Tari­noi­den ja muis­to­jen Ker­ho­la ava­si oven­sa Martinniemessä

Kerholassa lapsena asunut Sakari Kuparinen (keskellä) toi paikan uusille omistajille Hanna ja Pekka Qvistille tuliaisena harvinaisen kirjan "Pojat kansan urhokkaan", joka kuului aikoinaan Kerholan kirjaston kokoelmiin.Kerholassa lapsena asunut Sakari Kuparinen (keskellä) toi paikan uusille omistajille Hanna ja Pekka Qvistille tuliaisena harvinaisen kirjan "Pojat kansan urhokkaan", joka kuului aikoinaan Kerholan kirjaston kokoelmiin.

Mar­tin­nie­men Ker­ho­lan avoi­mien ovien päi­vä lau­an­tai­na oli koko kylän odo­tet­tu merk­ki­ta­paus. Ensi vuon­na 120 vuot­ta täyt­tä­vä kylän sydän hen­kii his­to­rian havi­naa. Ava­jai­sis­sa talo täyt­tyi tari­nois­ta ja muisteluksista.

Ker­ho­lan tämän vuo­den alus­sa omis­tuk­seen­sa hank­ki­neil­la mar­tin­nie­me­läi­sil­lä Han­na ja Pek­ka Qvis­til­lä on pal­jon suun­ni­tel­mia Ker­ho­lan tule­vas­ta käy­tös­tä, joten luvas­sa on Ker­ho­lan herää­mi­nen jäl­leen eloon. Kesän aika­na raken­nuk­sen kat­to on uusit­tu ja pihal­le teh­ty park­kia­lue. Sisä­ti­lois­sa on toteu­tet­tu pie­niä kun­nos­tus- ja muu­tos­töi­tä edel­li­sen omis­ta­jan teke­män ansiok­kaan enti­söin­nin perin­tei­tä vaa­lien. Ker­ho­lan kun­nos­tus­ta ja avaa­mis­ta pide­tään mer­kit­tä­vä­nä kulttuuritekona.

– Kiin­nos­tus­ta ja ideoi­ta Ker­ho­lan toi­min­taan on tul­lut todel­la pal­jon, ker­toi­vat Qvis­tit iloisina.

Tilo­ja voi vara­ta ja vuo­kra­ta tapah­tu­miin ja juh­la­pai­kak­si. Kyse­ly­jä on tul­lut myös ker­ho­jen pito­pai­kak­si, elä­ke­läis­ten tapah­tu­miin sekä bän­di- ja teat­te­rie­si­tyk­siin. Kesäk­si suun­ni­tel­laan kesä­kah­vi­lan avaa­mis­ta ja edel­leen piha-alu­een ja vie­rei­sen urhei­lu­ken­tän kunnostamista.

Esi­mer­kik­si kult­tuu­rin klu­bi­toi­min­taa var­ten suun­ni­tel­mis­sa on hakea paik­kaan A‑oikeudet.

– Sisä­ti­lois­sa teh­dään tar­vit­ta­via fik­sauk­sia. Kun on näin van­has­ta talos­ta kyse, aina tup­paa tule­maan eteen jota­kin, sanoi Pek­ka Qvist.

Juk­ka Taka­lo esit­ti poi­kan­sa Val­len kans­sa Mar­tin­nie­mi-kap­pa­leen. Taka­lo heit­ti myös idean Ker­ho­las­ta Maa­ki­sen Mar­tin­nie­mi ‑tapah­tu­man jat­ko­paik­ka­na. Ehdo­tuk­se­na ylei­sös­tä hei­tet­tiin myös tai­de­näyt­te­lyt, joi­ta voi­tai­siin pitää vaik­ka kesä­kah­vi­lan yhteydessä.

Hau­ki­pu­taan Työ­väen­näyt­tä­mö on varan­nut jo Ker­ho­las­ta aiko­ja syys- ja loka­kuul­le esi­tyk­sil­le Sata­man sat(t)umaa ja Puna­hilk­ka, jois­ta kuul­tiin ava­jai­sis­sa lau­lu­ja. Työ­väen­näyt­tä­mö on hyväs­sä virees­sä alka­vaan kau­teen ja kokoon­pa­noon on saa­tu myös uusia vah­vis­tuk­sia. Uute­na kap­pa­lee­na kuul­tiin ajan­koh­tai­nen bii­si Go, go koro­na, pai­nu h…ttiin!, jol­la annet­tiin koro­nal­le lähtöpasseja.

Vuo­den Mart­ti­lai­nen pal­kit­tiin Ker­ho­las­sa, kos­ka perin­tei­set hei­nä­kuun kesä­juh­lat sata­mas­sa jäi­vät väliin koro­nan takia.

Kyläyh­dis­tyk­sen puheen­joh­ta­ja Aar­ne Vuo­non­vir­ta ja vara­pu­heen­joh­ta­ja Nii­na Halo­nen luo­vut­ti­vat pal­kin­non kyläyh­dis­tyk­sen pit­kä­ai­kai­sel­le sih­tee­ril­le ja kylä­ak­tii­vil­le Lii­sa Taka­lol­le.

Huo­mio­no­soi­tus oli enem­män kuin pai­kal­laan vuo­si­kym­men­ten työs­tä koti­ky­län hyväksi.

