Päät­tä­jäl­tä: Vaa­leis­sa voit vaikuttaa

Pek­ka Kainua.

Suo­men perus­tus­lain mukaan ”val­tio­val­ta Suo­mes­sa kuu­luu kan­sal­le, jota edus­taa val­tio­päi­vil­le kokoon­tu­nut edus­kun­ta”. Samai­nen perus­tus­lain toi­nen pykä­lä tote­aa: ”Kan­san­val­taan sisäl­tyy yksi­lön oikeus osal­lis­tua ja vai­kut­taa yhteis­kun­nan ja eli­nym­pä­ris­tön­sä kehittämiseen.”

Hel­poi­ten tämä vai­kut­ta­mi­nen tapah­tuu välil­li­ses­ti – vaaleissa.

Sun­nun­tai­na huh­ti­kuun 2. päi­vä pide­tään edus­kun­ta­vaa­lit. Ne ovat jär­jes­tyk­ses­sään Suo­men 39. edus­kun­ta­vaa­lit, ja niis­sä vali­taan 200 kan­san­edus­ta­jaa. Edus­kun­ta käyt­tää maas­sam­me ylin­tä pää­tök­sen­te­ko­val­taa. Se sää­tää lait ja päät­tää val­tion talousarviosta.

Vaa­le­ja on monia mui­ta­kin. Vii­me vuon­na äänes­tet­tiin ensim­mäi­sis­sä alue­vaa­leis­sa, jois­sa valit­tiin hyvin­voin­tia­lueil­le val­tuus­tot. Niis­sä pää­te­tään alu­een sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­ses­tä. Pai­kal­li­sis­ta lähi­pal­ve­luis­ta pää­te­tään kun­nan­val­tuus­tois­sa. Kun­nal­lis­vaa­leis­sa vali­taan luot­ta­mus­hen­ki­löt teke­mään pää­tök­siä kou­lu­tuk­seen, var­hais­kas­va­tuk­seen, lii­kun­ta- ja kult­tuu­ri­pal­ve­lui­hin sekä esi­mer­kik­si maan­käyt­töön liit­tyen. Euroo­pan par­la­men­tin vaa­lit pide­tään vii­den vuo­den ja pre­si­den­tin­vaa­lit kuu­den vuo­den välein.

Edus­kun­ta­vaa­lit näky­vät jo vah­vas­ti katu­ku­vas­sa. Esit­tei­tä jae­taan ja vaa­li­ko­nei­ta täy­te­tään. Vaa­li­pa­nee­lei­ta pide­tään monen­lai­sis­ta tee­mois­ta. Onkin tär­ke­ää tie­tää, mitä asioi­ta ehdok­kaat pitä­vät tär­kei­nä, ja mil­lai­sia arvo­ja heil­lä on. Tun­tuu hur­jal­ta, että mel­kein kol­man­nes äänioi­keu­te­tuis­ta ei käy­tä äänioi­keut­taan. Sii­hen­kin on vapaas­sa demo­kra­tias­sa oikeus. Mut­ta on eri­kois­ta, jos ei kiin­nos­ta, ket­kä päät­tä­vät mei­tä kaik­kia kos­ke­vis­ta arki­päi­vän asioista.

Yksin­ker­tais­te­tus­ti: Jos et äänes­tä, ään­tä­si käyt­tää joku muu.

Joku voi sanoa, että ei ole mitään väliä, kei­tä sin­ne Arka­dian­mäel­le äänes­te­tään. Tai, että sama meno jat­kuu aina vaa­leis­ta toi­seen. Toi­nen arve­lee, että puo­lu­eet kui­ten­kin sane­le­vat, miten siel­lä toimitaan.

On hyvä muis­taa, että jokai­nen kan­san­edus­ta­jan paik­ka on vaa­leis­sa auki. Kuka tahan­sa ehdo­kas voi tul­la vali­tuk­si. Kuka tahan­sa istu­va edus­ta­ja voi pudo­ta siel­tä pois. Yksi­kään puo­lue tai etu­jär­jes­tö ei voi nime­tä yhtään kan­san­edus­ta­jaa. Kan­san­edus­ta­jak­si tulee vali­tuk­si vain, jos saa riit­tä­väs­ti ääniä vaaleissa.

Jokai­sel­la meil­lä on yksi ääni käy­tet­tä­vis­sä. Kenel­le sinä haluat antaa val­ta­kir­jan hoi­taa yhtei­siä asioitamme?

Pek­ka Kai­nua, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, sivis­tys­lau­ta­kun­nan jäsen, Kes­kus­ta, Ylikiiminki