Toi­mit­ta­jal­ta: Sote yhä ratkaisematta

Muu­ta­mat asian­tun­ti­jat neu­voi­vat hal­li­tus­ta vii­mei­sim­män sote-ehdo­tuk­sen kaa­dut­tua. Jäl­ki­vii­sas­ta oli sanoa, että soten uudis­ta­mi­nen oli­si pitä­nyt jakaa useam­mal­le hal­li­tus­kau­del­le eikä yrit­tää rat­kais­ta asi­aa kertarysäyksellä.

Voi olla, mut­ta itse asias­sa suo­ma­lai­sen sosi­aa­li- ja ter­vey­den­hul­lon raken­net­ta on koe­tet­tu saa­da ojen­nuk­seen jo aina­kin lähes 15 vuo­den ajan. Ei ole tul­lut val­mis­ta. Taus­tal­la vai­kut­ta­vat puo­luei­den val­ta­pe­lit sekä sii­hen liit­tyen val­ta­va jul­ki­nen raha­pot­ti, jota sote-rat­kai­suil­la liikutettaisiin.

Kovin pal­jon sii­tä ei ole puhut­tu ääneen, mut­ta vii­mei­sin­tä­kin sote-yri­tys­tä jar­ru­tet­tiin pait­si jul­ki­ses­ti myös kulis­seis­ta. Rat­kai­sus­ta oli­si­vat hyö­ty­neet kas­va­vien sote-meno­jen kans­sa kamp­pai­le­vat pie­net kun­nat. Suu­rem­mat kau­pun­git oli­vat menet­tä­mäs­sä tulo­ja ja niit­ten päät­tä­jät val­taa. Pää­tök­sen­teon rat­tais­sa muka­na olleel­le oppo­si­tiol­le saat­toi olla poliit­ti­ses­ti edul­lis­ta, että hal­li­tuk­sen sote kaa­tui. Uusi sote oli­si luul­ta­vas­ti mer­kin­nyt val­ta­via muu­tok­sia esi­mer­kik­si sii­hen­kin, mihin ammat­ti­liit­toon jul­ki­sen sek­to­rin työn­te­ki­jät oli­si­vat jär­jes­täy­ty­neet. Oli­si­vat­ko he olleet enää kun­tien työn­te­ki­jöi­tä vai­ko val­tion lei­vis­sä. Oli­si­ko siir­ty­mä yksi­tyi­sel­le puo­lel­le ollut suuri?

Lähes 15 vuo­den ajan sotea on koe­tet­tu rat­kais­ta monen­lai­sil­la mal­leil­la. Samaan aikaan jul­ki­sia pal­ve­lu­ja käyt­tä­vät kan­sa­lai­set ovat koke­neet pal­ve­lu­jen koko ajan hei­ken­ty­vän. Kui­ten­kin kus­tan­nuk­set ovat kasvaneet.

Seu­raa­van­kin hal­li­tuk­sen on ryh­dyt­tä­vä sote-töi­hin, jos se halu­aa olla vas­tuul­li­nen toi­mi­ja. Samaan aikaan oli­si rat­kais­ta­va sotu eli suo­ma­lai­sen sosi­aa­li­tur­van raken­ne, joka on moneen ottee­seen todet­tu kehit­ty­neen lii­an moni­mut­kai­sek­si him­me­lik­si ja jon­ka on arvioi­tu jopa estä­vän työl­lis­ty­mis­tä van­han­ai­kai­suu­ten­sa vuoksi.

Jos ja kun SDP:n Ant­ti Rin­ne nimi­te­tään hal­li­tus­tun­nus­te­li­jak­si ja sitä myö­ten mah­dol­li­ses­ti pää­mi­nis­te­rik­si, hän tulee tör­mää­mään lujas­ti soteen ja sotuun. Saa­pa näh­dä onko nyt vuo­ros­sa par­la­men­taa­ri­nen val­mis­te­lu, jos­sa oli­si­vat muka­na edus­kun­ta­puo­lu­eet lai­das­ta laitaan.