Päri­se­vät koneet ja käsil­lä teke­mi­nen kiehtovat

Heikki Pason harrastukset liittyvät käsillä tekemiseen. Hän on kunnostanut kuvassa olevan vanhan maamoottorin, jota on sittemmin käytetty Ylikiimingin kotiseutumuseolla pärehöylän pyörittämiseen.Heikki Pason harrastukset liittyvät käsillä tekemiseen. Hän on kunnostanut kuvassa olevan vanhan maamoottorin, jota on sittemmin käytetty Ylikiimingin kotiseutumuseolla pärehöylän pyörittämiseen.

Päri­se­vät koneet ovat kiin­nos­ta­neet tänään Yli­kii­min­gis­sä 70 vuot­ta täyt­tä­vää Heik­ki Pasoa pik­ku­po­jas­ta lähtien.

– Jaoin jo 13–14-vuotiaana mopol­la pos­tia pos­tin­ja­ka­jan tuu­raa­ja­na. Ikä ei riit­tä­nyt vie­lä mopoon, eikä työ­paik­kaan­kaan, joten työ­paik­ka oli viral­li­ses­ti isä­ni nimis­sä, mut­ta minä tein fyy­si­sen työn.

Kan­sa­kou­lun jäl­keen Paso pää­si töi­hin oman kylän Essol­le. Siel­lä hän oli ensin ben­sa­poi­ka­na, jos­ta hänet ope­tet­tiin autonasentajaksi.

Essol­la meni kym­me­nen vuot­ta, min­kä jäl­keen Paso haki Oulun tek­nil­li­seen oppi­lai­tok­seen ja val­mis­tui siel­tä auto­tek­ni­kok­si vuon­na 1984. Sii­hen asti “tekus­ta” val­mis­tu­neet oli­vat saa­neet vali­koi­da työ­paik­kan­sa, mut­ta juu­ri tuol­loin alal­ta vähen­net­tiin väkeä. Niin­pä Paso pää­tyi täy­den­nys­kou­lu­tus­kurs­seil­le ja nii­hin liit­ty­viin har­joit­te­lui­hin. Niis­tä vii­mei­sin oli Sah-Kon kone­pa­jal­la, jos­ta hän sai har­joit­te­lun jäl­keen vaki­tui­sen työ­pai­kan ensin myy­jä­nä ja sit­ten työnjohtajana.

– Siel­lä meni­kin sit­ten mel­kein kol­me­kym­men­tä vuot­ta. Työs­sä vie­hät­ti eri­lai­suus, ei ollut kah­ta saman­lais­ta päi­vää. Vaik­ka työ­mat­kaa­kin oli nel­jä­kym­men­tä kilo­met­riä, ei kos­kaan ollut tym­peä lähteä.

Kol­mes­sa­kym­me­nes­sä vuo­des­sa työt muut­tui­vat muun muas­sa tie­to­tek­nii­kan myötä.

– Pajal­la työs­tö­ko­neet vaih­tui­vat manu­aa­li­sis­ta tie­to­ko­ne­käyt­töi­sik­si. Tie­to­tek­niik­ka hel­pot­ti myös työ­tä­ni, kun esi­mer­kik­si aika­seu­ran­nat ja tun­ti­la­put siir­tyi­vät tie­to­ko­neil­le. Var­si­nai­nen kent­tä­työ­hän teh­dään kui­ten­kin ihmis­ten kans­sa. Poru­koi­den kans­sa pär­jää­mi­nen on ihmis­suh­dea­sia, johon eivät tie­to­ko­neet pal­jon auta.

Vuon­na 2015 eläk­keel­le jää­neen Pason har­ras­tuk­set liit­ty­vät käsil­lä teke­mi­seen. Hän ras­saa konei­ta, tekee puu­töi­tä tai val­mis­taa vaik­ka puuk­ko­ja. Hän on kun­nos­ta­nut esi­mer­kik­si van­han maamoottorin.

– Isäl­lä oli nykyi­sen Oulun­tien var­res­sa tii­li­teh­das, jos­sa hän pyö­rit­ti maa­moot­to­ril­la tii­len ainek­sia sekoit­ta­vaa beto­ni­myl­lyn tapais­ta lai­tet­ta. Moot­to­ri oli kym­me­niä vuo­sia käyt­tä­mät­tö­mä­nä, kun­nes purin sen osiin ja lai­toin toimintakuntoon.

