Met­sä­la­ki­rik­ko­muk­set ovat vähen­ty­neet edelleen

Metsäkeskus valvoo dronetarkastuksilla, ulottuvatko satelliittikuvista havaitut hakkuut metsälakikohteen puolelle. Dronekuvassa näkyy jyrkänne ja sen länsipuolella tehty hakkuu. Jyrkänteen ja sen alusmetsän muodostama metsälain erityisen tärkeä elinympäristö on rajattu punaisella. Kuvan perusteella hakkuu on jäänyt metsälain erityisen tärkeän elinympäristön rajauksen ulkopuolelle, eikä metsälakia ole rikottu. Kuva: MetsäkeskusMetsäkeskus valvoo dronetarkastuksilla, ulottuvatko satelliittikuvista havaitut hakkuut metsälakikohteen puolelle. Dronekuvassa näkyy jyrkänne ja sen länsipuolella tehty hakkuu. Jyrkänteen ja sen alusmetsän muodostama metsälain erityisen tärkeä elinympäristö on rajattu punaisella. Kuvan perusteella hakkuu on jäänyt metsälain erityisen tärkeän elinympäristön rajauksen ulkopuolelle, eikä metsälakia ole rikottu. Kuva: Metsäkeskus

Suo­men met­sä­kes­kus val­voo satel­liit­tie­ro­tus­ku­vien ja tar­kas­tus­ten avul­la, että met­sän­hak­kuut teh­dään met­sä­lain mukai­ses­ti. Tar­kas­tuk­set koh­dis­te­taan toteu­tu­nei­siin hak­kui­siin ja eri­tyi­ses­ti kriit­ti­siin koh­tei­siin, kuten vesis­tö­jen lähei­syy­teen ulot­tu­viin hakkuisiin.

Vii­me vuon­na val­von­ta­me­ne­tel­mäl­lä havait­tiin Met­sä­kes­kuk­sen mukaan noin 130 epäil­tyä met­sä­la­ki­rik­ko­mus­ta eri puo­lil­la Suo­mea. Vuon­na 2021 met­sä­la­ki­rik­ko­muse­päi­ly­jä oli 183 ja vuon­na 2020 lähes 300. Alku­vuo­den 2023 tar­kas­tus­ten perus­teel­la tapaus­ten mää­rä näyt­täi­si edel­leen las­ke­van. Teho­kas val­von­ta on osal­taan vähen­tä­nyt rik­ko­muse­päi­ly­jen määrää. 

Suo­men met­sä­kes­kus voi havai­ta satel­liit­ti­val­von­ta­me­ne­tel­män avul­la hak­kuut, jois­ta puu­nos­ta­ja tai met­sä­no­mis­ta­ja ei ole teh­nyt met­sä­lain edel­lyt­tä­mää met­sän­käyt­töil­moi­tus­ta. Val­von­ta­me­ne­tel­mä pal­jas­taa myös hak­kuut, jot­ka ovat ulot­tu­neet met­sä­lain suo­jaa­miin eri­tyi­sen tär­kei­siin eli­nym­pä­ris­töi­hin tai lähel­le niitä.

Vii­me vuon­na val­von­ta­me­ne­tel­mäl­lä havait­tiin 15 koh­det­ta, jois­sa epäil­tiin, että met­sä­lain eri­tyi­sen tär­ke­ää eli­nym­pä­ris­töä oli hakat­tu lain­vas­tai­ses­ti. Met­sän­käyt­töil­moi­tuk­sen lai­min­lyön­tiä epäil­tiin satel­liit­ti­ku­vien perus­teel­la 109 hakkuukuviolla. 

Kaik­ki­aan vii­me vuon­na sel­vi­tet­ty­jä met­sä­la­ki­rik­ko­muse­päi­ly­jä oli 130, jois­ta 48 tapaus­ta ete­ni polii­si­tut­kin­taan. Nel­jä vii­des­tä epäil­lys­tä rik­ko­muk­ses­ta kos­ki met­sän­käyt­töil­moi­tuk­sen lai­min­lyön­tiä, rei­lu kym­me­nys met­sä­lain eri­tyi­sen tär­ke­ään eli­nym­pä­ris­töön koh­dis­tu­vaa hak­kuu­ta ja vajaa kym­me­nys hak­kuis­sa syn­ty­nei­tä lii­al­li­sia korjuuvaurioita. 

Met­sä­kes­kuk­sen sel­vit­tä­mien met­sä­la­ki­rik­ko­muse­päi­ly­jen mää­rä kas­voi satel­liit­ti­ku­va­tul­kin­nan käyt­töön­o­ton jäl­keen kah­te­na vuo­te­na peräk­käin, mut­ta kään­tyi vuon­na 2021 sel­vään las­kuun ja jat­koi nyt las­ke­mis­taan toi­se­na vuo­te­na peräkkäin. 

