Oulun yhtei­sö­toi­min­nal­la edes­sään muu­tos­ten vuo­si – Asu­ka­sil­to­jen ja alu­eel­lis­ten tilai­suuk­sien ja koh­taa­mis­ten kehit­tä­mi­seen etsi­tään tapoja

Oulun yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukkaa viehättää ajatus kansalaiskeskusteluista, vapaasta vuoropuhelusta kahvikupin äärellä asukkaiden, päättäjien ja virkamiesten kesken. Ensi vuodelta hän toivoo, että koronan heittämästä varjosta päästäisiin ja kuntalaisten kuuleminen saataisiin jälleen monipuolisesti toimivaksi. (Kuva: Teea Tunturi)Oulun yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukkaa viehättää ajatus kansalaiskeskusteluista, vapaasta vuoropuhelusta kahvikupin äärellä asukkaiden, päättäjien ja virkamiesten kesken. Ensi vuodelta hän toivoo, että koronan heittämästä varjosta päästäisiin ja kuntalaisten kuuleminen saataisiin jälleen monipuolisesti toimivaksi. (Kuva: Teea Tunturi)

Tule­va vuo­si aset­taa Oulun kau­pun­gin yhtei­sö­toi­min­nan uusiin puit­tei­siin. Se, mihin ollaan menos­sa on yhtei­sö­toi­min­nan pääl­lik­kö Pasi Lau­kan mukaan vie­lä umpi­la­tu, mää­rän­pää on tie­dos­sa, mut­ta pol­ku­ja sin­ne on tar­jol­la monia. Suu­rim­mat haas­teet syn­nyt­tää yhteis­työ Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lue Poh­teen kans­sa ja isoim­mat mah­dol­li­suu­det kum­pua­vat uudes­ta hyvinvointi‑, kult­tuu­ri- ja lii­kun­ta­lau­ta­kun­nas­ta, jon­ka alle Oulun yhtei­sö­toi­min­ta ja osal­li­suus siir­tyy, pois sivis­tys-ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nan alai­suu­des­ta, ja osin kou­lu­maa­il­man varjosta.

– Kau­pun­gin yhtei­sö­toi­min­nas­sa tär­kein­tä on herät­tää luot­ta­mus­ta kau­pun­kior­ga­ni­saa­tion ja kun­ta­lais­ten välil­lä. Koro­nan vuok­si asuk­kai­den koh­taa­mi­nen hyy­tyi, ja ensi vuo­den aika­na tähän pitää tul­la muu­tos, Lauk­ka sanoo.

Koro­na-ajan digi­loik­kaa hän kuvaa osal­li­suu­den näkö­kul­mas­ta vähän lii­an­kin hyväk­si; asuk­kai­den tapaa­mi­nen siir­tyi täy­sin Team­siin, eikä väkeä eri alueil­ta tavoi­tet­tu toi­vo­tus­ti. Tämä syk­syn ajan oulu­lai­sil­ta on kerät­ty ideoi­ta sii­tä, miten pala­taan osin van­haan, eli vaik­ka­pa asu­ka­sil­toi­hin tai aluei­den kuun­te­le­mi­seen ja miten näi­tä on syy­tä kehit­tää. Ensi vuon­na näh­dään näi­tä tuloksia.

– Tär­kein­tä mei­dän työs­säm­me on asuk­kai­den kuu­le­mi­nen ihan oikeas­ti. On kehi­tet­tä­vä ja sit­ten annet­ta­va aikaa teke­mi­sel­le. Alu­eel­li­set ja kau­pun­gin tasoi­set asu­ka­sil­lat ovat var­mas­ti asuk­kai­den toi­veis­sa kaik­kial­la Oulus­sa, ja näi­tä tul­laan jär­jes­tä­mään. Vali­tet­ta­vas­ti tähän tar­pee­seen ei ole pys­tyt­ty täy­sin vas­taa­maan siten, kuin oli­sim­me halun­neet. Toi­von, että vuo­ro­pu­he­lun kaut­ta syn­tyy toi­mi­va mal­li, jon­ka kaut­ta saa­daan yhteys asukkaisiin.

Asu­ka­sil­lois­sa voi­daan Lau­kan mukaan käsi­tel­lä eri alueil­la nii­den omia ajan­koh­tai­sia asioi­ta, mut­ta myös laa­jem­min­kin kiin­nos­tus­ta herät­tä­viä asioi­ta. Näi­hin yhtei­sö­toi­min­nas­sa toi­vo­taan asuk­kail­ta yhtey­den­ot­to­ja, jot­ta sel­vi­ää, mikä mil­lä­kin alu­eel­la on ajankohtaista.

