Työt­tö­mien mää­rä kas­voi maakunnassa

Poh­jois-Poh­jan­maal­la oli hei­nä­kuun lopus­sa 22 800 työ­tön­tä työn­ha­ki­jaa, mikä on 1 600 (+7,8 %) työ­tön­tä enem­män kuin vuo­si sit­ten. Työt­tö­miä oli hei­nä­kuus­sa noin tuhat enem­män kuin kesä­kuus­sa. Poh­jois-Poh­jan­maan työt­tö­mis­tä työn­ha­ki­jois­ta kokoai­kai­ses­ti lomau­tet­tu­ja oli 1 900. Kesä­kuu­kausi­na työt­tö­miä on aina lop­pu­ke­vät­tä enem­män – kou­lu­jen alka­mi­nen vähen­tää osal­taan työt­tö­mien mää­rää, ker­too Poh­jois-Poh­jan­maan ELY-keskus.

Vii­mei­sen puo­len vuo­den aika­na lisään­ty­nyt työt­tö­myys kos­ket­taa Poh­jois-Poh­jan­maan kaik­kia pää­toi­mia­lo­ja ja nii­den ammat­ti­ryh­miä. Monil­la aloil­la suh­dan­ne- ja kysyn­tä­nä­ky­mät ovat edel­leen hei­kot. Sii­tä joh­tuen työt­tö­myy­des­sä ei odo­te­ta mer­kit­tä­vää pudo­tus­ta aina­kaan lähikuukausina.

Maa­kun­nan työt­tö­myy­sas­te oli hei­nä­kuun lopus­sa 12 %, ja koko maas­sa se oli 10,5 %. Maa­kun­nan sisäl­lä alhai­sin työt­tö­myy­sas­te oli Yli­vies­kan seu­tu­kun­nas­sa (8,7 %).

Kun­nit­tain ver­tail­tu­na alhai­sin työt­tö­myy­sas­te oli Kala­joel­la (7,5 %) ja kor­kein Pudas­jär­vel­lä (15,4 %). Oulus­sa työt­tö­myy­sas­te oli 13,8 %. Suh­teel­li­ses­ti eni­ten työt­tö­mien mää­rä on kas­va­nut maa­kun­nas­sa vuo­den takai­ses­ta Pyhän­näl­lä (+71 %) ja Meri­jär­vel­lä (+44 %).

Iin työt­tö­myys oli hei­nä­kuun lopus­sa 13,3 % ja työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta oli yhteen­sä 559 hen­ki­löä, kun hei­tä oli vuot­ta aiem­min 498. Avoi­mia työ­paik­ko­ja Iis­sä oli hei­nä­kuun 2023 lopus­sa 32 kap­pa­let­ta, kun vuot­ta aiem­min nii­tä oli 65.

Hei­nä­kuun aika­na Poh­jois-Poh­jan­maan TE-toi­mis­ton alu­eel­la oli avoin­na 7 000 työ­paik­kaa, jois­ta uusia avoi­mia työ­paik­ko­ja oli 3 200. Uusien työ­paik­ko­jen mää­rä oli vähen­ty­nyt edel­leen lähes kai­kis­sa ammat­ti­ryh­mis­sä vuo­den takai­seen ver­rat­tu­na (-25,6 %). Mää­räl­li­ses­ti uusia avoi­mia työ­paik­ko­ja oli eni­ten tar­jol­la pal velu- ja myyn­ti­työn­te­ki­jöil­le (mm. lähi­hoi­ta­jat, myy­jät, ravin­to­la- ja suur­ta­lous­työn­te­ki­jät) sekä rakennus‑, kor­jaus- ja val­mis­tus­työn­te­ki­jöil­le (mm. hit­saa­jat ja kaa­su­leik­kaa­jat, kir­ves­mie­het ja raken­nus­puuse­pät, talon- rakentajat).

Vähin­tään yli vuo­den yhtä­jak­soi­ses­ti työt­tö­mä­nä ollei­ta oli maa­kun­nas­sa hei­nä­kuus­sa 7 200, mikä oli 600 enem­män kuin vuo­si sit­ten. Kesä­kuus­ta pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien mää­rä kas­voi 100 hen­ki­löl­lä ja vii­me kuu­kausi­na pit­kä­ai­kais työt­tö­myys on ollut kas­vus­sa. Yli 2 vuot­ta työt­tö­mä­nä ollei­den mää­rä on pysy­nyt pit­kään samal­la tasolla.

Työt­tö­myys on kas­va­nut suh­teel­li­ses­ti eni­ten 40–44-vuotiaiden ikä­ryh­mäs­sä ja kas­vua vuo­den takai­seen oli 19,6 %. Alle 25-vuo­tiai­ta työt­tö­miä oli hei­nä­kuun lopus­sa 3 400, mikä on 230 työ­tön­tä enem­män kuin vuot­ta aiem­min. Työt­tö­mis­tä työn­ha­ki­jois­ta mie­hiä oli 12 300 ja nai­sia 10 500. Vuo­den 2022 hei­nä­kuus­ta mies­ten työt­tö­myys on kas­va­nut lähes 1 500:lla (+13,5 %) ja nais­ten työt­tö­myys noin 200:lla (+1,8 %).

Poh­jois-Poh­jan­maan akti­voin­tias­te oli hei­nä­kuun lopus­sa 22,4 % ja kaik­ki­aan 6 600 hen­ki­löä osal­lis­tui työl­lis­ty­mis­tä edis­tä­viin TE-pal­ve­lui­hin. Kai­kis­ta pal­ve­luis­sa olleis­ta hen­ki­löis­tä 34,9 % oli kou­lu­tuk­ses­sa: omaeh­toi­ses­ti työt­tö­myy­se­tuu­del­la opis­ke­li 1 170 ja työ­voi­ma­kou­lu­tuk­ses­sa oli 1 150 opis­ke­li­jaa. Hei­nä­kuus­sa työl­lis­tet­ty­jen, val­men­nuk­ses­sa ole­vien sekä vuo­rot­te­lu­va­paa­si­jais­ten mää­rä kas­voi­vat vuo­den takai­seen verrattuna.