Mie­li­pi­de: Kun työn­joh­to humal­tuu vallasta

Usein kiusaa­mi­nen tapah­tuu töis­sä. Sii­tä teh­dään eri­tyi­sen kur­jaa. Esi­mies arvos­te­lee vih­jai­le­vas­ti alai­sen työn­te­koa, elä­män­ta­paa tai ulko­nä­köä ja jopa per­het­tä. Esi­mie­hen alai­seen koh­dis­ta­man kiusaa­mi­sen tekee eri­tyi­sen vai­keak­si se, että esi­mies perus­te­lee käyt­täy­ty­mis­tään työn­joh­dol­li­sil­la toi­men­pi­teil­lä: “Mitään kiusaa­mis­ta ei tapah­du, työt pitää vain hoitaa”. 

Esi­mies on työn­joh­ta­jan omi­nai­suu­des­sa vas­tuus­sa kiusaa­mi­sen lopet­ta­mi­ses­ta. Mut­ta kun kiusaa­ja onkin hän itse, alai­nen on mel­ko mah­dot­to­mas­sa tilas­sa. Esi­mies käyt­tää pel­koa tai epä­var­muut­ta val­lan väli­nee­nä, ei huo­mioi alai­si­aan, mitä­töi ja alis­taa. Täl­lai­nen joh­ta­mi­nen kulut­taa hen­ki­lös­tön voi­ma­va­rat pian loppuun.

Paha joh­ta­mi­nen on sil­loin, kun esi­mie­hen käy­tös on tie­tois­ta ja jat­ku­vaa. Kun esi­mies kiusaa yhtä alais­taan, toi­set ovat hil­jaa. he pel­kää­vät, että jou­tu­vat seu­raa­vak­si koh­teek­si. Mää­rä­ai­kai­se­na on myös vai­ke­aa aset­tua poik­ki­te­loin. Vai­ke­ne­mi­nen on ihmi­sen luon­nol­li­nen tapa sel­vi­tä. Näin työyh­tei­sö on samal­la osal­li­nen kiusaamiseen. 

Ikä­vä koh­te­lu aiheut­taa monen­lai­sia vau­rioi­ta, kuten epä­toi­voa, masen­nus­ta, kipua, uni­häi­riöi­tä ja seu­rauk­se­na voi syn­tyä psy­ko­lo­gi­nen trau­ma. Trau­ma ei ole sai­raus, mut­ta vie työ­ky­vyn. Ihmi­nen kokee, että hän ei osaa mitään, eikä hänes­tä ole mihinkään.

Työ­tur­val­li­suus­lais­sa kiel­le­tään häi­rin­tä, joka aiheut­taa työn­te­ki­jän ter­vey­del­le hait­taa tai vaa­raa. Häi­rin­tää voi liit­tyä myös työn­joh­to-oikeu­den vää­rin­käyt­töä: tois­tu­va perus­tee­ton puut­tu­mi­nen työn­te­koon, työ­teh­tä­vien laa­dun tai mää­rän perus­tee­ton muut­ta­mi­nen. Näin ihmi­set pake­ne­vat ongel­ma­työ­pai­kal­ta irti­sa­no­mi­sel­la. Osa uhreis­ta saa kiusaa­mi­sen ja häi­rin­nän päät­teek­si potkut.

Mäke­län Pikku-Pekka