Havai­tut met­sä­lain rik­ko­muse­päi­lyt joh­ta­vat vuo­sit­tain sak­ko­ran­gais­tuk­siin, mut­ta usein polii­si kes­keyt­tää tapaus­ten tut­kin­nan. Vii­me vuon­na sak­ko­ran­gais­tuk­sia tuo­mit­tiin yhteen­sä 17 met­sä­lain vas­tai­sis­ta toi­men­pi­teis­tä. Ran­gais­tus­ten mää­rä on hie­noi­ses­sa kasvussa. 

Met­sä­kes­kus val­voo hak­kui­ta myös enna­koi­vas­ti ja neu­voo met­sä­no­mis­ta­jia ja met­sä­am­mat­ti­lai­sia. Enna­koi­va val­von­ta perus­tuu ennen hak­kuu­ta Met­sä­kes­kuk­seen teh­tä­vien met­sän­käyt­töil­moi­tus­ten ja paik­ka­tie­toai­neis­to­jen ver­tai­lui­hin. Näin havai­taan hak­kuut, jot­ka on ilmoi­tet­tu koh­dis­tu­van eri­tyis­tä huo­mio­ta vaa­ti­vil­le koh­teil­le. Täl­lai­sia koh­tei­ta ovat esi­mer­kik­si met­sä­lain eri­tyi­sen tär­keät eli­nym­pä­ris­töt, lii­to-ora­vien lisään­ty­mis- ja leväh­dys­pai­kat, uha­na­lais­ten lajien esiin­ty­mät sekä mui­nais­muis­to­koh­teet. Näis­tä lähe­te­tään ennen hak­kuu­ta tie­to hak­kuu­koh­teen maa­no­mis­ta­jal­le ja hak­kuu­oi­keu­den hal­ti­jal­le sekä asian­omai­sil­le viranomaisille.

Vii­me vuon­na yli 20 000 met­sän­käyt­töil­moi­tuk­ses­ta lähe­tet­tiin kysei­siä enna­koi­via ilmoi­tuk­sia. Vuo­sit­tain met­sän­käyt­töil­moi­tuk­sia teh­dään noin 125 000. 

Enna­koi­vaa val­von­taa ovat myös ennen hak­kuu­ta teh­tä­vät maas­to­tar­kas­tuk­set, joi­ta oli vii­me vuon­na noin 570. Tar­kas­tus­ten aika­na anne­taan met­sä­no­mis­ta­jil­le ja met­sä­alan toi­mi­joil­le myös koh­tei­den käsit­te­lyyn liit­ty­vää neu­von­taa, jol­la pys­ty­tään ohjaa­maan toi­min­taa kes­tä­vään suuntaan. 

– Ilmi tul­lei­den rik­ko­mus­ten mää­rä on jat­ka­nut las­ku­aan. Tähän on vai­kut­ta­nut teho­kas val­von­ta sekä met­sä­alan toi­mi­joi­den teke­mä jär­jes­tel­mien ja toi­min­ta­ta­po­jen kehit­tä­mis­työ. Myös neu­von­nal­la ja enna­koi­val­la val­von­nal­la on pys­tyt­ty vai­kut­ta­maan toi­min­taan. Laki­sää­tei­set vel­voit­teet ote­taan aikai­sem­paa parem­min huo­mioon jo toi­men­pi­tei­den suun­nit­te­lu­vai­hees­sa, sanoo rahoi­tus- ja tar­kas­tus­pääl­lik­kö Jark­ko Par­ta­nen Suo­men metsäkeskuksesta. 

Vuon­na 2019 käyt­töön otet­tu satel­liit­ti­val­von­ta­me­ne­tel­mä on Met­sä­kes­kuk­sen mukaan osoit­ta­nut, että Met­sä­kes­kus pys­tyy val­vo­maan entis­tä tar­kem­min ja kat­ta­vam­min puun­kor­juun vai­ku­tuk­sia met­sä­luon­non moni­muo­toi­suu­teen sekä tuot­ta­maan moni­puo­lis­ta luontotietoa. 

Met­sä­lain val­von­ta­työs­sä teh­dään koh­den­net­tu­ja tar­kas­tuk­sia. Pää­osa tar­kas­tuk­sis­ta poh­jau­tuu dro­ne­ku­vauk­siin, joi­den yhtey­des­sä kerä­tään myös paik­ka­tie­toa esi­mer­kik­si sääs­tö­pui­den laa­dus­ta ja mää­räs­tä, maa­la­ho­puis­ta, vesis­tö­jen suo­ja­vyö­hyk­keis­tä ja eli­nym­pä­ris­tö­jen säi­ly­mi­ses­tä. Tar­peen mukaan koh­teil­le teh­dään myös maastotarkastus. 

Met­sä­kes­kus toi­mit­taa tar­kas­tus­tie­dot met­sä­no­mis­ta­jien lisäk­si puun­kor­juus­ta vas­tan­neel­le met­sä­am­mat­ti­lai­sel­le ja orga­ni­saa­tioi­den laa­tu­vas­taa­vil­le. Met­sä­alan toi­mi­jat voi­vat hyö­dyn­tää tie­to­ja omas­sa laa­tu­työs­sään ja huo­mioi­da jat­kos­sa luon­toar­vot entis­tä­kin parem­min puunkorjuussa.