Sitä jou­lua en unohda

Joulupöydän antimet olivat ennen vanhaan niukat eikä lahjojakaan monesti ollut, mutta joulu oli aina yhtä odotettu. Mukana Yhdessä-ryhmän jouluisessa tapaamisessa oli myös vs. diakoniatyöntekijä Teija Keränen (etualalla). Muistelusten ohella nautittiin riisipuuroa ja joulukahvit.

Joulupöydän antimet olivat ennen vanhaan niukat eikä lahjojakaan monesti ollut, mutta joulu oli aina yhtä odotettu. Mukana Yhdessä-ryhmän jouluisessa tapaamisessa oli myös vs. diakoniatyöntekijä Teija Keränen (etualalla). Muistelusten ohella nautittiin riisipuuroa ja joulukahvit.

Jou­lu herät­tää monia muis­to­ja, jois­ta jot­kut ovat pai­nu­neet läh­te­mät­tö­mäs­ti mie­leen. Yhdes­sä-ryh­män jou­lu­ta­paa­mi­ses­sa muis­tel­tiin enti­sai­ko­jen jouluja.

Toi­ni ker­toi iki­muis­toi­ses­ta reki­ret­kes­tä jou­lu­kirk­koon 10-vuo­ti­aa­na vuon­na 1949. Tak­ku­ran­nal­ta läh­ti mat­kaan puo­len­kym­men­tä hevos­ta puo­li kuu­den aikaan aamul­la. Mat­ka tait­tui pauk­ku­pak­ka­ses­sa väl­ly­jen alla aisa­kel­lo­jen helk­kees­sä. Lumi oli hun­nut­ta­nut puut upeas­ti kehys­tä­mään Tak­ku­ran­nal­ta kyläl­le joh­ta­van Kirk­ko­tien. Paluu­mat­ka kotiin meni kilpa-ajoksi.

Rau­hal­le jou­lu­kirk­ko vuon­na 1955 jäi läh­te­mät­tö­mäs­ti mie­leen. Sinä vuon­na isä ja isän veli oli­vat kuol­leet, ja tun­nel­ma oli hai­kea. Suru-uuti­set jat­kui­vat, sil­lä jou­lu­kir­kos­ta koti­mat­kal­le läh­te­nyt kirk­ko­her­ra Pel­lik­ka jou­tui Hau­ki­pu­taan ris­teyk­ses­sä auto­ko­la­rin, jos­sa hän menet­ti vai­mon­sa ja poikansa.

Anne­li mat­ka­si jou­lu­kirk­koon Hau­ki­pu­taan poh­jois­puo­lel­ta hevo­sen vetä­mäs­sä rees­sä. Lop­pu­mat­ka tait­tui Kii­min­ki­joen jää­tä pit­kin kirk­koon. Kelan papal­la oli tapa­na ottaa reen kyy­tiin jou­lu­kirk­koon menijöitä.

Viro­lais­syn­tyi­nen ja nykyi­sin hau­ki­pu­taa­lai­nen Oivi ker­toi, että hänen lap­suu­des­saan neu­vos­toai­ka­na jou­lua ei vie­tet­ty, mut­ta uusi vuo­si oli suu­ri juhla.

– Muis­tan kuin­ka lap­se­na näim­me ruot­sa­lai­sia leh­tiä ja kir­jo­ja, jois­sa oli kuvia iha­nis­ta leluis­ta ja jou­lun­vie­tos­ta. Toi­voim­me, että tont­tu toi­si meil­le­kin jou­lu­lah­jo­ja. Vuo­den 1990 jäl­keen Viron itse­näis­tyt­tyä jou­lua alet­tiin viettää.

Kun Oivi kävi ensim­mäis­tä ker­taa jou­lu­kir­kos­sa Hau­ki­pu­taal­la muu­ta­mia vuo­sia sit­ten, hän ihmet­te­li kir­kon hie­no­ja maa­lauk­sia ja sitä, kuin­ka jou­lu­kirk­ko oli aivan tupa­ten täyn­nä. Toki Viros­sa­kin kir­kos­sa käy­tiin. Jou­lu­kuusen hank­ki­mi­nen kau­pun­gin toril­ta oli traditio.

