Loru­ja ja leik­ke­jä aiem­mil­ta vuosikymmeniltä

Hyppynarua on hypitty lasten leikeissaä Suomessa jo pitkään. Kokeile hypätä narua mummon muistamien ohjeiden mukaan.Hyppynarua on hypitty lasten leikeissaä Suomessa jo pitkään. Kokeile hypätä narua mummon muistamien ohjeiden mukaan.

Haas­tat­te­lin mum­moa­ni sekä ystä­vä­ni iso­van­hem­paa hei­dän lap­suus­ajois­taan. He muis­te­li­vat, loru­ja, sanan­las­ku­ja sekä leik­ke­jä ja pele­jä, joi­ta lap­suu­des­saan ovat leikkineet.

Ystä­vä­ni iso­van­hem­pi muis­taa lap­suu­des­taan seu­raa­via sanan­las­ku­ja tai loru­ja: “Ahke­ruus on ilom­me.” “Ken moit­tii kesän kuu­muut­ta, ei muis­ta tal­ven kyl­myyt­tä. Ken moit­tii tal­ven kyl­myyt­tä, ei muis­ta kesän kuu­muut­ta.” “Ilta aamua vii­saam­pi.” “Nuo­ruus ja hul­luus, van­huus ja vii­saus.” “Parem­pi vaak­sa vää­rään, kuin suo­ra vaa­raan.” “Kyl­lä luo­ja ilman­sa paran­taa, kun ihmi­set pahat tapan­sa.” “Ilo kas­vot kau­nis­taa.” “Niin met­sä vas­taa, kuin sil­le huu­de­taan.” “Len­nä, len­nä lep­pä­kert­tu ison kiven juu­reen. Siel­lä on sun isäs, äitis keit­tä sul­le puu­roo.” “Nuku, nuku nur­mi­lin­tu. Väsy, väsy väs­tä­räk­ki. Tee pesä­si pel­lol­le, kal­liol­le kar­ta­no­si.” “Muis­ta sil­loin minua, kun kirp­pu puree sinua.”

Mum­mon muis­ta­mia loru­ja: “Maa­la­ri maa­la­si taloa, sinis­tä ja punais­ta, illan tul­len sanoi hän, nyt mä läh­den pois. Yks, kaks, pelis­tä pois.” “Ome­na oo, ompom­poo, pilaks, palaks, pelis­tä pois.”

“Ent­ten tent­ten, tee­li­ka ment­ten. His­sun kis­sun vaa­pu­la vis­sun. Eelin kee­lin klot. Vii­pu­la vaa­pu­la vot. Eskon saun pium paum, nyt sä läh­det täs­tä pelis­tä pois. Pium paum pelis­tä pois.”

Edel­lä mai­ni­tuil­la loruil­la pää­tet­tiin esi­mer­kik­si hip­pa­lei­keis­sä, kuka oli ensim­mäi­se­nä hippa.

“Tuu tuu tupak­ka­rul­la, mis­täs tie­sit tän­ne tul­la? Tulin pit­kin turun­tie­tä, hämä­läis­ten här­kä­tie­tä, Kar­ja­lai­sen kar­ja­tie­tä. Mis­täs tun­sit mei­dän por­tin? Näin tei­dän uuden por­tin: haka alla, pyö­rä pääl­lä, kar­hun tal­ja por­tin päällä.”

Yllä ole­van Tuu, tuu tupak­ka­rul­la-lau­lun mum­mo­ni lau­loi iltai­sin minul­le olles­sa­ni pieni.

“Satu meni sau­naan, pis­ti lau­kun nau­laan. Satu tuli sau­nas­ta, otti lau­kun naulasta.”

Tätä Satu-lau­lua lau­loim­me itse­kin pal­jon eska­ris­sa ja päi­vä­ko­dis­sa. Mus­ka­ris­sa ja ala-asteel­la lau­lua har­joi­tel­tiin soit­ta­maan eri soit­ti­mil­la, kos­ka se on help­po ja yksinkertainen.

“Körö körö kirk­koon, papin muo­rin penk­kiin, rus­keal­la ruu­nal­la, val­keal­la var­sal­la, kir­ja­val­la kis­sal­la, koli­pääl­lä koi­ral­la, lauh­ki­pääl­lä lam­paal­la, päkä­pääl­lä päs­sil­lä, hup­sis, kup­sis huiiii.”