Lauk­ka ker­too, että hän­tä vie­hät­tää aja­tus myös kan­sa­lais­kes­kus­te­luis­ta, vapaas­ta vuo­ro­pu­he­lus­ta kah­vi­ku­pin ääressä.

– Toi­voi­sin, että tämä ottai­si tuul­ta alleen niin, että asuk­kaat, päät­tä­jät ja vir­ka­mie­het voi­si­vat kokoon­tua yhteen vapaa­muo­toi­ses­ti ajan­koh­tai­sis­ta asiois­ta keskustelemaan.

Ensim­mäi­se­nä, tam­mi­kuun lopus­sa, ovat vuo­ros­sa toi­min­ta­ra­hail­lat, jot­ka jär­jes­te­tään jokai­sel­la suur­alu­eel­la niin, että nii­hin voi osal­lis­tua sekä etä­nä että pai­kan pääl­lä. Näis­sä tie­do­te­taan muun muas­sa sii­tä, miten yhtei­sö­toi­min­nan avus­tus­ten hake­mi­ses­sa siir­ry­tään jat­kos­sa e‑avusteiseen mal­liin. Alu­eel­li­set toi­min­ta­ra­hat hae­taan vie­lä van­haan mal­liin. Ensi vuo­den aika­na sovi­te­taan yhteen myös Poh­teen ja kau­pun­gin avus­tuk­set, jot­ta pääl­le­käi­syy­det väl­te­tään. Jär­jes­töil­le tul­laan tie­dot­ta­maan muu­tok­sis­ta hyvis­sä ajoin.

Asu­kas­tu­pien, yhtei­sö­ta­lo­jen ja ‑tilo­jen roo­lit tul­laan tar­kas­ta­maan vuo­den 2023 aika­na, mut­ta tilo­jen tule­vai­suus halu­taan tur­va­ta. Yhtei­sö­toi­min­nal­le tulee vuo­den aika­na myös brän­di­uu­dis­tus, jon­ka pii­ris­sä ovat myös asu­kas­tu­vat ilmeineen.

– Ensi vuo­den aika­na asu­kas­tu­pien kump­pa­nuus­so­pi­muk­set tul­laan uusi­maan. Kel­lo, Hau­ki­pu­das ja Yli­kii­min­ki jat­ka­vat ehdot­to­mas­ti, Pate­nie­men Hon­ka­pirt­ti siir­tyy koko­naan yhtei­sö­toi­min­nan vas­tuul­le, ja sen toi­min­taa kehi­te­tään, Lauk­ka lupaa.

Asu­kas­tu­pien lisäk­si eri­lais­ten koh­taa­mis­paik­ko­jen tär­keys nousee esil­le Lau­kan puheis­sa. Näi­den suh­teen yhteis­työ­tä kehi­te­tään muun muas­sa kir­jas­to­jen kanssa.

– Yhtei­sö­toi­min­nan on olta­va siel­lä, mis­sä ihmi­set­kin ovat. Jos esi­mer­kik­si Yli-Iis­sä ei ole muu­ta paik­kaa kokoon­tua, kir­jas­to on hyvä tila tähän.

Pal­ve­lu­kes­kit­ty­mien työ tulee jat­ku­maan ennal­laan, mut­ta sii­hen­kin maus­teen­sa antaa Poh­de, ja sen toi­mi­joi­den saa­mi­nen mukaan pal­ve­lu­kes­kit­ty­miä kehit­tä­mään. Pake-ryh­mät ovat eri suur­alueil­la toi­mi­via kau­pun­gin eri toi­mi­joi­den yhteis­työ­ryh­miä. Myös asu­ka­se­dus­ta­jat pitäi­si Pasi Lau­kan mukaan saa­da kaik­kial­la mukaan tähän työ­hön, sil­lä kaik­kial­la ei näin ole. Ran­ta­poh­jan alu­eel­ta hän mai­nit­see Jää­lin ja Kel­lon, jos­sa yhteis­työ on val­ta­van hyvää.

– Usein unoh­tuu myös yri­ty­se­lä­män edus­ta­jien kuu­le­mi­nen, ja minus­ta pake-ryh­mis­sä oli­si tilaa myös yrit­tä­jien edustajille.