Jyr­ki A. Mäki: Sar­ja­ku­vien teke­mi­nen on vuo­ro­pu­he­lua maa­il­man ja itse­ni kanssa

Sarjakuvien tekeminen kulkee matkassani varmasti aina, enkä lopeta niiden tekemistä koskaan, uskoo Jyrki A. MŠki. HŠn oli kertomassa sarjakuvien tekemisestä Martinniemen kirjastossa kevätkauden viimeisessä Minun tarinani -illassa toukokuussa.

Jyr­ki A. Mäki on kul­ke­nut kynä tas­kus­sa pik­ku­po­jas­ta lähtien.

– Kir­joit­ta­mis­ta ja sar­ja­ku­vien teke­mis­tä en lope­ta var­mas­ti kos­kaan, ne pysy­vät muka­na kai­kis­sa elä­män­vai­heis­sa jat­kos­sa­kin. Sar­ja­ku­van teke­mi­nen mer­kit­see minul­le kes­kus­te­lua maa­il­man ja itse­ni kans­sa, kuvai­lee Mäki.

Vuo­ro­pu­he­lu­na tämä “kult­tuu­rin seka­työ­läi­nen”, kuten hän itse itse­ään kut­suu, on teh­nyt tai­det­ta laa­jal­la rin­ta­mal­la, ja mat­ka jatkuu.

Sar­ja­ku­vien piir­tä­mi­sen Mäki aloit­ti jo alle kou­lui­käi­se­nä. Hän piir­te­li kau­pan kää­re­pa­pe­rei­hin niin ahke­ras­ti, että äidin piti pyy­tää kaup­pi­aal­ta ext­ra­kää­rei­tä. Myö­hem­min tuli­vat sini­kan­ti­set ruu­tu­vih­kot, joi­ta on vie­lä­kin jem­mas­sa kenkälaatikoissa.

Tal­les­sa on myös hänen 6‑vuotiaana piir­tä­mä sar­ja­ku­va­hah­mo Zor­ro Jyr­ki. Ensim­mäi­sen pit­kän tari­nan, 40- sivui­sen ruu­tu­vih­kol­li­sen, hän piir­si 8‑vuotiaana. Sar­ja­ku­van pää­hen­ki­lö­nä oli etsi­vä Topi kave­ri­naan papu­kai­ja Jiri.

6‑vuotiaana Mäki loi oman Zorro-Jyrkin.

– Tele­vi­sio­sar­jat kuten Pyhi­mys ja Aku Ank­ka ‑leh­ti teki­vät minuun lap­se­na suu­ren vai­ku­tuk­sen, ja tein niis­tä omia ver­sioi­ta­ni, kuten Mik­ki Hii­ri ja pank­ki­ros­vot ‑sar­ja­ku­van. Lyi­jy­ky­nään oli aina help­po tart­tua. Sit­ten tuli­vat puu­vä­rit ja tus­sit, jot­ka toi­vat sar­ja­ku­viin myös värit, muis­te­lee Mäki.

Ensim­mäi­nen jul­kais­tu sar­ja­ku­va oli kot­ka­lai­ses­sa Eteen­päin-leh­des­sä ilmes­ty­nyt strip­pi, jon­ka Mäki piir­si 9‑vuotiaana. Hän uskoo, että kään­teen­te­ke­vää oli näh­dä omat sar­ja­ku­van­sa jul­kais­tu­na, vaik­ka hän­tä har­mit­ti­kin, kun äiti oli salaa lähet­tä­nyt hänen 9‑vuotiaana piir­tä­män­sä pit­kän sar­ja­ku­va­ta­ri­nan Seu­ra-viik­ko­leh­den las­ten ja nuor­ten sivuil­le. Las­ten­pals­taa toi­mit­ti aikan­sa julk­kis Arja-täti.

– Arja-täti lähet­ti minul­le kan­nus­ta­van kir­jeen, vaik­ka tari­naa ei jul­kais­tu­kaan, kos­ka se oli las­ten sivuil­le lii­an roi­si ja väkivaltainen.

