Poh­jois-Poh­jan­maan suh­dan­ne­nä­ky­mät kohen­tu­neet hie­man – Alu­een yri­tyk­set hake­vat kasvua

Poh­jois-Poh­jan­maal­la ylei­siä suh­dan­ne­nä­ky­miä kuvaa­va sal­do­lu­ku on Pk-yri­tys­ba­ro­met­rin mukaan hie­man kohen­tu­nut syk­sys­tä (-9) ollen nyt ‑7. Vuo­si sit­ten ennen koro­na­krii­sin rea­li­soi­tu­mis­ta luku oli +11.

Poh­jois-Poh­jan­maan ylei­set suh­dan­ne­nä­ky­mät ovat syn­kem­mät kuin lähia­lu­eel­la ja koko maas­sa. Arvio hen­ki­lö­kun­nan mää­räs­tä vuo­den pää­hän on kään­ty­nyt kui­ten­kin posi­tii­vi­sek­si (+2), sal­do­lu­vun olles­sa syk­syl­lä ‑6, ja vuo­si sit­ten +12.

Pk-yri­tys­ba­ro­met­ris­sä on sel­vi­tet­ty suo­ma­lais­ten pk-yri­tys­ten mie­li­ku­via ylei­ses­tä suh­dan­ne­ke­hi­tyk­ses­tä ja oman yri­tyk­sen talou­del­li­ses­ta kehi­tyk­ses­tä. Kevään 2021 Pk-yri­tys­ba­ro­met­ri perus­tuu yli 5553 pie­nen ja kes­ki­suu­ren yri­tyk­sen edus­ta­jan vas­tauk­siin. Poh­jois-Poh­jan­maal­la vas­taa­jia oli 222. Tut­ki­muk­sen on toteut­ta­nut Talous­tut­ki­mus Oy Suo­men Yrit­tä­jien, Finn­ve­ra Oyj:n sekä työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riön toimeksiannosta.

Lii­ke­vaih­toa kuvaa­va sal­do­lu­ku on Poh­jois-Poh­jan­maal­la hie­noi­ses­ti plus­san puo­lel­la (+4), mut­ta kan­nat­ta­vuut­ta kuvaa­va sal­do­lu­ku on edel­leen mii­nuk­sel­la (-5). Tuo­tan­non ja tuot­tei­den kehi­tyk­seen ja inno­vaa­tioi­hin yri­tyk­sis­sä usko­taan (+9), mut­ta inves­toin­tien arvo on edel­leen mii­nuk­sel­la (-13).

– Koro­na­krii­si on kurit­ta­nut osaa alu­een pk-yri­tyk­siä, mut­ta kas­vu­ha­luk­kuut­ta se ei ole onnis­tu­nut pois­ta­maan. Kui­ten­kin alu­een pk-yri­tyk­sis­tä 28 pro­sent­tia kokee tar­vet­ta sopeut­taa toi­min­taan­sa. Alu­een yri­tyk­set usko­vat kui­ten­kin vah­vas­ti omaan ja työn­te­ki­jöi­den osaa­mi­seen ja omas­ta työ­voi­mas­ta halu­taan pitää kiin­ni. Isom­pien yri­tys­ten inves­toin­nit kuten Kemin Met­sä Fibre teke­mä inves­toin­ti­pää­tös 1,6 mil­jar­dia euroa 2,5 vuo­den raken­nus­hank­kee­na on todel­la ter­ve­tul­lut. Näi­tä uuti­sia tar­vi­taan jat­kos­sa­kin, sil­lä pk-yri­tys­ten oma inves­toin­ti­ha­luk­kuus alu­eel­lam­me on jo pit­kään ollut hei­koh­ko ja tämän tilan­teen kään­tä­mi­nen edel­lyt­tää kan­sal­li­sen lin­jaus­ten lisäk­si alu­eel­li­ses­ti­kin posi­tii­vis­ta toi­min­taa, tote­aa Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jien toi­mi­tus­joh­ta­ja Mar­jo Koleh­mai­nen.

Alu­een yri­tyk­set ovat edel­leen kas­vu­ha­kui­sia. Vas­taa­jis­ta perä­ti 44 pro­sent­tia ilmoit­taa ole­van­sa kas­vu­ha­kui­sia, ja niis­tä 8 pro­sent­tia voi­mak­kaas­ti kasvuhakuisia.

– Alu­eem­me yri­tyk­set eivät ole anta­neet perik­si ja pyr­ki­vät edel­leen kas­va­maan hie­man enem­män kuin koko maas­sa, sanoo Koleh­mai­nen. Kas­vu­ha­kui­suus yri­tyk­sis­sä näkyy jat­ku­va­na panos­ta­mi­se­na tuot­tei­den ja tuo­tan­non kehit­tä­mi­seen ja uusien toi­min­ta­mal­lien hake­mi­seen, vaik­ka­kaan tämä ei vie­lä näy investoinneissa.