Maa­moot­to­ria on sit­tem­min käy­tet­ty Yli­kii­min­gin koti­seu­tu­museol­la päre­höy­län pyörittämiseen.

Yksi Pason har­ras­tuk­sis­ta onkin Yli­kii­min­gin koti­seu­tu­yh­dis­tyk­sen toi­min­ta, johon sii­hen­kin kuu­luu pal­jon käsil­lä tekemistä.

– Tal­koil­la on teh­ty pärei­tä ja nau­lat­tu nii­tä kat­toon. Myös vuo­sit­tain pol­tet­ta­va ter­va­hau­ta val­mis­tel­laan tal­koil­la. Tal­koo­lais­ten kes­ki-ikä tah­too vain olla jo aika kor­kea, nuo­rem­pia­kin sai­si tul­la mukaan.

Ensim­mäi­set elä­ke­vuo­det Pasol­la meni­vät hänen yhdes­sä poi­kan­sa kans­sa Ame­ri­kas­ta hank­ki­man­sa har­ras­teau­ton kun­nos­ta­mi­seen. Paso pur­ki vuo­den 1976 mal­lia ole­van Chev­ro­let Cor­vet­ten C3:n ja koko­si uudel­leen kasaan.

– Ainos­taan maa­laus jäi teke­mät­tä, kun pää­tin, etten ala itse lasi­kui­tu­ko­ria maalata.

Tänä­kin kesä­nä Chev­ro­let otet­tiin käyt­töön toukokuussa.

– Näil­lä ben­san hin­noil­la sil­lä ei tosin viit­si kau­heas­ti ajel­la. Kun ajaa mal­til­li­ses­ti, mie­luus­ti alle nopeus­ra­joi­tus­ten, se kulut­taa 14–15 lit­raa satasella.

Paso halusi juu­ri tuon auto­mal­lin tie­tys­tä syystä.

– Kun olin poi­ka­se­na töis­sä bens­a­pum­pul­la, tuli kou­lu­ka­ve­ri Ruot­sis­ta tank­kaa­maan kysei­sen mal­lin autol­la. Sil­loin minul­la nap­sah­ti, että tuol­lai­sen vie­lä haluan.

Paso asuu vai­mon­sa kans­sa syn­ty­mä­pai­kal­laan Yli­kii­min­gin Kirk­ko­ran­nas­sa. Seu­tu on tosin muut­tu­nut muu­ta­man talon tie­noos­ta kun­nan kes­kus­taa­ja­maan kuu­lu­vak­si alueeksi.

– Ouluun liit­ty­mi­sen jäl­keen alue on alka­nut hii­pu­maan. Oli­ko­han lii­tos vält­tä­mä­tön, sil­lä asiat huo­no­ni­vat monel­la lailla.

Paso on sanee­ran­nut myös vuon­na 1948 raken­ne­tun syn­nyin­ko­tin­sa niin, että alku­pe­räi­ses­tä jäi jäl­jel­le pelk­kä run­ko. 2000-luvun alus­sa hän raken­si pihal­le puusepänverstaan.

– Tyt­tö val­mis­tui sil­loin artenomi/erikoismaalariksi ja perus­ti kave­rin­sa kans­sa fir­man, joka oste­li van­ho­ja möö­pe­lei­tä ja kun­nos­ti nii­tä. Autoin ja tein kave­rik­si puuhommia.

Pason kun­nos­ta­mia huo­ne­ka­lu­ja on myös koti­ta­lon sisustuksena.

– Käsil­lä teke­mis­tä on suvus­sa. Pap­pa oli käsi­työ­läi­nen, hän teki päre­ko­re­ja, samoin isä. Monen­lais­ta on minul­la­kin tul­lut teh­tyä. Kaik­ki ei aina onnis­tu aina­kaan ensim­mäi­sel­lä kerralla.

Työ­sar­kaa Pasol­la riit­tää myös metsätöissä.

– Läm­mi­täm­me puul­la, joten polt­to­pui­ta on teh­tä­vä. Nyt­kin rant­teel­la on iso läjä odot­ta­mas­sa teki­jään­sä, ja met­säs­sä on lisää. Teke­mis­tä on niin pal­jon, että toi­si­naan ihmet­te­lee, miten työs­sä­oloai­ka­na ehti teke­mään kai­ken tarvittavan.

Heik­ki Paso täyt­tää 70 vuot­ta tänään 25.8. Hän on merk­ki­päi­vä­nään matkoilla.

Tutus­tu Ran­ta­poh­jan tilaus­tar­jouk­siin täs­tä.