Hule­ve­si­las­ku­tus kor­ja­taan vain asiak­kaan pyyn­nön perusteella

Hulevesi on rakennetuilta alueilta pois johdettavaa sade- ja sulamisvettä. Hulevesiä syntyy perustusvesistä ja pintavaluntana rakennusten katoilta, piha-alueilta, katualueilta ja puistoista. Hulevesimaksu on vuosimaksu, joka laskutetaan kaikilta asemakaava-alueen kiinteistöiltä. (Kuva: Teea Tunturi)Hulevesi on rakennetuilta alueilta pois johdettavaa sade- ja sulamisvettä. Hulevesiä syntyy perustusvesistä ja pintavaluntana rakennusten katoilta, piha-alueilta, katualueilta ja puistoista. Hulevesimaksu on vuosimaksu, joka laskutetaan kaikilta asemakaava-alueen kiinteistöiltä. (Kuva: Teea Tunturi)

Kun hule­ve­si­las­kut tänä vuon­na saa­pui­vat vas­taa­not­ta­jil­leen, moni hie­rai­si sil­mi­ään, sil­lä mak­su ei ollut aiem­pien vuo­sien kal­tai­nen. Sum­ma saat­toi olla moni­kym­men­ker­tai­nen aiem­paan ver­rat­tu­na, vaik­ka olo­suh­teis­sa ei ollut tapah­tu­nut muutoksia.

Myös pari­ta­lo­jen las­ku­tuk­ses­ta löy­tyi asuk­kaan näkö­kul­mas­ta kum­mal­li­suus, sil­lä las­ku oli lähe­tet­ty vain toi­sel­le pari­ta­lon asuk­kais­ta, ja ohjeek­si on kysyt­täes­sä annet­tu pyy­tää toi­sen asuk­kaan mak­sa­maan osa las­kus­taan. (Ran­ta­poh­jas­sa 1.12. mielipidekirjoitus.)

Soit­to las­kus­sa mai­nit­tuun Monet­ran pal­ve­lu­nu­me­roon ei tuo­nut useil­le sel­vyyt­tää omaan tilan­tee­seen, vaan moni sai ohjeek­si teh­dä tilan­tees­ta oikai­su­pyyn­nön yhdyskuntalautakunnalle.

Täl­lä het­kel­lä kau­pun­gin viral­li­nen ohje on olla yhtey­des­sä hule­ve­si­las­ku­tuk­sen pal­ve­lu­nu­me­roon 020 690 042 (käy­tös­sä arki­sin kel­lo 8–16), jos­ta las­ku­tuk­sen epä­sel­vyy­det selvitetään.

Monet­ran las­ku­tuk­ses­sa on par­hail­laan pal­jon ruuh­kaa hule­ve­si­las­ku­tuk­sen vuok­si. Monet­ral­ta ker­ro­taan, että yhä edel­leen var­min tapa saa­da las­ku­tuk­sen­sa oikais­tua on teh­dä sii­tä muis­tu­tus yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­nal­le. Monet­ran edus­ta­jan mukaan muis­tu­tuk­sen tekoon löy­ty­vät ohjeet Oulun kau­pun­gin hule­ve­si­las­ku­tuk­sen sivuilta.

Oulun kau­pun­gin edus­ta­ja ker­too, että las­ku­tus ei ole men­nyt pie­leen, ja että asiak­kail­ta tul­lei­den yhtey­den­ot­to­jen mää­rä on noin kak­si pro­sent­tia lähe­tet­ty­jen las­ku­jen mää­räs­tä. Kor­jauk­set las­ku­tuk­seen teh­dään hänen mukaan­sa vain asiak­kaan yhtey­den­o­ton perusteella.

– Hyvin monet yhtey­de­no­tot kos­ke­vat kiin­teis­töis­sä tapah­tu­nei­ta muut­tu­nei­ta tilan­tei­ta kuten kiin­teis­tö­kau­pat, erot, kuo­le­man­ta­pauk­set. Hule­ve­si­las­ku­tus perus­tuu lain­huu­to­re­kis­te­rin syys­kuun alun tilan­tee­seen. Jos esi­mer­kik­si kiin­teis­tö­kau­pan tai omis­tus­muu­tok­sen lain­huu­toa ei ole rat­kais­tu ennen tätä las­ku menee kiin­teis­tön van­hal­le omis­ta­jal­le. Vir­hei­tä tie­dois­sa on myös ollut jon­kun verran.

Kau­pun­gin edus­ta­jan mukaan vir­hei­tä las­ku­tuk­ses­sa tulee jat­kos­sa­kin, sil­lä kiin­teis­töis­sä tapah­tu­nei­ta muut­tu­nei­ta tilan­tei­ta ei pys­ty­tä ennakoimaan.

– Vir­heel­li­set kiin­teis­tö­tie­dot saa­daan nyt kun­toon, joten niil­tä väl­ty­tään jat­kos­sa. Las­ku­tusai­neis­to on ennak­ko­tar­kas­tet­tu. Tuo noin kah­den pro­sen­tin palau­te­mää­rä ker­too, että aineis­to on lähes täy­sin oikein.