Vuo­si­kym­me­niä sit­ten elet­tiin köy­hää aikaa ja jou­lun­viet­to­kin oli vaa­ti­ma­ton­ta, mut­ta aina yhtä odo­tet­tua ja jän­nit­tä­vää. Per­heis­sä oli yleen­sä pal­jon lap­sia, eikä lah­jo­ja juu­ri­kaan saa­tu. Jou­lu­ko­ris­tei­ta teh­tiin krep­pi­pa­pe­ris­ta ja kuuses­sa paloi­vat aidot kynt­ti­lät, joi­ta var­tioi­tiin tarkoin.

9‑lapsisessa sisa­rus­par­ves­sa kas­va­nut Rau­ni muis­te­li, kuin­ka mui­den las­ten kans­sa kier­ret­tiin naa­pu­rus­tos­sa “tont­tusil­la” ja saa­tiin jos­kus koli­koi­ta, joil­la ostet­tiin toi­sil­le jou­lu­lah­jo­ja kuten muisteja.

Jou­lu­kink­kua oli pöy­däs­sä, jos talos­sa oli ollut oma pos­su kas­va­tet­ta­va­na, tai sit­ten pie­ni liha­pa­la han­kit­tiin kau­pas­ta. Liha pais­tet­tiin uunis­sa tai käris­tet­tiin pan­nul­la. Mikä oli­kaan sen parem­paa kuin kas­taa sit­ten hapan­lei­pä­pa­laa rasvassa!

Monet ryh­mä­läi­set muis­te­li­vat myös “hoo­puk­kaa”, veteen tai mai­toon kei­tet­tyä peru­na­keit­toa, jos­sa oli höys­tee­nä silak­kaa. Hoo­puk­ka oli Hau­ki­pu­taan seu­dun kodeis­sa usein tar­jol­la ole­va ruoka.

– Vaik­ka aika oli köy­hää, aivan ihmeen kau­pal­la äiti sai loih­dit­tua jou­lu­pöy­tään tar­jot­ta­vaa, ker­toi Kai­ja-Lii­sa.

– Sila­koi­ta syö­tiin mones­ti sun­nun­tai-ilta­na myös kyl­mien kuo­ri­pot­tu­jen kanssa.

Omas­ta jo oman per­heen jou­lus­ta hänel­lä on jää­nyt eri­tyi­ses­ti mie­leen eräs lume­ton jou­lu, jol­loin hän läh­ti aikai­sin aamul­la äitin­sä kans­sa jou­lu­kirk­koon Pel­to­sen lin­ja-autol­la hake­maan jou­lu­tun­nel­maa. Mies jäi kotiin pien­ten las­ten kans­sa. Pel­to­sen Lii­ken­ne kul­jet­ti Mar­tin­ni­mes­tä väkeä ilmai­sek­si jou­lu­kirk­koon, ja lin­ja-auto oli aina tupa­ten täynnä.

Lee­nan lap­suus­per­hees­sä oli kym­me­nen las­ta. Kak­sois­sis­kon­sa kans­sa hän sai iso­sis­kon Ruot­sis­ta lähet­tä­mäs­sä pake­tis­sa kum­pi­kin oman gut­ta­perk­ka­nu­ken. Gut­ta­perk­ka oli ensim­mäi­nen muo­vi­mai­nen mate­ri­aa­li. Ihme­tel­tä­vää riit­ti, sil­lä nuket ava­si­vat ja sul­ki­vat sil­män­sä, niil­lä oli oikean näköi­set hiuk­set ja toi­sel­la oli yllä vaa­lean­pu­nai­nen ja toi­sel­la vaa­lean sini­nen villamekko.

Mai­ja-Lii­sa muis­te­li saa­neen­sa lap­se­na muu­ta­mia pie­niä paket­te­ja, joi­ta ei ras­ki­nut ava­ta kaik­ka aat­to­na. Yhdes­sä pake­tis­sa oli pui­nen penaa­li, jon­ka oli var­mas­ti­kin isä itse tehnyt.

Lei­la muis­te­li työ­tään tar­joi­li­ja­na ravin­to­las­sa pik­ku­jou­lu­jen aikaan, jol­loin ei vie­lä ollut sei­so­via puf­fet-nou­to­pöy­tiä. Pai­na­via kink­ku­lau­ta­sia kan­net­tiin pöy­tiin ja tar­joil­tiin jokai­sel­le ruo­kai­li­jal­le erikseen.

– Kun taus­tal­la soi Ois­pa jou­lu ainai­nen, ajat­te­lim­me tar­joi­li­joi­den kes­ken, että oli­si­pa se aika raskasta!

