn saa edel­leen tap­paa, mikä­li sen siir­tä­mi­nen ei onnistu.