Kii­min­ki­jo­ki kun­toon – Sämp­pi­kos­kea kun­nos­te­taan jo tule­va­na kesänä

Onnelassa järjestetyssä yleisötilaisuudessa keskustelua herätti Kiiminkijoen hidastuneet virtaamat, niiden syyt sekä hankkeen tavoitteet ja kustannukset.Onnelassa järjestetyssä yleisötilaisuudessa keskustelua herätti Kiiminkijoen hidastuneet virtaamat, niiden syyt sekä hankkeen tavoitteet ja kustannukset.

Kii­min­ki­joen Sämp­pi­kos­keen toteu­te­taan kala­ta­lou­del­li­nen kun­nos­tus­han­ke, jon­ka tavoit­tee­na on paran­taa lohi­ka­lo­jen lisään­ty­mi­so­lo­suh­tei­ta ja teh­dä alu­ees­ta mah­dol­li­sim­man luon­non­mu­kai­nen ennal­lis­ta­mal­la Sämp­pi­kos­ken vesi­mai­se­maa ja vir­taus­o­lo­suh­tei­ta. Kii­min­ki­jo­ki ry:n hal­li­tuk­sen jäsen Pasi Haa­pa­kan­gas ker­toi 11.6. jär­jes­te­tys­sä ylei­sö­ti­lai­suu­des­sa Ely-kes­kuk­sel­ta saa­dus­ta rahoi­tuk­ses­ta ja hank­keen aika­tau­lus­ta. Pai­kal­li­sen suun­nit­te­lu­yri­tyk­sen Eco­ri­ve­rin toi­mi­tus­joh­ta­ja Timo Poh­ja­mo ker­toi hank­keen suun­nit­te­lus­ta ja tavoitteista.

– Kii­min­ki­jo­ki ja ‑suis­to kun­toon ry on saa­nut hank­kee­seen rahoi­tus­ta 44 000 euroa, jos­ta suu­rim­man osan vie kone­työt ja mate­ri­aa­lit. Täl­lai­ses­sa pro­jek­tis­sa ei pal­joa voi käsin teh­dä, mut­ta se ei myös­kään pois­ta tal­koo­lais­ten tar­vet­ta, Haa­pa­kan­gas sanoi.

Ase­ma­ky­län koh­dal­la sijait­se­vaan Sämp­pi­kos­keen toteu­tet­ta­van hank­keen toi­men­pi­dea­lue on noin heh­taa­rin kokoi­nen alue Oulun kau­pun­gin omis­ta­man vir­kis­ty­sa­lue Myl­ly­saa­ren koh­dal­la. Ympä­ris­tö­tek­niik­kaan eri­kois­tu­nut Eco­ri­ver on vas­tan­nut han­ke­suun­nit­te­lus­ta ja yri­tyk­sen eri­kois­osaa­mi­seen kuu­luu kala­ta­lou­den kun­nos­tuk­set, kala­tiet ja moni­toi­mi­ka­na­vat. Itse­kin Kii­min­ki­joen var­rel­la asu­va Poh­ja­mo ker­toi tilai­suu­des­sa yri­tyk­sen vas­taa­van myös ympä­ris­tö­lu­pa­ha­ke­muk­sis­ta ja sel­vi­tys­ten laa­ti­mi­ses­ta. Sämp­pi­kos­kel­la ongel­ma­na on vasem­mal­le ran­nal­le kes­kit­ty­nyt kapea ja syvä vir­taa­ma, joka joh­tuu uiton aikai­sis­ta per­kauk­sis­ta, alu­eel­la pai­koit­tain pin­nas­sa ole­vis­ta kal­liois­ta ja laa­jal­la alu­eel­la ole­vis­ta kivi­kois­ta, vuo­sit­tai­sis­ta jää­pa­dois­ta ja poh­jan jää­ty­mi­ses­tä ja sup­po­jäis­tä sekä suu­res­ta vir­taa­man ja veden­kor­keu­den vaihtelusta.

– Kun­nos­tuk­sen tavoit­tee­na on elvyt­tää Kii­min­ki­joen uha­na­lais­ten vael­lus­ka­lo­jen elin­pii­riä, lisä­tä Sämp­pi­kos­ken eko­lo­gis­ta moni­muo­toi­suut­ta ja paran­taa mai­se­ma­ku­vaa ja melon­ta­mah­dol­li­suuk­sia, Poh­ja­mo kertoi.

Tilai­suu­des­sa kes­kus­te­lua herät­ti­vät hei­ken­ty­neen vir­taa­mi­sen syyt sekä tule­van hank­keen todel­li­set vai­ku­tuk­set sekä työ­ta­ta­vat ja aikataulu.

– Voim­me aloit­taa työt jo tänä kesä­nä sopi­van kul­jet­ta­jan ja kalus­ton löy­dyt­tyä. Tänä kesä­nä vesi toden­nä­köi­ses­ti pysyy hyvin mata­lal­la, joka ede­saut­taa kun­nos­tus­työ­tä. Hank­keen täy­tyy olla val­mis mar­ras­kuu­hun 2024 men­nes­sä, emme­kä näe syy­tä mik­sei val­mis­ta oli­si jo tämän vuo­den puo­lel­la, Haa­pap­kan­gas ja Poh­ja­mo tiivistivät.