Jou­lu­pu­kin arvoi­tus on kieh­to­nut lap­sia kaut­ta aiko­jen. Jo vuo­si­kym­me­niä sit­ten totuus lap­sil­le alkoi val­je­ta sil­loin, kun jou­lu­pu­kin ääni kuu­los­ti tutul­ta tai isä läh­ti asioil­le aina ennen pukin tuloa.

– Mua on petet­ty, oli huu­dah­ta­nut yksi muis­te­li­jois­ta, kun pukin kas­voil­ta valah­ta­neen naa­ma­rin takaa pal­jas­tui isän veli.

Jou­lu­puk­kiin halut­tiin kui­ten­kin uskoa mah­dol­li­sim­man pit­kään. Salai­suu­den pal­jas­tu­mi­nen tun­tui todel­la isol­ta pettymykseltä.

Miten mah­taa olla nykyi­sin, halu­taan­ko jou­lu­puk­ki-illuusioi­ta pitää yllä vai ker­toa totuus? poh­dit­tiin porukalla.

Yhdes­sä-ryh­mä on täyt­tä­nyt odotukset

Hau­ki­pu­taan seu­ra­kun­nan dia­ko­nia­työn sii­pien suo­jas­sa Wirk­ku­las­sa kokoon­tu­va Yhdes­sä-ryh­mä on vas­tan­nut odo­tuk­sia. Tämän vuo­den alus­ta joka toi­nen tiis­tai kool­la ollut vapaa­eh­tois­ten vetä­mä ryh­mä perus­tet­tiin toi­vees­ta tar­jo­ta koh­taa­mis­paik­ka, mis­sä voi tava­ta sään­nöl­li­ses­ti mui­ta ja tor­jua samal­la yksinäisyyttä.

Ryh­mää vetä­vät vapaa­eh­toi­set Lei­la Luk­ka­roi­nen ja Lee­na Lie­des, mut­ta jokai­nen osa­not­ta­ja voi tuo­da oman kor­ten­sa kekoon ren­toi­hin tapaa­mi­siin. Ohjel­maa voi­daan suun­ni­tel­la yhdes­sä, mut­ta tapaa­mis­ten anti syn­tyy yleen­sä aivan luon­nos­taan. Pori­naa pii­saa monis­ta aihe­pii­reis­tä kah­vit­te­lun lomas­sa. Välil­lä lau­le­taan yhdes­sä tai joku lausuu runo­ja. Kevääl­lä teh­tiin myös ret­ki Ase­ma­ky­län laavulle.

Yhdes­sä-ryh­män toi­min­ta jat­kuu jou­lu­tauon jäl­keen ensi vuon­na lop­piai­sen jäl­keen tiis­tai­sin kel­lo 13–15 Wirk­ku­las­sa. Ryh­mä on avoin kai­kil­le ja mukaan voi tul­la sil­loin kuin itsel­le sopii. Aloi­tuk­ses­ta tie­do­te­taan tar­kem­min lähempänä.

– Tääl­lä on tosi muka­va tun­nel­ma ja on kiva pääs­tä näke­mään mui­ta ja jut­te­le­maan. Eipä­hän tar­vit­se yksin koto­na vain itsek­seen puhua, kuit­ta­si nau­raen yksi ryhmäläisistä.

Yhdes­sä-ryh­mä kokoon­tui jou­lui­sis­sa tun­nel­mis­sa ennen itse­näi­syys­päi­vän alla ennen jou­lu­tau­koa. Muka­na oli myös Hau­ki­pu­taan seu­ra­kun­nan vs. dia­ko­nia­työn­te­ki­jä Tei­ja Kerä­nen, joka aloit­taa vas­taa­vis­sa teh­tä­vis­sä Kii­min­gin seu­ra­kun­nas­sa ensi vuo­den alus­sa. Alu­ee­seen kuu­luu myös Yli-Ii.

– Mie­li on tie­ten­kin hai­kea, sil­lä Hau­ki­pu­taal­la on ollut muka­va työs­ken­nel­lä ja olen saa­nut tutus­tua seu­ra­kun­ta­lai­siin. Olen kui­ten­kin innos­sa­ni saa­tua­ni vaki­tui­sen työ­pai­kan ja tulen var­mas­ti viih­ty­mään uudes­sa­kin pai­kas­sa, sum­ma­si Keränen.