Kel­lo­jen siir­to voi aiheut­taa unihäiriöitä

Kesä­ai­ka päät­tyy sun­nun­tai­na 29. loka­kuu­ta ja kel­lo­ja siir­re­tään tun­ti taak­se­päin. Jos kel­lo­jen siir­to aiheut­taa union­gel­mia, voi tal­viai­kaan siir­ty­mi­seen val­mis­tau­tua koti­kons­tein, muis­tut­taa Terveystalo.

Uni­ryt­min muu­tos tun­tuu kro­pas­sa monin tavoin: nukah­ta­mis­vai­keuk­si­na, hei­ken­ty­nee­nä yöune­na ja tämän seu­rauk­se­na uupu­muk­se­na päi­väl­lä. Oireet muis­tut­ta­vat lie­vää aikaerorasitusta. 

– Jos kel­lo­jen siir­to aiheut­taa ongel­mia, uuteen aikaan voi totu­tel­la asteit­tain. Tämä tar­koit­taa oman ryt­min muut­ta­mis­ta esi­mer­kik­si 15 tai 30 minuut­tia ker­ral­laan. Tal­viai­kaan siir­ty­mi­nen on onnek­si usein hel­pom­paa kuin kesä­ai­kaan siir­ty­mi­nen, sil­lä kesä­ai­ka nipis­tää unes­ta tun­nin pois ja tal­viai­ka lisää het­kel­li­ses­ti unta, ker­too yleis­lää­kä­ri Eevert Par­ti­nen Ter­veys­ta­lo Fokus Unen erikoisyksiköstä.

Tal­viai­kaan siir­ty­mi­sen yhtäk­ki­nen pimeys aiheut­taa monel­la kui­ten­kin aamuis­ta väsymystä.

– Tätä voi hel­pot­taa käyt­tä­mäl­lä kir­kas­va­lo­lamp­pua, Eevert Par­ti­nen lisää.

Unet­to­muus on räjäh­tä­nyt kas­vuun 2020-luvul­la ja on eri­tyi­ses­ti suo­ma­lais­ten työi­käis­ten kan­san­tau­ti. Uni on yksi tär­keim­mis­tä ter­vey­den tuki­pi­la­reis­ta, joten jat­ku­vien union­gel­mien kans­sa kan­na­ta jää­dä yksin.

– Esi­mer­kik­si kel­lo­jen siir­ron yhtey­des­sä tila­päi­nen unet­to­muus on nor­maa­lia. Kun uni­häi­riöt pit­kit­ty­vät, uneen tuli­si kiin­nit­tää huo­mio­ta. Jos koti­kons­tit eivät auta, kan­nat­taa hakea apua lääkäriltä.