Edel­lä mai­nit­tua lau­lu­leik­kiä lei­kim­me itse­kin kave­ri­ni kans­sa eskarissa.

Hyp­pu­na­ru­leik­ki. Hyp­py­na­run pyö­rit­tä­jät luet­te­le­vat aak­ko­sia hyp­py­jen tah­dis­sa. Kun hyp­pää­jäl­le tulee vir­he, pyö­rit­tä­jät kek­si­vät sil­lä kir­jai­mel­la alka­van nimen, jon­ka koh­dal­la naru pysäh­tyi (tytöl­le pojan nimi, pojal­le tytön nimi). Jat­ke­taan hyp­pi­mis­tä ja pyö­rit­tä­jät lausu­vat samal­la lorua: “Pap­pi se pyö­rit­ti ken­gän­nau­haa (esim.) Lau­ra se hyp­pä­si (esim.) Pekan kau­laan. Ei, juu, ei, juu…” Mikä­li hyp­pää­jä mokaa “ei” koh­dal­la, se ei ole tot­ta, että Lau­ra hyp­pä­si Pekan kau­laan. Mikä­li hyp­pää­jä mokaa “juu” koh­dal­la, se on totta.

Kym­me­nen tik­kua lau­dal­la. Leik­ki läh­ti käyn­tiin niin että ison kiven pääl­le lai­tet­tiin iso lau­ta ja sii­hen kym­me­nen tik­kua. Jou­kos­ta valit­tiin yksi etsi­jä. Kun etsi­vä oli valit­tu, meni­vät kaik­ki lau­dan vie­reen ja joku pot­kai­si lau­taa niin että tikut len­si­vät leväl­leen. Etsi­jä jäi kerää­mään tik­ku­ja, kun muut juok­si­vat piiloon.

Kun tikut oli kerät­ty takai­sin lau­dal­le, niin etsi­jä läh­ti etsi­mään pii­lon men­nei­tä. Jos hän näki jon­kun, hän huusi sen nimen ja hän jou­tui tul­la pii­los­ta pois. Hänet kui­ten­kin voi­tiin vie­lä pelas­taa. Jos joku ker­keäi­si pot­kais­ta tikut uudel­leen leväl­leen, niin kaik­ki jää­neet­kin pää­si­vät uudes­taan peliin mukaan. Leik­ki lop­puu, kun etsi­jä on löy­tä­nyt kaik­ki eikä kukaan ole keren­nyt enää pelastaa.

Purk­ki. Purk­ki toi­mii samoin kuin kym­me­nen tik­kua lau­dal­la mut­ta vain pur­kil­la. Eli purk­ki ase­te­taan kes­kel­le pihaa. Vali­taan etsi­jä. Joku pii­loon meni­jöis­tä pot­kai­see pur­kin kau­as, ja kaik­ki juok­se­vat pii­loon pait­si etsi­jät. Etsi­jä hakee pur­kin ja lait­taa sen takai­sin kes­kel­le pihaa samaan paik­kaan, kun aikai­sem­min. Kun purk­ki on pai­kal­laan niin etsi­jä alkaa etsiä pii­los­sa ole­via ja kun löy­tää niin huu­taa hei­dän nimen­sä ja purk­ki. Esi­mer­kik­si ’’Vil­le Purk­ki’’ Täs­sä vai­hees­sa Vil­len täy­tyy tul­la pur­kin vie­reen ja taas joku voi pelas­taa Vil­len ja tul­la pot­kai­se­maan pur­kin niin että etsi­jä läh­tee uudel­leen hake­maan sitä. Täs­sä vai­hees­sa taas kaik­ki jää­neet pää­se­vät takai­si pii­loon. Tämä­kin leik­ki lop­puu, kun etsi­jä on löy­tä­nyt kaik­ki pii­los­ta ilman pelastuksia.

Lisäk­si mum­mu­ni ja hänen sisa­ruk­sen­sa pela­si­vat peli­kor­teil­la Tup­pi-peliä sekä Afri­kan tähteä.

Eli­na Millakangas

Jut­tu jul­kais­taan osa­na Ran­ta­poh­jan ja alu­een kou­lu­jen yhteistyötä.