Nuo­ril­la on pal­jon mielenterveysongelmia

Olen huo­man­nut, kun aikui­set kou­lus­sa, har­ras­tuk­sis­sa ja jopa koto­na koh­te­le­vat nuo­ria huo­nos­ti anta­mal­la tur­hia pai­nei­ta, uhkai­le­mal­la tur­hil­la ran­gais­tuk­sil­la ja epä­kun­nioit­ta­mal­la aivan kuin nuo­rel­la ei oli­si mitään arvoa. Jos nuo­ri puo­lus­tau­tuu, ongel­mat vain kasvavat.

Kai­kil­la nuo­ril­la on ongel­mia. Jot­kut aikui­set luu­le­vat, että jank­kaa­mal­la samo­ja asioi­ta päi­väs­tä toi­seen aut­tai­si asioi­den suh­teen. Kou­lu­ku­raat­to­riin ei luo­te­ta, ja suu­rin osa aikui­sis­ta ei edes kuun­te­le tai yri­tä ymmär­tää, mitä nuo­rel­la on sanottavaa.

Ongel­ma on se, että nuor­ten mie­len­ter­vey­son­gel­mat kas­va­vat ja yleis­ty­vät. Moni nuo­ri kokee suu­rem­pia tai pie­nem­piä masen­nuk­sen, ahdis­tuk­sen, eri­lais­ten paniik­ki­häi­riöi­den tai syö­mis­häi­riöi­den oireita.

Mie­len­ter­vey­son­gel­mat vai­kut­ta­vat joka­päi­väi­seen elä­mään. Pit­kit­ty­neis­tä mie­len­ter­vey­son­gel­mis­ta voi seu­ra­ta edel­lä mai­nit­tu­ja ongel­mia tai jopa itse­tu­hoi­suut­ta, joka pidem­mäl­tä ajal­ta voi yltyä jopa itse­mur­haan. Jos­kus nuo­ret kär­si­vät niin pahas­ti, että jopa jou­tu­vat osas­to­jak­sol­le. Monet kär­si­vät myös pahois­ta kes­kit­ty­mis­häi­riöis­tä, jot­ka vai­kut­ta­vat huo­nos­ti koulunkäyntiin.

Monet nuor­ten mie­len­ter­vey­son­gel­mis­ta ovat tois­ten ihmis­ten aiheut­ta­mia. Ongel­maa voi­si mah­dol­li­ses­ti hel­pot­taa, jos aikui­set nuor­ten elä­mäs­sä yrit­täi­si­vät aset­tua nuo­ren saap­pai­siin ja miet­tiä, mil­tä hänes­tä tun­tuu. Aikuis­ten tuli­si olla luo­tet­ta­via ja rehel­li­siä eikä lou­ka­ta nuor­ta hen­ki­ses­ti tai fyy­si­ses­ti. Nuor­ten mie­len­ter­vey­son­gel­mat tus­kin katoa­vat koko­naan mut­ta toi­voi­sim­me, että ongel­mat vähenisivät.

Ali­sa ja Emi­lia, Hau­ki­pu­taan koulu