Väi­tös­kir­ja­tut­ki­mus: Min­kä muo­toi­nen on pil­vi tai lumihiutale?

Aleksi Pyörälä on väitöskirjatutkijana fraktaaligeometrian tutkimusryhmässä Oulun yliopistossa. Hänen väitöstutkimuksensa aiheena on fraktaaligeometria, jolla voidaan kuvailla ja vertailla luonnossa näkyviä muotoja.Aleksi Pyörälä on väitöskirjatutkijana fraktaaligeometrian tutkimusryhmässä Oulun yliopistossa. Hänen väitöstutkimuksensa aiheena on fraktaaligeometria, jolla voidaan kuvailla ja vertailla luonnossa näkyviä muotoja.

Kel­lo­lais­läh­töi­nen ja Hau­ki­pu­taan lukios­ta yli­op­pi­laak­si 2015 kir­joit­ta­nut FM Alek­si Pyö­rä­lä väit­te­lee toh­to­rik­si mate­ma­tii­kan oppiai­nees­sa Oulun yli­opis­tos­sa lau­an­tai­na 14.10. Väi­tök­sen aihe on “Dyna­mii­kas­ta geo­met­ri­aan itseaf­fii­neil­la jou­koil­la ja mitoilla”.

Alek­si Pyörälä.

Kou­lu­geo­met­rias­sa opi­taan nimeä­mään lukui­sia yksin­ker­tai­sia geo­met­ri­sia muo­to­ja, kuten ympy­rät, janat ja moni­kul­miot. Näi­tä muo­to­ja käyt­tä­mäl­lä luon­non todel­lis­ten muo­to­jen kuvai­le­mi­nen on kui­ten­kin mah­do­ton­ta: Pil­vet eivät ole pal­lo­ja, man­te­reet eivät ole ympy­röi­tä eivät­kä sala­mat piir­rä suo­ria vii­vo­ja. Näi­den todel­lis­ten muo­to­jen kuvai­le­mi­seen on kehit­ty­nyt mate­ma­tii­kan ala, jota kut­su­taan fraktaaligeometriaksi.

Frak­taa­li­geo­met­rian tar­koi­tus on luo­da yhte­näi­nen kie­li, jota voi­tai­siin käyt­tää sel­lais­ten luon­nos­sa näky­vien muo­to­jen kuvai­luun ja ver­tai­luun, joi­ta jou­tui­sim­me muu­ten kuvai­le­maan vain moni­mut­kai­sik­si tai muo­dot­to­mik­si. Täl­lai­sia muo­to­ja kut­su­taan ylei­ses­ti frak­taa­leik­si, ja esi­merk­ke­jä sel­lai­sis­ta ovat esi­mer­kik­si man­te­rei­den ran­ni­kot, lumi­hiu­ta­leet ja ihmi­sen keuhkot.

Kos­ka frak­taa­lit eivät muis­tu­ta mitään perin­tei­sen geo­met­rian muo­to­ja, myös geo­met­ris­ten suu­rei­den, kuten pituus, pin­ta-ala tai tila­vuus, las­ke­mi­nen täl­lai­sil­le muo­doil­le voi olla vai­ke­aa tai mahdotonta.

Väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­ses­saan Alek­si Pyö­rä­lä tut­ki sel­lai­sia frak­taa­lien omi­nai­suuk­sia, joi­den tun­te­mi­nen on usein vält­tä­mä­tön­tä sovel­lus­ten kan­nal­ta. Usein on esi­mer­kik­si oleel­lis­ta, että frak­taa­lin valo­ku­van frak­taa­liu­lot­tu­vuus on sama riip­pu­mat­ta suun­nas­ta, jos­ta kuva on otettu.

Esi­mer­kik­si Nor­jan ran­ni­kon pituu­dek­si on erääs­sä viran­omais­läh­tees­sä las­ket­tu noin 50 000 kilo­met­riä, ja toi­ses­sa yli 100 000 kilo­met­riä: Mitä tar­kem­paa satel­liit­ti­ku­vaa mit­tauk­ses­sa käy­te­tään, sitä suu­rem­pi pituus ran­ni­kol­le saa­daan. Täs­tä syys­tä frak­taa­lin kokoa on usein jär­ke­väm­pää mita­ta frak­taa­liu­lot­tu­vuu­den avulla.

Las­ke­mal­la kah­den sil­mä­mää­räi­ses­ti samal­ta näyt­tä­vät frak­taa­lin frak­taa­liu­lot­tu­vuus on mah­dol­lis­ta havai­ta huo­mat­ta­via ero­ja näi­den raken­tees­sa: Esi­mer­kik­si ihmi­sen keuh­koil­la poik­keuk­sel­li­sen pie­ni frak­taa­liu­lot­tu­vuus voi lää­ke­tie­teel­lis­ten tut­ki­mus­ten mukaan vii­ta­ta sai­rau­den aiheut­ta­miin rakennepoikkeamiin.

Toi­nen tär­keä omi­nai­suus on, että frak­taa­liin koh­dis­tu­vat satun­nai­set ja epä­oleel­li­set vää­ris­ty­mät eivät tuhoa sen raken­net­ta mer­kit­tä­väs­ti. Väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­ses­san Pyö­rä­lä var­mis­taa nämä ja mui­ta saman­kal­tai­sia omi­nai­suuk­sia useil­le sel­lai­sil­le frak­taa­leil­le, joil­le nii­tä ei aiem­min tun­net­tu. Tut­ki­muk­ses­saan hän ei kui­ten­kaan käsit­te­le kuvia ran­ni­kois­ta tai keuh­kois­ta, vaan frak­taa­lien ylei­siä mate­maat­ti­sia mal­le­ja, joi­ta voi­daan saman­ai­kai­ses­ti käyt­tää kuvaa­maan use­aa luon­nos­ta löy­ty­vää fraktaalia.

Alek­si Pyö­rä­län väi­tös­ti­lai­suu­des­sa Lin­nan­maan kam­puk­sel­la lau­an­tai­na kel­lo 12 vas­ta­väit­te­li­jä­nä on pro­fes­so­ri Ariel Rapa­port, Tech­nion – Israe­lin tek­nil­li­ses­tä kor­kea­kou­lus­ta ja kus­tok­se­na on dosent­ti Vil­le Suo­ma­la Oulun yli­opis­tos­ta. Hau­ki­pu­taa­lai­nen Suo­ma­la on toi­mi­nut myös väi­tös­kir­jan ohjaa­ja­na apu­lais­pro­fes­so­ri Meng Wun kans­sa.