Vero­hal­lin­to enna­koi vii­me vuo­des­ta puun myyn­nin ennätysvuotta

Puu­kaup­pa kävi vilk­kaa­na vii­me vuon­na. Kaik­ki Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen vuo­den 2022 puu­kau­pan tilas­tot eivät vie­lä ole val­mis­tu­neet, mut­ta Vero­hal­lin­non yli­tar­kas­ta­ja Kari Pilh­jer­ta enna­koi, että vii­me vuo­del­ta voi tul­la puu­ta myy­neil­le edel­lis­vuot­ta­kin enem­män tuloja. 

– Vuo­den 2022 lopul­la puun hin­ta nousi reip­paas­ti, joten voi olla, että vuo­del­ta 2022 puun myyn­nis­tä tulee suo­ma­lai­sil­le vie­lä enem­män vero­tet­ta­vaa tuloa kuin vuo­del­ta 2021. Kun hin­nat ovat kor­keal­la, myös har­vem­min met­sää myy­vät saat­ta­vat akti­voi­tua kau­poil­le, Pilh­jer­ta sanoo. 

Vuon­na 2021 suo­ma­lai­set sai­vat puun myyn­nis­tä lähes 2 mil­jar­dia euroa eli liki 30 pro­sent­tia enem­män kuin vuon­na 2020. 

Vero­hal­lin­to muis­tut­taa, että vuo­den 2022 met­sä­ve­roil­moi­tuk­sen aika on nyt: pelk­kää met­sä­ta­lout­ta har­joit­ta­vil­la veroil­moi­tuk­sen mää­rä­päi­vä on 28.2.2023. Jos har­joit­taa met­sä­ta­lou­den lisäk­si myös maa­ta­lout­ta tai elin­kei­no­toi­min­taa, met­sä­ve­roil­moi­tuk­sen mää­rä­päi­vä on 3.4.2023.

Noin 400 000 met­sä­no­mis­ta­jaa voi jät­tää veroil­moi­tuk­sen met­sä­ta­lou­des­ta. Met­sä­no­mis­ta­jat voi­vat olla yksi­tyis­hen­ki­löi­tä, kuo­lin­pe­siä tai verotusyhtymiä. 

Jos met­sä­no­mis­ta­ja on arvon­li­sä­ve­ro­vel­vol­li­nen, myös arvon­li­sä­ve­ro pitää ilmoit­taa ja mak­saa vii­meis­tään 28.2.2023.

Vero­hal­lin­to ei tänä vuon­na lähet­tä­nyt pape­ris­ta veroil­moi­tus­lo­ma­ket­ta met­sä­no­mis­ta­jil­le. Hel­poim­min met­sä­ta­lou­den veroil­moi­tuk­sen voi täyt­tää Oma­Ve­ros­sa. Vii­me vuon­na veroil­moi­tuk­sen täyt­ti säh­köi­ses­ti 80 pro­sent­tia niis­tä met­sä­no­mis­ta­jis­ta, joil­la ei ollut maa­ta­lou­den tai elin­kei­no­toi­min­nan tuloja. 

– Saim­me vii­me kevää­nä met­sä­no­mis­ta­jil­ta pal­jon hyvää palau­tet­ta met­sä­ve­roil­moi­tuk­sen täyt­tä­mi­ses­tä Oma­Ve­ros­sa. Säh­köis­tä loma­ket­ta pidet­tiin help­po­käyt­töi­se­nä ja ymmär­ret­tä­vä­nä, Pilh­jer­ta sanoo. 

Pape­ri­sen met­sä­ve­roil­moi­tus­lo­mak­keen voi tar­vit­taes­sa tulos­taa vero.fi:stä. Pape­ri­sen veroil­moi­tuk­sen pitää olla peril­lä Vero­hal­lin­nos­sa mää­rä­päi­vään mennessä. 

Moni met­sä­no­mis­ta­ja luu­lee, että met­sä­ve­roil­moi­tus pitää täyt­tää vain sil­loin, kun on saa­nut tuloa met­sä­ta­lou­des­ta. Met­sä­ta­lou­den meno­ja voi kui­ten­kin vähen­tää veroil­moi­tuk­ses­sa, vaik­ka tulo­ja ei oli­si­kaan. Tyy­pil­li­siä met­sä­ve­ro­tuk­ses­sa vähen­net­tä­viä kulu­ja ovat met­sä­va­kuu­tus­mak­sut, met­sän­hoi­to­yh­dis­tyk­sen jäsen­mak­sut ja matkakulut. 

Jos met­sä­ta­lou­den meno­ja on enem­män kuin tulo­ja, tulok­ses­ta tulee tappiollinen. 

– On var­sin taval­lis­ta, että met­sä­no­mis­ta­ja ei myy puu­ta met­säs­tään joka vuo­si. Jos met­sä­ta­lou­den meno­ja kui­ten­kin on, met­sä­ta­lou­den tap­piol­li­nen tulos vähen­ne­tään muis­ta mah­dol­li­sis­ta pää­oma­tu­lois­ta. Tai jos ei ole pää­oma­tu­lo­ja, tap­pio pie­nen­tää ansio­tu­lois­ta mak­se­tun veron mää­rää, Pilh­jer­ta sanoo. 

Jos ansio­tu­lo­jen vero­ja on niin vähän, ettei met­sä­ta­lou­den tap­pioi­ta voi vähen­tää niis­tä, vähen­tä­mät­tä jää­nyt osuus vah­vis­te­taan pää­oma­tu­lo­la­jin tap­piok­si. Sen voi vähen­tää seu­raa­van 10 vuo­den aika­na pääomatuloista. 

Vuon­na 2021 met­sä­ta­lou­den tie­to­ja ilmoit­ta­neis­ta asiak­kais­ta 40,5 pro­sent­tia sai met­sä­ta­lou­des­ta tuloa ja 50,7 pro­sent­tia teki tap­pio­ta. Loput teki­vät nollatuloksen. 

Met­sä­ta­lou­den mat­ka­ku­lu­vä­hen­nys nousi vii­me vuon­na. Jos omaa autoa käyt­tää met­sä­ta­lou­den har­joit­ta­mi­seen, käy­tön voi vähen­tää vero­tuk­ses­sa todel­lis­ten kulu­jen mukaan, mut­ta ilman tar­kem­paa kulusel­vi­tys­tä vähen­nys on 0,30 euroa kilometriltä. 

– Met­sä­ta­lou­teen liit­ty­vis­tä ajo­mat­kois­ta täy­tyy pitää ajo­päi­vä­kir­jaa, mut­ta sitä ei tar­vit­se liit­tää veroil­moi­tuk­seen. Pyy­däm­me ajo­päi­vä­kir­jan tar­peen tul­len näh­tä­väk­si, Pilh­jer­ta sanoo. 

Myös joi­hin­kin mui­hin met­sä­ta­lou­den vähen­nyk­siin on tul­lut koro­tuk­sia edel­lis­vuo­siin ver­rat­tu­na ylei­sen kus­tan­nus­ta­son nousun vuoksi.