Kii­min­ki­läi­nen Pau­li Nie­me­lä, jol­la on kesä­paik­ka Yli-Iis­sä, sai tänä vuon­na aiem­man 22,50 euron las­kun sijaan noin 1 485 euron hule­ve­si­las­kun, vaik­ka olo­suh­teet ovat säi­ly­neet ennal­laan. Yhden asun­non loma-asun­to­ton­tin mak­su oli muu­tet­tu ryh­mään muut ase­ma­kaa­va­ton­tit enin­tään 50 000 neliö­tä. Nie­me­län mukaan tuo neliö­mää­rä ei myös­kään vas­taa kiin­teis­tön kokoa. Täs­sä tapauk­ses­sa las­ku­tuk­sen pitäi­si olla sel­keä, sil­lä oma­ko­ti­ta­lo­jen ja loma-asun­to­jen hule­ve­si­las­ku pitäi­si olla 22,50 euroa.

– Soi­tin Monet­ral­le, jos­ta sanot­tiin, että he eivät voi muut­taa las­kua, vaan ainos­taan sen mak­su­päi­vä­mää­rää. Nyt usei­den yhtey­den­ot­to­jen jäl­keen minul­le on kui­ten­kin tulos­sa uusi, 22,50 euron las­ku, Nie­me­lä kertoo.

Hän toi­voo, että kau­pun­ki omal­ta osal­taan kor­jaa sys­tee­min niin, että vas­tuut ovat sel­vil­lä ja asiak­kaan juok­sut­ta­mi­nen loppuu.

– Kun­ta­lai­sen koke­mus sii­tä, että jou­dut teke­mään val­ta­vas­ti työ­tä sel­vit­tääk­se­si sen, kuka asias­ta vas­taa, on kes­tä­mä­tön­tä. Se, että asu­kas jou­tuu itse teke­mään työ­tä vir­heel­li­sen las­kun oikai­se­mi­sek­si, ei kuu­los­ta oikealta.

Vir­heel­li­nen las­ku toi Nie­me­län osal­le myös humo­ris­ti­sen­kin Face­book-kes­kus­te­lun, jos­sa ideoi­tiin sitä, miten kau­pun­gil­le saa­tai­siin ker­ry­tet­tyä hel­pos­ti lisää rahaa tai mil­lai­sen vali­tuk­sen kirk­ko­her­ra-Nie­me­lä voi­si asias­ta teh­dä. Kai­kes­ta seu­raa aina jotain posi­tii­vis­ta­kin, Nie­me­lä hymähtää.

Hau­ki­pu­taan Säh­kö­osuus­kun­ta sai tämän vuo­den hule­ve­si­las­ku­tuk­sen yhtey­des­sä las­kun myös paris­ta puis­to­muun­ta­mos­ta. Aiem­min ei muu­ta­moi­ta ole kysei­sel­lä las­kul­la muis­tet­tu. Säh­kö­osuus­kun­nan toi­mi­tus­joh­ta­ja Juha Sipo­la ker­too, että asian oikai­se­mi­nen kui­ten­kin tun­tui onnis­tu­van suh­teel­li­sen vai­vat­ta Monet­ran palau­te­ka­na­van kaut­ta. Tosin pro­ses­si on vie­lä kesken.

– Vir­hei­tä­hän sat­tuu, mut­ta var­maan oli­si syy­tä ylei­sel­lä tasol­la miet­tiä, että jos vir­he teh­dään, miten se kor­ja­taan. Minul­le ei ole sel­vin­nyt se, mik­si nämä muun­ta­mot oli­vat pää­ty­neet laskutettavaksi.

Oulun yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­nas­sa las­ku­tuk­sen tilan­net­ta on pui­tu ja huo­li on herän­nyt muun muas­sa nii­den asuk­kai­den suh­teen, jot­ka kil­tis­ti mak­sa­vat vir­heel­li­set las­kun­sa. Esil­le on nos­tet­tu hal­lin­to­lain pykä­lä, jos­sa sano­taan, että vir­heen kor­jaa se, joka vir­heen tekee.

– Yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­ta palaut­ti uudel­leen val­mis­te­luun mak­su­jen ja tak­so­jen hyväk­sy­mis­py­kä­län, kos­ka se halu­aa, että mak­suis­ta teh­dään sel­keät kir­jauk­set, jot­ka eivät jätä tul­kin­nan­va­raa, yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­nan jäsen Jor­ma Les­ke­lä (kesk.) kertoo.

Vas­tuu­not­ta­jia etsi­tään Oulun kau­pun­gin ympä­ris­tö- ja yhdys­kun­ta­pal­ve­luis­ta, Monet­ral­ta sekä Oulun Vedel­tä. Yhdys­kun­ta­lau­ta­kun­nas­sa pelä­tään, että jos hule­ve­sia­siak­kaat alka­vat teke­mään oikai­su­pyyn­tö­jä lau­ta­kun­nal­le, sen työs­ken­te­ly tuk­keu­tuu pit­käk­si aikaa, sil­lä jokai­nen oikai­su­pyyn­tö pitää käsi­tel­lä oma­na asiankohtanaan.