Alu­eel­li­nen opin­to­lai­na­hy­vi­tys tur­vaa koko Suo­men hyvin­voin­nin ja elinvoiman

Eveliina Leskelä.

Val­ta­kun­nan poli­tii­kas­sa on käy­ty kii­vas­ta kes­kus­te­lua syk­syn bud­jet­ti­rii­hes­tä ja tule­vis­ta pää­tök­sis­tä. Nuo­ri­so- ja opis­ke­li­ja­puo­lel­la argu­ment­ti­pank­kia on avail­tu eri­tyi­ses­ti alu­eel­li­sen opin­to­lai­na­hy­vi­tyk­sen kokei­lun koh­dal­la. Kokei­lueh­do­tus herät­tää ymmär­ret­tä­väs­ti tun­tei­ta suun­taan ja toi­seen. Vah­vin kri­tiik­ki on koh­dis­tu­nut väit­tee­seen sii­tä, että kokei­lu oli­si vain alue­po­li­tii­kan työkalu.

Minul­le alue­po­li­tiik­ka mer­kit­see koko Suo­men ja kaik­kien suo­ma­lais­ten pär­jää­mis­tä. Vas­tus­tuk­sen perus­teel­la vai­kut­taa­kin sil­tä, että tie­tyt tahot ja jär­jes­töt sul­ke­vat tyys­tin sil­män­sä koko Suo­men elin­voi­maan ja osaa­jien riit­tä­vyy­teen liit­ty­vil­tä asioil­ta. Lai­na­hy­vi­tys lisäi­si koko Suo­men pär­jää­mis­tä ja ihmis­ten tasa-arvoi­sia mah­dol­li­suuk­sia päät­tää työ- ja asuinpaikastaan.

Alu­eel­li­sen opin­to­lai­na­hy­vi­tyk­sen väi­te­tään myös eriar­vois­ta­van opis­ke­li­joi­ta. Se on lais­kaa ajat­te­lua ja argu­men­toin­tia — yhteis­kun­nan tar­joa­mat pal­ve­lut, tuet ja tulon­siir­rot­han eivät kos­kaan kos­ke­ta koko väes­töä tai edes kaik­kia opis­ke­li­joi­ta. Lisäk­si on syy­tä huo­mioi­da, että alu­eel­li­nen opin­to­lai­na­hy­vi­tys ei var­si­nai­ses­ti kos­ke opis­ke­li­joi­ta, vaan jo val­mis­tu­nei­ta ihmi­siä. Aluei­den eriy­ty­mi­nen ja pula kou­lu­te­tuis­ta osaa­jis­ta ovat aito­ja ongel­mia eri­tyi­ses­ti Poh­jois- ja Itä-Suo­men har­vaan asu­tuil­la seuduilla.

Yli­opis­to-opis­ke­li­joi­den ja ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pis­ke­li­joi­den näke­myk­siä aihees­ta on sel­vi­tet­ty kat­ta­val­la kyse­lyl­lä. Yli­opis­to-opis­ke­li­jois­ta 50 pro­sent­tia ja ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pis­ke­li­jois­ta 63 pro­sent­tia oli kyse­lyn mukaan kiin­nos­tu­nei­ta muut­ta­maan har­vaan asu­tul­le alueil­le. Noin kak­si kol­mas­osaa yli­opis­to-opis­ke­li­jois­ta ja ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pis­ke­li­jois­ta kol­me nel­jäs­tä arvioi, että he oli­si­vat val­mii­ta muut­ta­maan har­vaan asu­tul­le alu­eel­le, jos opin­to­lai­na­hy­vi­tys oli­si vuo­sit­tain 2600 euroa. Mik­si emme kuun­te­li­si opis­ke­li­joi­den ään­tä kokei­luun liittyen?

Usein esi­tys tyr­mä­tään sano­mal­la, että kokei­luun käy­tet­tä­vät varat tuli­si ohja­ta mie­luum­min opis­ke­li­jan arjen tuke­mi­seen. Aja­tus on kan­na­tet­ta­va ja kau­nis, mut­ta ihan täy­sin ver­tai­lu­kel­poi­sia tee­mat eivät kui­ten­kaan ole: Val­tio­va­rain­mi­nis­te­riön esi­tys kokei­lun bud­je­tis­ta vuo­del­le 2023 on kuusi mil­joo­naa euroa, kun taas opin­to­ra­han ja asu­mis­li­sän arvioi­daan kus­tan­ta­van val­tiol­le yli puo­li mil­jar­dia euroa. Kokei­lun kuluil­la ei siis pys­ty­tä väliai­kai­ses­ti nos­ta­maan opin­to­ra­haa euroa­kaan opis­ke­li­jaa koh­den kuukausitasolla.

Poli­tii­kas­sa on val­ta­van help­poa vas­tus­taa ja vaa­tia kaik­kea — vaih­toeh­to­jen tar­joa­mi­nen onkin jo huo­mat­ta­vas­ti vai­keam­paa. Muut­tu­vas­sa maa­il­mas­sa tar­vit­sem­me uusia avauk­sia ja kokei­lu­kult­tuu­ria. Alu­eel­li­sen opin­to­lai­na­hy­vi­tyk­sen toteut­ta­mi­nen oli­si arvo­va­lin­ta tur­val­li­sen, huol­to­var­man ja alu­eel­li­ses­ti yhden­ver­tai­sen Suo­men puolesta.

Eve­lii­na Leskelä

Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu (kesk.)

Sivis­tys- ja kukt­tuu­ri­lau­ta­kun­nan jäsen