Oikeat lääk­keet päätöksentekoon

Päät­tä­jil­le esi­tet­tä­vien kuvaa­jien käp­py­rät näyt­tä­vät uhkaa­vil­ta ja tilan­ne hal­lit­se­mat­to­mal­ta. Mikä lääk­keek­si yhtä­löön, jos­sa väes­tö ikään­tyy, per­hei­den haas­teet lisään­ty­vät, työn­te­ki­jöi­den saa­ta­vuus heik­ke­nee eivät­kä tie­to­jär­jes­tel­mät kes­kus­te­le keskenään?

Osa koko­nais­rat­kai­sua on moniam­ma­til­li­nen yhteis­työ ja jär­ke­vä lää­ke­hoi­to. On arvioi­tu, että Poh­jois-Poh­jan­maal­la voi­daan sääs­tää n. 13 mil­joo­naa euroa vuo­sit­tain otta­mal­la käyt­töön lää­ke­hoi­don arvioin­nin pal­ve­luse­te­li – ja tämä on vas­ta iäk­käi­den osuus. Pro­vii­so­ri Outi Laa­ti­kai­nen tote­si Oulus­sa teh­dys­sä väi­tös­kir­ja­työs­sään, että jopa nel­jän­nes iäk­käi­den poti­lai­den eri­kois­sai­raan­hoi­don päi­vys­tys­käyn­neis­tä joh­tuu lää­ke­hai­tois­ta. Lää­ke­hai­tat ovat ylei­sin sai­raa­la­hoi­don syy ja yksi ylei­sim­mis­tä kuo­lin­syis­tä. Tut­ki­mus vah­vis­ti myös tun­nis­te­tun ongel­man; lää­ki­tys­lis­tat eivät ole ajan­ta­sal­la, vaan ne ovat lähes poik­keuk­set­ta vir­heel­li­siä. Mer­kit­tä­vä osa lää­ke­hai­tois­ta ja nii­den aiheut­ta­mis­ta kuluis­ta ja inhi­mil­li­ses­tä kär­si­myk­ses­tä oli­si ehkäis­tä­vis­sä. Täs­tä esi­merk­ki­nä itse­näi­ses­ti asu­van iäk­kään jou­tu­mi­nen pal­ve­lua­su­mi­sen pii­riin lää­ke­hait­to­jen aiheut­ta­man kaa­tu­mi­sen vuok­si mak­saa vuo­si­ta­sol­la n. 45 000 €.

Kun lääk­kei­tä mää­rä­tään eri taho­jen toi­mes­ta, tie­to ei lii­ku auto­maat­ti­ses­ti, itse­hoi­to­lääk­keet eivät kir­jau­du jär­jes­tel­miin ja jopa puo­let ihmi­sis­tä käyt­tää lääk­kei­tä toi­sin kuin lää­kä­ri on mää­rän­nyt, vai­keu­det alka­vat. Diag­noo­se­ja ja hoi­to­pää­tök­siä teh­dään vir­heel­li­sen tie­don varas­sa. Vain lääk­keen­käyt­tä­jä itse tie­tää mitä lääk­kei­tä ja miten hän nii­tä käyt­tää ja tämän tie­don täy­tyy olla ammat­ti­lais­ten käy­tet­tä­vis­sä. Nyky­ti­lan­tees­sa on suu­ri ris­ki noi­dan­ke­häl­le, jos­sa lää­ke­hait­taan mää­rä­tään uusi lää­ke sen sijaan, että alku­pe­räis­tä hoi­toa ja sen toteu­tu­mis­ta arvioi­daan tar­kem­min. Far­ma­seut­tien ja pro­vii­so­rien teke­mät lää­ki­tyk­sen ajan­ta­sais­ta­mi­set ja lää­ke­hoi­don arvioin­nit tule­vat ole­maan tule­vai­suu­des­sa yhtä luon­te­via työ­ka­lu­ja lää­kä­rin ja hoi­ta­jan arjes­sa kuin rönt­gen­ku­vat ja labo­ra­to­rio­tu­lok­set ovat jo täl­lä het­kel­lä ja yllä mai­ni­tut ongel­mat saa­daan hallintaan.

Hyvin­voin­tia­lue mah­dol­lis­taa todel­la tehok­kaan ja talou­del­li­sen toi­min­nan. Olen saa­nut kokea sen itse vas­ta­tes­sa­ni koro­na­ro­kot­tei­den koor­di­noin­nis­ta Kes­ki-Poh­jan­maal­la, mis­sä sote toi­mii jo kes­ki­te­tys­ti. Olem­me olleet rokot­ta­mi­ses­sa Suo­men kär­keä koko pan­de­mian ajan ja tämä on inte­graa­tion ja osaa­vien ammat­ti­lais­ten ansio­ta. Tie­to liik­kuu nopeas­ti, toi­min­ta on yhden­mu­kais­ta, eikä hal­lin­nol­li­sia asioi­ta tar­vit­se teh­dä moneen ker­taan. Kes­kit­tä­mi­nen on sääs­tä­nyt sekä aikaa että rahaa ja samaan aikaan roko­tuk­set ovat edis­ty­neet samaa tah­tia joka paikkakunnalla.

Hyvin­voin­tia­lu­eel­la pitää ottaa heti oikeat lääk­keet käyt­töön, jot­ta pääs­tään vas­taa­viin tulok­siin. Meil­lä ei yksin­ker­tai­ses­ti ole varaa vää­riin lääk­kei­siin ja tyh­jiin lupauk­siin. Sinä voit aut­taa lait­ta­mal­la kak­si asi­aa kun­toon; päi­vi­tä oma lää­ke­lis­ta­si ja äänes­tä aluevaaleissa.

Pau­la Haapakoski
sai­raa­la-apteek­ka­ri
alue­vaa­lieh­do­kas (kesk.)
Yli­vies­ka