Vir­pi­nie­men fris­bee­gol­fra­dal­le kai­va­taan kun­nos­tus­toi­mia ennen SM-kisoja

Frisbeegolfin SM-kisat kisataan elokuussa Virpiniemessä, mutta sitä ennen rata kaipaisi kunnostusta. Koronapandemia on tuonut lajin pariin runsaasti uusia harrastajia, joten Oulun alueen radat ovat kovalla käytöllä. Kuva: Kajsa Wickström/SFLFrisbeegolfin SM-kisat kisataan elokuussa Virpiniemessä, mutta sitä ennen rata kaipaisi kunnostusta. Koronapandemia on tuonut lajin pariin runsaasti uusia harrastajia, joten Oulun alueen radat ovat kovalla käytöllä. Kuva: Kajsa Wickström/SFL

Elo­kuus­sa Vir­pi­nie­meen saa­puu 120 fris­bee­gol­faa­jaa tais­te­le­maan lajin suo­men­mes­ta­ruu­des­ta. Oulun fris­bee­seu­ran isän­nöi­mis­sä fris­bee­gol­fin SM-kil­pai­luis­sa kisa­taan avoi­mes­sa sar­jas­sa sekä nais­ten avoi­mes­sa sarjassa.

Oulun fris­bee­seu­ran puheen­joh­ta­ja Kaj­sa Wick­ström ker­too, että kisa­val­mis­te­lut ovat käyn­nis­sä jo nyt.

– Vir­pi­nie­meen on saa­pu­mas­sa hyvä mää­rä maan huip­pu­heit­tä­jiä. Meil­lä on kasas­sa jo hyvin spon­so­rei­ta ja rata­suun­ni­tel­mia­kin on teh­ty. Nyt odot­te­lem­me innol­la lumien sula­mis­ta, jot­ta rataa pää­si­si tar­kas­te­le­maan pai­kan pääl­le, Wick­ström toteaa.

Vir­pi­nie­men fris­bee­gol­fra­ta tar­jo­aa Wick­strö­min mukaan Oulun alu­een radois­ta par­haan ympä­ris­tön kiso­jen jär­jes­tä­mi­sel­le kil­pa­kes­kuk­si­neen, kor­keus­e­roi­neen ja maas­to­vaih­te­lui­neen. Yhdek­sän vuot­ta van­ha rata kai­pai­si kui­ten­kin kun­nos­ta­mis­ta ennen SM-kisoja.

– Rata on avat­tu vuon­na 2012, ja sen jäl­keen sitä ei ole oikeas­taan muu­tet­tu yhtään: tii­pai­kat ovat alku­pe­räi­set ja kovas­sa käy­tös­sä kulu­neet. Väy­lien välil­lä on kaa­det­tu pui­ta, mikä on teh­nyt muu­ta­mis­ta koh­dis­ta vähän tur­vat­to­mia, sil­lä ris­ki­nä on heit­tää kiek­ko naa­pu­ri­väy­läl­le. Radal­le on muo­dos­tu­nut myös muu­ta­ma sok­ko­koh­ta, jois­sa pelaa­jien on olta­va eri­tyi­sen tarkkoina.

Wick­ström pai­not­taa, että rataa ei halu­ta kun­nos­taa vain yhtä kisaa var­ten. Tavoit­tee­na on, että fris­bee­gol­fra­dan perus­pa­ran­nuk­sel­la saa­daan entis­tä parem­pi rata kai­kil­le fris­bee­har­ras­ta­jil­le käytettäväksi.

– SM-kiso­jen yhtey­des­sä tal­koil­laan muu­ten­kin, joten perus­teel­li­sem­mil­la kun­nos­tus­tal­koil­la sai­sim­me hoi­det­tua kak­si kär­päs­tä yhdel­lä iskul­la. On tur­haa teh­dä iso­ja paran­nuk­sia vain yhtä kisaa var­ten, vaan kun­nos­tus pitää suun­ni­tel­la niin, että toi­men­pi­teet pal­ve­le­vat jat­kos­sa­kin. Myös Vir­pi­nie­men ulkoi­lua­lu­een muut käyt­tä­jät on otet­ta­va huo­mioon paran­nuk­sis­ta päätettäessä.

Wick­ström ker­too, että Vir­pi­nie­men radan kun­nos­tus­tar­pees­ta on ilmoi­tet­tu myös Oulun kau­pun­gil­le. Vah­vis­tus­ta perus­kor­jauk­sel­le ei olla kui­ten­kaan vie­lä saatu.

– Oulun kau­pun­ki on tuke­nut toi­min­taam­me aina hyvin, joten toi­vo­taan, että myös Vir­pi­nie­men radan perus­pa­ran­nuk­sel­le saa­tai­siin vih­re­ää valoa. Fris­bee­gol­fra­doil­le on Oulun alu­eel­la käyt­tä­jiä, eivät­kä radat ole kal­leim­mas­ta pääs­tä ole­via urheilurakenteita.

Koro­na­pan­de­mia on näky­nyt Wick­strö­min mukaan räjäh­dys­mäi­se­nä kas­vu­na fris­bee­gol­fin har­ras­ta­ja­mää­ris­sä. Aktii­vi­har­ras­ta­jien kaut­ta on kul­ke­nut sanaa uusis­ta kas­vois­ta radoil­la, ja myös seu­ran jäsen­mää­rä on kasvanut.

– Eten­kin nuo­ria har­ras­ta­jia on uskal­tau­tu­nut radoil­le entis­tä enem­män. Fris­bee­gol­fin har­ras­ta­mis­ta ei ole mis­sään vai­hees­sa kiel­let­ty, sil­lä sitä har­ras­te­taan ulko­na, jol­loin myös tur­va­vä­lit on mah­dol­lis­ta pitää. Lisäk­si se on hyvää terveysliikuntaa.

Tal­vel­la Vir­pi­nie­men ulkoi­lua­lue on hiih­tä­jien käy­tös­sä, mut­ta Wick­strö­min mukaan Oulun radois­ta Hii­ro­ses­sa, Top­pi­las­sa, Pik­ka­ra­las­sa ja Kii­min­gin Hon­ki­maal­la on mah­dol­lis­ta fris­bee­gol­fa­ta myös talvella.

– Tal­vel­la väy­lät ovat lumen tuo­man lisä­haas­teen vuok­si vähän lyhyem­piä kuin kesäl­lä. Hon­ki­maan tal­vi­ra­ta on suun­ni­tel­tu put­te­ri­ra­dak­si ja sen väy­lät ovat lyhyi­tä ja tek­ni­siä, joten tal­vel­la siel­lä on hyvä har­joi­tel­la lähi­pe­liä, Wick­ström vinkkaa.

Lajin aktii­vi­sin kausi alkaa kesän kyn­nyk­sel­lä maan kui­vues­sa. Aloit­te­li­ja pää­see Wick­strö­min mukaan alkuun kol­men kie­kon aloi­tus­se­til­lä ja hyvil­lä ulkoilukengillä.

– Sopu sijaa antaa, kun­han muis­te­taan koh­te­liai­suus ja varo­vai­suus radoil­la liik­kues­sa. Mukaan mah­tuu vie­lä vaik­ka kuin­ka pal­jon harrastajia.