Kivi­pal­ve­lun uudet tuulet

Jarmo Jämsä (vas.) ja Kivipalvelu Jämsä Oy:n uudet yrityskumppanit Josefiina Pyrhönen, Johanna Jämsä ja Veikka Hämäläinen toimipaikan edustalla Kellon Holstinmäellä.Jarmo Jämsä (vas.) ja Kivipalvelu Jämsä Oy:n uudet yrityskumppanit Josefiina Pyrhönen, Johanna Jämsä ja Veikka Hämäläinen toimipaikan edustalla Kellon Holstinmäellä.

Kivi­pal­ve­lu Jäm­säl­lä Kel­lon Hols­tin­mäel­lä puhal­ta­vat uudet tuu­let. Vuo­des­ta 2010 Kivi­pal­ve­lu Jäm­sä Ky:tä pyö­rit­tä­nyt Jar­mo Jäm­sä sai rin­nal­leen kol­me uut­ta nuor­ta yhtiö­kump­pa­nia. Uudet omis­ta­jat ovat yri­tyk­sen enti­siä työn­te­ki­jöi­tä ja iäl­tään 19–21-vuotiaita.

– Tulim­me yhti­öön kesä­töi­den kaut­ta jo usei­ta vuo­sia sit­ten ja kiin­nos­tus alan lii­ke­toi­min­taa koh­taan vain kas­voi, joten pää­dyim­me yhdes­sä uuden yhtiön Kivi­pal­ve­lu Jäm­sä Oy:n perus­ta­mi­seen, ker­to­vat Jose­fii­na Pyr­hö­nen, Johan­na Jäm­sä ja Veik­ka Hämä­läi­nen.

Jar­mo Jäm­sä on tyy­ty­väi­nen, että toi­min­taan mukaan ja vas­tuu­ta kan­ta­maan tuli nuo­rem­paa väkeä ja sitä myö­tä myös uudis­tuk­sia on jo toteu­tet­tu, kuten verk­ko­kaup­pa­pal­ve­lun avaaminen.

Yri­tys val­mis­taa hau­ta­ki­viä Oulun seu­dun sekä mui­den Poh­jois-Poh­jan­maan maa­kun­nan alu­een hau­taus­mail­le. Pal­ve­lui­hin kuu­lu­vat hau­ta­ki­vet kai­ve­ruk­si­neen, asen­nuk­set pai­koil­leen, enti­söin­ti ja kivien oikaisutyöt. 

Nyt koro­na-aika­na oli otol­lis­ta ava­ta pal­ve­lu myös ver­kos­sa, mis­sä pää­see tutus­tu­maan hau­ta­ki­vi­mal­lei­hin ja ‑koris­tei­siin ja voi jopa suun­ni­tel­la itse ja tila­ta kiven ver­kos­sa. Suun­nit­te­lu ja tilaus onnis­tuu myös puhe­li­mit­se sekä säh­kö­pos­tin väli­tyk­sel­lä ja tie­ten­kin perin­tei­ses­ti hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti pal­vel­tu­na toi­mi­pai­kas­sa. Asia­kas­pal­ve­lus­sa on huo­mioi­tu koro­nae­pi­de­mias­ta aiheu­tu­neet poik­keus­o­lot ja asen­net­tu esi­mer­kik­si suo­japlek­si pal­ve­lu­pis­tee­seen. Toi­mek­sian­to­ja yri­tyk­sel­le väli­te­tään myös hautaustoimistoista.

Alal­la suru on läs­nä, mikä edel­lyt­tää hie­no­va­rais­ta ihmis­ten koh­taa­mis­ta ja asia­kas­pal­ve­lua omal­la per­soo­nal­la, sum­maa­vat yrit­tä­jät toi­min­nan luonnetta.

Kivi­pal­ve­lu­yri­tyk­sen 350 neliön suu­rui­set toi­mi­ti­lat työ­pa­joi­neen sijait­se­vat Hols­tin­mäel­lä Vesu­ri­tiel­lä. Kon­kreet­tis­ten mal­lien ohel­la suun­nit­te­lus­sa apu­na on käy­tös­sä tie­to­ko­ne­poh­jai­nen 3D-ohjel­ma, jon­ka avul­la voi näh­dä eri­lai­sia kivi‑, kir­jain- ja koris­te­vaih­toeh­to­ja ja mil­tä kivi tulee val­mii­na näyttämään.

