Kun­nal­le hommiin?

Aikoi­naan kaik­ki oli­vat pääs­tä kun­nal­le töi­hin, sit­ten Nokian pal­ve­luk­seen. Sit­tem­min jul­ki­sen sek­to­rin hou­kut­te­le­vuus työ­an­ta­ja­na vähe­ni, ja Nokian rin­nal­le kehit­tyi mui­ta­kin huip­pu­tek­nii­kan työpaikkoja.

Jul­ki­sel­la sek­to­ril­la on syn­ty­mäs­sä suu­ria rek­ry­toin­ti­pai­nei­ta, sil­lä seu­raa­vien kym­me­nen vuo­den aika­na siel­tä jää­dään eläk­keel­le kiih­ty­vään tah­tiin. Jul­ki­sen sek­to­rin elä­ke­va­kuut­ta­jan Kevan mukaan kun­ta-alan työn­te­ki­jöis­tä siir­tyy kym­me­nen vuo­den kulues­sa eläk­keel­le noin 23 pro­sent­tia ja val­tion hen­ki­lös­tös­tä noin 27 pro­sent­tia. Kevan pii­riin kuu­lu­vis­ta kir­kon työn­te­ki­jöis­tä noin 30 pro­sent­tia jää eläk­keel­le 10 vuo­den kulues­sa. Kun vie­lä arvioi­daan, että 10 pro­sent­tia esi­mer­kik­si kun­tien työn­te­ki­jöis­tä jää 10 vuo­den kulues­sa työ­ky­vyt­tö­myy­se­läk­keel­le, nousee elä­köi­ty­mis­pro­sent­ti pel­käs­tään kun­tien osal­ta 33 prosenttiin.

Elä­köi­ty­mis­tah­dis­sa on alu­eel­li­sia ero­ja. Kevan mukaan se on voi­mak­kain­ta Poh­jois- ja Itä-Suo­mes­sa ja pie­nin­tä Uudel­la­maal­la ja Poh­jan­maal­la. Poh­jois-Poh­jan­maal­la kun­tien työn­te­ki­jöis­tä jää eläk­keel­le kym­me­nen vuo­den kulues­sa noin 34 pro­sent­tia eli 13 400 henkilöä.

Jos pro­sen­tit ovat suu­ria, niin sitä on myös eläk­keel­le­jää­vien koko­nais­mää­rä, sil­lä jul­ki­sel­la sek­to­ril­la on työl­li­siä noin 660 000 ja heis­tä noin 80 pro­sent­tia eli noin 530 000 kun­tien pal­ve­luk­ses­sa. Eli kym­me­nen vuo­den kulues­sa pel­käs­tään kun­ta-alal­ta on jää­mäs­sä eläk­keel­le noin 174 000 työn­te­ki­jää. Kun­ta-alal­la elä­köi­dy­tään eni­ten hoi­va- ja opet­ta­ja-amma­teis­ta, jot­ka ovat­kin suu­rim­pia ammattiryhmiä.

Jul­kis­ta sek­to­ria on pidet­ty monin osin pit­kän, mut­ta yksi­tyis­tä sek­to­ria kapeam­man lei­vän tar­joa­ja­na. Se voi pitää joil­ta­kin osin paik­kan­sa­kin. Ikä­luok­kien pie­nen­tyes­sä jul­ki­nen sek­to­ri on kui­ten­kin jou­tu­mas­sa todel­li­seen palk­ka­kil­pai­luun yksi­tyis­ten työ­nan­ta­jien kans­sa. On puhut­tu jopa työvoimapulasta.

Toi­nen kysy­mys taas on se, kuin­ka kor­kei­siin veroi­hin suo­ma­lai­set ovat val­mii­ta ja onko Suo­men jul­kis­ta sek­to­ria tar­peen ja mah­dol­lis­ta pitää niin suu­re­na kuin se nyt on.