Hank­keen suun­ni­tel­mas­sa on käy­tet­ty vir­taa­ma­mal­lin­nus­ta nykyi­ses­tä tilan­tees­ta sekä suun­ni­tel­man jäl­keen. Mal­lin­nuk­set ker­to­vat, että vir­taus­o­lo­suh­teet tule­vat han­keen myö­tä para­ne­maan merkittävästi.

– Kos­ki­pin­ta-ala kas­vaa mer­kit­tä­väs­ti, vir­tauk­set tule­vat ole­maan tasai­set koko alu­eel­la ja veden­sy­vyy­det ‑ja nopeu­det täyt­tä­vät alu­eel­le teh­tä­vien kutuso­ra­koi­den vaa­ti­muk­set, Poh­ja­mo kertoi.

Kun­nos­tuk­ses­sa kos­ken pit­kit­täis­leik­kauk­sen pro­fii­li muu­te­taan tasai­sem­mak­si kal­te­vuut­ta pie­nen­täen suten, että kiviai­nes­ta lei­ka­taan kos­ken mata­lam­mil­ta alueil­ta ja siir­tä­mäl­lä kiviai­nes­ta syvem­mäl­le osuu­del­le. Kun­nos­tuk­ses­ta tekee eri­tyi­sen se, että käy­tet­tä­vä kiviai­nes yri­te­tään löy­tää pää­asias­sa pai­kan pääl­tä. Alu­een ala­kos­kel­le on teh­ty kutuso­ra­koi­ta kah­te­na vuo­te­na ja nii­tä on seu­rat­tu säh­kö­ka­las­tuk­sel­la. Tulok­set ovat olleet posi­tii­vi­sia ja myös Sämp­pi­kos­ken kutuso­ra­koil­ta odo­te­taan paljon.

– Ole­mas­sa ole­vaa kiviai­nes­ta voi var­mas­ti hyö­dyn­tää poi­kas­ki­vi­kon ja kutuso­ra­koi­den teke­mi­ses­sä sekä myös suo­ja­ki­vik­si sopi­vaa mate­ri­aa­lia löy­tyy. Mui­den han­kit­ta­vien mate­ri­aa­lien kans­sa täy­tyy myös olla huo­lel­li­nen ja hank­kee­seen kuu­luu myös mai­se­ma­työt, työ­ko­nei­den pois­ta­mi­nen ja alu­een siis­ti­mi­nen, Poh­ja­mo sanoi.

Ylei­sös­tä kysyt­tiin pal­jon­ko työ­tun­te­ja tulee itse kun­nos­tus­työ­hön mene­mään ja kuin­ka suu­ri osa se on rahoi­tus­ta. Myös kai­vin­ko­neen kul­jet­ta­jan ja työn­val­vo­jan ammat­ti­tai­toa peräänkuulutettiin.

– Rahoi­tuk­ses­ta noin 70 pro­sent­tia menee kone­työ­hön ja koneen­kul­jet­ta­jan ammat­ti­tai­toon kiin­ni­te­tään eri­tyis­tä huo­mio­ta, jot­ta kun­nos­tus­työ voi­daan teh­dä tur­val­li­ses­ti ja suun­ni­tel­man mukai­ses­ti, Haa­pa­kan­gas vastasi.

Haa­pa­kan­gas ker­toi kah­lan­neen­sa Kii­min­ki­jo­kea jo yli 60 vuot­ta ja hän uskoo yhdes­sä mui­den tilai­suu­teen osal­lis­tu­nei­den kans­sa Kii­min­ki­joen poten­ti­aa­liin. Vesis­tön tilan palaut­ta­mi­nen lähes enti­seen tilaan­sa ja veden laa­dun paran­nus aja­vat toi­mi­joi­ta eteenpäin.

– EU:ssa usko­taan myös Kii­min­ki­jo­keen, kos­ka saim­me siel­tä rahaa. Toi­vot­ta­vas­ti mei­dän jäl­ki­pol­vet pää­si­vät naut­ti­maan työm­me tulok­sis­ta sit­ten aika­naan, Haa­pa­kan­gas lisäsi.

– Vesis­tö­jen kun­nos­tuk­seen ja nime­no­maan ennal­ta­mi­seen saa hyvin rahoi­tus­ta ja sitä kan­nat­taa hakea, Kii­min­ki­jo­ki ry:n puheen­joh­ta­ja Pent­ti Mart­ti­la-Tor­nio lisäsi.

Mart­ti­la-Tor­nio muis­tut­ti, että Kii­min­ki­joes­ta löy­tyy pal­jon poten­ti­aa­lia lisä­kun­nos­tuk­sil­le. Monet tilai­suu­teen osal­lis­tu­neet oli­vat samoil­la lin­joil­la ja Kii­min­ki­joen mah­dol­li­suuk­siin niin mer­kit­tä­vä­nä vir­kis­ty­sa­lu­ee­na kuin monien jalo­ka­lo­jen lisään­ty­mis­jo­ke­na uskot­tiin vahvasti.

– Nyt­kin muu­ta­mat lap­set käy­vät van­hem­pien­sa kans­sa kos­kel­la kalal­la ja mark­ki­noi­mal­la mää­rä var­mas­ti kas­vai­si, ylei­sös­tä sanottiin.