Kun ennen hau­ta­ki­vet oli­vat pää­sään­töi­ses­ti mus­tia ja mal­lil­taan nelis­kant­ti­sia, on nykyi­sin vaih­toeh­to­na eri väre­jä ja muotoja.

Kiven kai­ver­rus voi olla kul­lat­tu, hopean­vä­ri­nen, maa­lat­tu tai syvä­kai­ver­ret­tu. Kai­ver­rus voi olla teks­tiä tai koris­tei­ta, ja kiveen voi­daan lisä­tä myös eri aihei­sia metal­li- tai prons­si­ko­ris­tei­ta. Uut­ta on hau­ta­ki­veen teh­tä­vät hen­ki­lö­ku­vat tai mai­se­mat. Uur­na­hau­taus­ten lisään­tyes­sä muis­to­laat­to­jen kysyn­tä on kasvanut.

Kivi­ma­te­ri­aa­li tulee suo­ma­lai­sil­ta kai­vok­sil­ta levyi­nä ja ne veis­te­tään muo­toon­sa ja kai­ver­re­taan val­miik­si Kel­los­sa. Ennen aikaan hau­ta­ki­vien nimi­kai­ver­ruk­set on teh­ty käsin. Nykyi­sin kai­ver­ruk­sen mal­li tulos­te­taan tie­to­ko­ne­poh­jai­ses­ti kai­ver­rus­tei­pil­le, jon­ka jäl­keen kai­ver­rus teh­dään hiek­ka­pu­hal­ta­mal­la sitä var­ten suun­ni­tel­lul­la lait­teel­la. Kai­ver­ruk­sia teh­dään joko työ­pa­jal­la tai hautausmaalla.

Jar­mo Jäm­sä on kas­va­nut pie­nes­tä pitäen kiviam­mat­ti­lai­sek­si, sil­lä hänen isäl­lään oli hau­ta­ki­vi­veis­tä­mö Rak­si­las­sa. Jar­mo työs­ken­te­li raken­nusa­lal­la kivi­töis­sä, mut­ta jat­ku­vien reis­su­töi­den sijas­ta hän päät­ti alkaa teh­dä hau­ta­ki­viä kotin­sa yhtey­des­sä. Tilat kävi­vät lii­an ahtaik­si ja ajan­koh­tai­sek­si tuli hank­kia toi­mi­ti­lat Hols­tin­mäel­tä. Tämä­kin tila kävi pie­nek­si ja tar­vit­tiin laa­jen­nus, nyt uudis­te­tuis­sa tilois­sa on alka­mas­sa kol­mas kesä.

Kesä­ai­ka on alal­la vilk­kain­ta, sil­lä uudet kivet asen­ne­taan pai­koil­leen sulan maan aikaan ja teh­dään myös oikai­su­ja ja kor­jauk­sia tal­ven ja rou­dan jäl­jil­tä. Alku­ke­sä on kesäs­tä kii­rei­sin, sil­lä juhan­nuk­sek­si halu­taan saa­da hau­dat kun­toon. Hau­ta­ki­vien siir­to­ja hau­tauk­sen tiel­tä, lisä­ni­mien kai­ver­ruk­sia ja muis­to­merk­kien enti­söin­te­jä teh­dään ympä­ri vuoden.

Hau­ta­ki­vi pysyy yleen­sä hyvä­nä 30–40 vuot­ta, mut­ta sää­vaih­te­lut vai­kut­ta­vat kivien kun­toon. Ammat­ti­lai­sil­la on käy­tös­sä järei­tä puh­dis­tusai­nei­ta ja kei­no­ja sam­ma­len pois­toon. Hau­ta­ki­vien oma­toi­mi­nen puh­dis­ta­mi­nen lisää kivien ikää. Kiven voi puh­dis­taa peh­meäl­lä rie­vul­la ja käsi­tis­kiai­neel­la, mut­ta kan­nat­taa olla varo­vai­nen kun pyyh­kii kai­ver­ruk­sia. Puh­dis­tus kan­nat­taa teh­dä vuo­sit­tain sii­te­pö­ly­kau­den hellitettyä.