– Lii­sal­la on ollut val­ta­vas­ti teh­tä­viä ja pape­ri­hom­mia, jois­ta hän on vas­tan­nut. Kokouk­sia­kin meil­lä on ollut parin vii­kon välein, sanoi Vuo­non­vir­ta. Nyt kun sih­tee­ri on jät­tä­nyt teh­tä­vän, kyläyh­dis­tyk­sel­lä on haus­sa uusi Liisa.

Lii­sa Taka­lo oli iloi­nen, kii­tol­li­nen ja lii­kut­tu­nut saa­mas­taan huo­mio­no­soi­tuk­ses­ta. Hän on koke­nut kyläyh­dis­tyk­sen työn arvok­kaak­si tehtäväksi.

Ker­ho­lan vai­heis­ta ker­toi “pii­pun juu­rel­la” Lai­ta­ka­ris­sa syn­ty­nyt ja Ker­ho­las­sa asu­nut Rhea Forstén, jon­ka äiti Lyy­li Forstén tun­net­tiin Ker­ho­lan pitä­jä­nä parin­kym­me­nen vuo­den ajal­ta. Ker­ho­lan kuten koko kylän his­to­rias­ta on kir­joit­ta­nut kat­ta­vas­ti Pent­ti Utriai­nen kir­jas­saan Koti­ky­lä­ni Martinniemi.

Lyy­li tun­net­tiin topak­ka­na kas­vat­ta­ja­na, jota kylän enti­set nuo­ret muis­te­li­vat läm­möl­lä. Lak­ki pääs­sä ei saa­nut Ker­ho­laan tul­la ja päi­vää piti osa­ta sanoa. Nuo­ret oli­vat Lyy­lil­le tär­kei­tä. Lyy­liä pidet­tiin kylän par­haa­na sosi­aa­li­työn­te­ki­jä­nä. Hän koh­te­li kaik­kia tas­a­puo­li­ses­ti ja samal­la taval­la, oli­pa kysees­sä her­ra tai narri.

Forstén muis­te­li kuin­ka Mar­tin­nie­mi oli enti­sai­kaan alu­een vilk­kain kes­kus. Kaup­po­ja oli 13, oli elo­ku­va­teat­te­ri ja polii­si­put­ka­kin. Sahayh­tiö jär­jes­ti yllä­pi­tä­mäs­sään Ker­ho­las­sa monen­lais­ta toi­min­taa kai­ken ikäi­sil­le urhei­lus­ta kult­tuu­riin. Hau­ki­pu­taan Mies­kuo­ron syn­ty­juu­ret ovat Ker­ho­las­sa. Aikoi­naan paik­ka oli myös Hau­ki­pu­taan Vei­koil­la ja kult­tuu­ri­ta­lo Anjush­ka­na. Myö­häi­sim­mis­sä vai­heis­sa talo oli yksityisomistuksessa.

Rhea Forstén kuten muut­kin pai­kal­la olleet kiit­te­li­vät Ker­ho­lan uusia omis­ta­jia pai­kan avaa­mi­ses­ta ja toi­vot­ti­vat heil­le onnea tulevaan.

Ava­jai­siin tuli Raa­hes­sa asu­va Saka­ri Kupa­ri­nen, jol­la oli muka­naan har­vi­nai­nen tuliai­nen. Kupa­ri­set asui­vat Ker­ho­las­sa 50-luvul­la. Ker­ho­las­sa toi­mi myös kir­jas­to. Sota-ajan mai­nin­geis­sa polii­si oli taka­va­ri­koi­nut kir­jas­tos­ta poliit­ti­ses­ti arka­luon­toi­sik­si mää­ri­tel­lyt kir­jat, mut­ta teos “Pojat kan­san urhok­kaan” oli saa­tu pii­lo­tet­tua. Kir­ja on kul­ke­nut Saka­ri Kupa­ri­sen mat­kas­sa ja se on ollut hänen mie­les­sä vuosikymmeniä.

– Luin Ran­ta­poh­jas­ta Ker­ho­lan ava­jai­sis­ta ja pää­tin, että nyt tuon kir­jan sin­ne min­ne se kuu­luu, sanoi Kuparinen.

Han­na Qvist sanoi, että kir­ja on aar­re ja se lai­te­taan esil­le Ker­ho­laan mui­den van­ho­jen muis­to­jen, kuten van­ho­jen valo­ku­vien, joukkoon.

Saka­ri Kupa­ri­nen muis­te­lee kuin­ka hän 5‑vuotiaana sai soi­tel­la levy­jä Ker­ho­lan tans­seis­sa. Ker­ho­las­sa hän suo­rit­ti myös ensia­pu­kurs­sin, ja vuon­na 1952 Ker­ho­lan ken­täl­le saa­pu­nut olym­pia­tu­li oli suu­ri tapaus, kuten monet muut­kin urheilutapahtumat.

Ava­jai­siin Qvis­tit sai­vat yhteis­työ­kump­pa­neik­si Mar­tin­nie­men kyläyh­dis­tyk­sen, joka hoi­ti kah­vi­puf­fet­tia sekä Putaan Pul­lan, joka tar­joi­li lohi­keit­toa ja lei­pää. Pai­kal­lis­ta suklaa­ta oli esit­te­le­mäs­sä Chocok­sin Jou­ni Rusa­nen. Lap­sil­le oli pys­ty­tet­ty pihal­le pomppulinna.