Käsi­työ­har­ras­tus poi­kii mahdollisuuksia

*** Local Caption *** Kiimingistä kotoisin oleva Mirka Saapunki neuloo omaksi ilokseen, mutta voisi harkita myös yritystoimintaa käsitöiden kautta.

Kii­min­ki­läis­läh­töi­nen Mir­ka Saa­pun­ki sai kipi­nän käsi­työ­har­ras­tuk­sel­leen iso­äi­dil­tään. Mir­ka muis­taa mum­min­sa olleen aina ahke­ra neu­lo­ja ja huo­leh­ti­neen koko per­heen villasukkavarastoista.

– Mum­min van­he­tes­sa aloin miet­tiä, kuka hänen jäl­keen­sä per­heen vil­la­su­kat neu­loo. Aloin vii­si-kuusi vuot­ta sit­ten ope­tel­la You­Tu­ben avul­la neu­lon­taa, ja kipe­rim­mis­sä pai­kois­sa kysyin myös mumin apua, muis­te­lee Saapunki.

Ensim­mäi­se­nä Saa­pun­ki neu­loi pipon, sit­ten kau­lu­rin tor­ju­maan kyl­mää lukion penk­ka­ria­je­lua var­ten. Pian hän oli vil­la­suk­kien kimpussa.

– Kun ensim­mäi­sen ker­ran tajusin, miten kan­ta­pää neu­lo­taan, olin tosi ylpeä itses­tä­ni, nau­raa Saapunki.

Nyt nuo­ri har­ras­ta­ja on jo suun­ni­tel­lut useam­man oman neu­le­mal­lin, ja jakaa käsi­töi­den iloa myös sosi­aa­li­ses­sa mediassa.

Saa­pun­ki suun­nit­te­li ensim­mäi­sen oman neu­le­mal­lin­sa noin vuo­si sit­ten. Hän oli etsi­nyt pit­kään alas­kan­ma­la­muut­ti-suk­kaoh­jet­ta, mut­ta ei ollut löy­tä­nyt mieleistä.

Lopul­ta Saa­pun­ki ajat­te­li, että mik­sei teki­si mal­lia itse omaa koi­raan­sa apu­na käyt­täen. Suk­ka­mal­li sai myös nimen­sä Nar­ka-koi­ran mukaan.

– Jul­kai­sin val­miis­ta oman ohjee­ni mukaan teh­dyis­tä sukis­ta kuvan Face­boo­kin neu­le­ryh­mään, ja ihmi­set alkoi­vat heti kysel­lä, onko suk­kiin ohjet­ta. Kir­joi­tin ohjeen puh­taak­si ja pis­tin sen esil­le, ja ihmi­set alkoi­vat tila­ta sitä ahke­ras­ti. Aloin miet­tiä, että voi­si­ko täs­tä kehit­tyä jotain isom­paa­kin, kun ihmi­set tyk­kä­si­vät mal­lis­ta niin kovas­ti. Sit­ten aloin teke­mään lisää neulemalleja.

Seu­raa­va Saa­pun­gin suun­nit­te­le­ma suk­ka­mal­li, revon­tu­lis­ta ins­pi­roi­tu­nut Auroo­ra, herät­ti sosi­aa­li­ses­sa medias­sa ihas­tus­ta. Mal­li pää­tyi esil­le myös tuo­ree­seen Käsi­työn ABC ‑tee­ma­leh­teen.

– Tun­tui ihan epä­to­del­li­sel­ta, kun leh­des­tä otet­tiin yhteyt­tä. On has­sua aja­tel­la, että minun var­paa­ni ja suk­ka­ni ovat nyt käsi­työ­leh­den kan­nes­sa ja ohje leh­teen pai­net­tu­na, hymyi­lee Saapunki.

Hel­mi­kuun ja ystä­vän­päi­vän kun­niak­si Saa­pun­ki kehit­ti sosi­aa­li­sen median seu­raa­jil­leen yhteis­neu­lon­nan. Yhteis­neu­lon­nan idea on, että Saa­pun­ki jul­kai­see joka päi­vä pie­nen pät­kän itse suun­ni­te­le­maan­sa käsi­työ­oh­jet­ta, ja osal­lis­tu­jat neu­lo­vat päi­vit­täin hänen mukanaan.

– Olen aiem­min osal­lis­tu­nut mui­den teke­miin yhteis­neu­lon­toi­hin, ja ihas­tuin nii­den ide­aan. Yhteis­neu­lon­nan kaut­ta käsi­työ­har­ras­tuk­seen saa mukaan yhtei­söl­li­syyt­tä sekä yllä­tyk­sel­li­syyt­tä – usein lop­pu­tu­los on nimit­täin yhteis­neu­lon­nan osal­lis­tu­jil­le yllätys.

Ystä­vän­päi­vän yhteis­neu­lon­ta on toi­nen, jon­ka Saa­pun­ki jär­jes­tää. Ensim­mäi­sen yhteis­neu­lon­tan­sa hän piti joulukuussa.

– Jou­lu­kuun yhteis­neu­lon­taa­ni osal­lis­tui arviol­ta pari­kym­men­tä ihmis­tä, ja nyt muka­na on sosi­aa­li­sen median perus­teel­la vie­lä enem­män porukkaa.

Ystä­vän­päi­vän yhteis­neu­lon­ta on alka­nut 30. tam­mi­kuu­ta, ja vii­mei­set ohjeet on jaet­tu osal­lis­tu­jil­le tiis­tai­na. Lop­pu­tu­lok­se­na ovat syn­ty­neet pol­vi­pi­tui­set, sydä­min koris­tel­lut villasukat.

– Ystä­vän­päi­vän yhteis­neu­lon­nas­sa on ollut aika rivak­ka aika­tau­lu, mut­ta kun työ­tä tekee pie­nis­sä pät­kis­sä, ei se lopul­ta tun­nu niin isol­ta urakalta.

Saa­pun­ki ker­too, että saa ideoi­ta uusiin neu­le­mal­lei­hin omien mie­len­kiin­non­koh­tei­den­sa, ympä­röi­vän maa­il­man sekä sosi­aa­li­ses­sa medias­sa esi­tet­ty­jen toi­vei­den kaut­ta. Saa­pun­ki ker­too aiem­min har­ras­ta­neen­sa muun muas­sa piir­tä­mis­tä, joten luo­vuus hänel­tä ei aivan äkkiä lopu.

Saa­pun­ki tote­aa neu­lo­van­sa täs­sä vai­hees­sa vain omak­si ilok­seen. Hän ei kui­ten­kaan pidä mah­dot­to­ma­na aja­tus­ta, että har­ras­tus ja Fros­tyK­nits-kana­va voi­si tule­vai­suu­des­sa jalos­tua esi­mer­kik­si pie­ni­muo­toi­sek­si yri­tys­toi­min­nak­si. Lisäk­si Saa­pun­ki haa­vei­lee vuo­den­ai­ka­tee­mai­sen neu­lon­ta­kir­jan kokoamisesta.

– Pää­asia kui­ten­kin on, että nau­tin itse sii­tä mitä teen.

Mir­kan käsi­työ­ka­na­vat löy­ty­vät Face­boo­kis­ta ja Ins­ta­gra­mis­ta FrostyKnits-nimimerkillä.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.