– Pk-yri­tys­ten kan­sain­vä­lis­ty­mi­seen ja vien­nin edis­tä­mi­seen on löy­det­tä­vä uusia kei­no­ja. Poh­jois-Poh­jan­maal­la vien­tiy­ri­tyk­siä on vähem­män kuin koko maas­sa kes­ki­mää­rin. Koro­na täl­lä het­kel­lä vai­keut­taa vien­ti­pon­nis­te­lu­ja, mut­ta posi­tii­vis­ta edis­tys­tä on tapah­tu­nut. Suo­ra pal­ve­lui­den vien­ti on lisään­ty­nyt vii­me vuo­des­ta 10 pro­sent­tia, tote­aa Kolehmainen.

Maa­il­man­mark­ki­noi­den kysyn­nän heik­ke­ne­mi­nen ja toi­saal­ta pan­de­mia ja sen myö­tä ase­te­tut rajoi­tuk­set vai­keut­ta­vat vien­nin kehi­tys­tä. Kan­sal­li­set ja EU-rahoit­tei­set yri­tys­tuet mah­dol­lis­ta­vat nyt kui­ten­kin hyvin kas­vuun, kan­sain­vä­lis­ty­mi­seen, digi­ta­li­saa­tion hyö­dyn­tä­mi­sen ja kier­to­ta­lou­den kehit­tä­mi­seen liit­ty­vät yritystuet.

– Mei­dän on olta­va aktii­vi­sia ja kul­jet­ta­va nyt etu­rin­ta­mas­sa, sil­lä mark­ki­nat jae­taan pan­de­mia­krii­sin ja ilmas­to­hä­tä­ti­lan myö­tä uudel­leen, kan­nus­taa Pet­ri Kerä­nen ELY-keskuksesta.

Pan­de­mian ja ase­tet­tu­jen rajoi­tus­ten myö­tä maa­kun­nan työt­tö­myys­ti­lan­ne on rei­lu 20 pro­sent­tia hei­kom­pi kuin vuo­si sit­ten. Työt­tö­miä on nyt 4000 enem­män. Tääl­lä on ris­ki pit­kä­ai­kai­siin työl­li­syys­vai­ku­tuk­siin. Tar­vi­taan aktii­vi­sia toi­mia jo työt­tö­myy­den alku­vai­hees­sa osaa­mi­sen ja työ­mark­ki­na­kel­poi­suu­den paran­ta­mi­sek­si ja toi­saal­ta on huo­leh­dit­ta­va yri­tys­ten työl­lis­tä­mis­kyn­nyk­sen madaltamisesta.

– Kas­va­nees­ta työt­tö­myy­des­tä huo­li­mat­ta meil­lä on kui­ten­kin edel­leen mer­kit­tä­vä ulko­maa­lai­sen työ­voi­man tar­ve useil­la toi­mia­loil­la, muis­tut­taa Keränen.

Poh­jois-Poh­jan­maal­la yri­tys­ten rahoi­tus­tar­peet ovat vähen­ty­neet vii­me syk­sys­tä, vain 20 pro­sent­tia yri­tyk­sis­tä tar­vit­see uut­ta rahoi­tus­ta. Vas­tauk­sis­sa näkyy tar­pei­den pola­ri­saa­tio: suu­rin osa hakee rahoi­tus­ta kas­vuun ja inves­toin­tei­hin, mut­ta osa tar­vit­si­jois­ta (24 %) kär­sii edel­leen kireäs­tä suh­dan­ne­ti­lan­tees­ta ja tar­vit­see käyt­tö­pää­oma­ra­hoi­tus­ta tilan­net­ta pai­ka­tak­seen. Rahoi­tuk­sen saa­ta­vuus on ollut Poh­jois-Poh­jan­maal­la sel­väs­ti muu­ta maa­ta parem­mal­la tolal­la, sil­lä vain 5 pro­sent­tia yri­tyk­sis­tä ei ole hake­nut tai saa­nut tar­vit­se­maan­sa rahoi­tus­ta. Val­ta­kun­nal­li­ses­ti 10 pro­sent­tia yri­tyk­sis­tä ei ole hake­nut tai saa­nut tar­vit­se­maan­sa rahoitusta.

– Poh­jois­poh­ja­lais­ten yri­tys­ten talous­ti­lan­ne ollut koh­tuul­li­sen hyvä ja rahoi­tus­ky­syn­tä on nyt mal­til­lis­ta. Täs­sä odo­tel­laan näky­mien sel­kiin­ty­mis­tä. Vien­tiy­ri­tys­ten kan­nat­taa kui­ten­kin täl­lä het­kel­lä olla eri­tyi­sen tark­ko­ja vas­ta­puo­li­ris­kien kans­sa. Tähän löy­tyy apua Finn­ve­ral­ta, sil­lä voim­me myön­tää luot­to­va­kuu­tuk­sia poik­keuk­sel­li­ses­ti myös län­ti­siin teol­li­suus­mai­hin suun­tau­tu­viin kaup­poi­hin, ker­too alue­joh­ta­ja Pasi Var­tiai­nen Finnverasta.