Rat­kai­su­ja hyvin­voin­tia­lu­eel­le lähi­pal­ve­lui­den puolesta

Alue­val­tuus­ton kokoon­pa­no on sel­vil­lä lähiai­koi­na. Tämä 79 val­tuu­te­tun jouk­kue on heti työn­sä alku­met­reil­lä mer­kit­tä­vien kysy­mys­ten äärel­lä. Ensi töik­seen hyvin­voin­tia­lu­een val­tuus­ton käsit­te­lyyn ovat tulos­sa lin­jauk­set muun muas­sa hyvin­voin­tia­lu­een stra­te­gi­aan, pal­ve­lu­verk­koon, moni­tuot­ta­juu­teen ja talous­ar­vioon liit­tyen. Alue­vaa­lit 23. tam­mi­kuu­ta ovat tär­keä merk­ki­paa­lu mei­dän jokai­sen arjen palveluille.

Alue­vaa­li­kes­kus­te­luis­sa puheek­si nouse­vat usein lähi­pal­ve­lui­hin liit­ty­vät kysy­myk­set. Mis­sä jat­kos­sa lää­kä­rin vas­taan­ot­to sijait­see, miten käy mie­len­ter­veys- ja neu­vo­la­pal­ve­lu­jen, jat­kuu­ko mei­dän kyläm­me paloa­se­ma ja niin edelleen. 

Pal­ve­luis­ta pää­tet­täes­sä tar­vi­taan kat­ta­vaa näke­mys­tä alu­eel­li­sis­ta pal­ve­lu­tar­peis­ta. Esi­mer­kik­si Lakeu­den alu­eel­la las­ten, nuor­ten ja per­hei­den pal­ve­lui­ta tar­vi­taan run­saas­ti; asuk­kais­ta alle 18-vuo­tiai­ta on lähes kol­man­nes (n. 32 %). Oulus­sa puo­les­taan asuu hie­man yli puo­let hyvin­voin­tia­lu­een väes­tös­tä, joten myös pal­ve­lu­tar­peet vaih­te­le­vat kau­pun­gin eri alueil­la. Sekä Lakeu­del­la että Oulus­sa väes­tön ikä­ra­ken­teen muu­tos on voi­ma­kas­ta, joten ikäih­mis­ten pal­ve­lui­den kehit­tä­mi­nen on tär­ke­ää. Esi­mer­kik­si Oulus­sa 75 vuot­ta täyt­tä­nei­den mää­rä lisään­tyy vuo­teen 2030 men­nes­sä noin n. 64 %. Koil­lis­maal­la ja Oulun­kaa­rel­la eri­tyis­piir­tei­nä ovat puo­les­taan pit­kät etäi­syy­det ja muu­ta hyvin­voin­tia­luet­ta kor­keam­mat pal­ve­lu­tar­peet. Koil­lis­maal­la, kuten myös esi­mer­kik­si Ran­nik­ko­seu­dul­la, huo­mioon on otet­ta­va mat­kai­lun muka­naan tuo­ma kausi­vaih­te­lu pal­ve­lu­jen kysyn­näs­sä. Oulun ete­läi­nen on alueis­ta toi­sek­si väki­rik­kain, asuk­kai­ta on n. 71 000 eli n. 17 % hyvin­voin­tia­lu­een väes­tös­tä. Nykyi­nen kun­ta­mää­rä on alueis­ta suu­rin, joten yhteis­työ kun­tien ja hyvin­voin­tia­lu­een kes­ken koros­tuu. Ran­nik­ko­seu­dul­la ja Oulun ete­läi­sen alu­eel­la on tar­peen huo­mioi­da jo ennen uudis­tus­ta toteu­tu­nut toi­mi­va yhteis­työ naa­pu­ri­hy­vin­voin­tia­luei­den kanssa.

Yksi uudis­tuk­sen kes­kei­sim­mis­tä tavoit­teis­ta on vah­vis­taa lähi­pal­ve­lu­ja eli tar­jo­ta pal­ve­lui­ta ihmi­sil­le siel­lä, mis­sä hei­dän arken­sa ja elä­män­sä on. Tämä tar­koit­taa muun muas­sa resurs­soin­tia ennal­taeh­käi­se­viin pal­ve­lui­hin, uuden­lai­sia säh­köi­siä pal­ve­lui­ta ja joi­den­kin eri­tyis­ta­son pal­ve­lui­den tuon­tia sote-kes­kuk­siin. Luo­tan vah­vas­ti, että tämä uudis­tus on muu­tos parem­paan. Tule­val­la hyvin­voin­tia­lu­eel­la on kun­tia parem­mat edel­ly­tyk­set esi­mer­kik­si kehit­tää perus- ja eri­tyis­ta­son yhtei­siä hoi­to­pol­ku­ja sekä säh­köis­tä asioin­tia, yhte­näis­tää tie­to­jär­jes­tel­miä ja mah­dol­lis­taa parem­man han­kin­tao­saa­mi­sen kaut­ta monituottajuutta.

Tule­va alue­val­tuus­to on suur­ten haas­tei­den edes­sä. Ne ovat kui­ten­kin voi­tet­ta­vis­sa mah­dol­li­suuk­sik­si. Tar­vi­taan vah­vaa kes­ki­näis­tä luot­ta­mus­ta, tie­toon perus­tu­vaa pää­tök­sen­te­koa, kykyä yhteis­työ­hön ja uskoa tulevaisuuteen.

Ant­ti Olli­kai­nen, hyvin­voin­tia­lu­een val­mis­te­lun sup­pean seu­ran­ta­ryh­män puheen­joh­ta­ja, alue­vaa­lieh­do­kas, Keskusta