Myö­hem­min Mäki itse lähet­ti kysei­sel­le pals­tal­le pit­kän sar­ja­ku­va­ta­ri­nan, joka ilmes­tyi leh­des­sä usean kuu­kau­den ajan jat­ko­ker­to­muk­se­na. Kevyem­män sala­po­lii­si­ta­ri­nan pää­hen­ki­lö­nä seik­kai­li api­na­hah­mo Vik­ke. Myös sar­ja­ku­va­leh­ti Non Sto­pin ”luki­jan sar­ja­ku­va” ‑sivul­la jul­kais­tiin nuo­ren Mäen piir­tä­miä sarjakuvia.

Lun­ta­kin tupaan tuli aluk­si, sil­lä jot­kut kou­lu­ka­ve­rit ivai­li­vat, että mitä satu­ja sinä oikein kir­joit­te­let, mut­ta myö­hem­min ääni muut­tui kellossa.

Jul­ki­tu­lo ava­si monia uusia ovia ja mer­kit­si sar­ja­ku­van­te­ki­jäl­le aske­leen otta­mis­ta koh­ti toti­sem­paa teke­mis­tä ja vuo­ro­vai­ku­tus­ta luki­joi­den kanssa.

– Yksin teke­mi­nen ja vain itsel­leen on var­sin orpoa puuhaa.

Aika­na, jol­loin net­tiä ei ollut, kuu­lu­mi­nen sar­ja­ku­va­seu­roi­hin ava­si uusia ikku­noi­ta niin eri­lai­siin sar­ja­ku­viin kuin teki­jöi­hin­kin. Tuli myös kun­nian­hi­moa teh­dä sar­ja­ku­via hyvin.

Mäel­tä on jul­kais­tu nel­jä sarjakuvateosta.

– Se tun­ne, kun pää­see avaa­maan kus­tan­ta­jal­ta tul­lut­ta pai­no­mus­teen­tuok­suis­ta paket­tia, on aivan usko­ma­ton ja aina yhtä jän­nit­tä­vä hetki.

Mäel­lä on jo pitem­pään ollut vii­des sar­ja­ku­va­teos työn alla ja kuu­den­teen juon­ta pukkaa.

Työs­sään hän ei ole kos­kaan koke­nut tyh­jän pape­rin syndroo­maa. Käsi­kir­joit­ta­mi­nen ja luon­nos­te­lu on se kiin­nos­ta­vin vai­he – kuin mat­kan­te­koa. Puh­taak­si­piir­tä­mi­nen vaa­tii pal­jon kuri­na­lai­suut­ta. Yksi sar­ja­ku­va­ruu­tu voi itses­sään olla tai­de­teos, sen piir­tä­mi­nen voi vie­dä pit­kän­kin ajan. Mäki myön­tää­kin jos­kus jumit­ta­van­sa puhtaaksipiirtämisvaiheessa.

Pitem­mis­sä tari­nois­sa hän halu­aa miet­tiä tar­kas­ti myös ryt­mi­tys­tä ja kuva­ruu­tu­jen sijoit­tu­mis­ta sivuil­le ja aukea­mil­le niin, että tari­na jat­kuu luki­jan kan­nal­ta koukuttavasti.

Jyr­ki Mäen mat­kan­te­ko sar­ja­ku­va­piir­tä­jä­nä on eden­nyt eta­peis­ta ja tavoit­teis­ta toi­siin. Mat­kan­te­ko on punai­se­na lan­ka­na myös hänen sar­ja­ku­va­ro­maa­neis­saan Her­mo­lo­ma­mat­ka, Kis­ko­ja ja Mus­ta lipas. Niis­sä “joka­mies­san­ka­ri” Valt­te Rai­lo jou­tuu reis­suil­laan mitä eris­kum­mal­li­sim­piin tilanteisiin.

Mäki teki nuo­rem­pa­na lif­taus­mat­kan Euroo­pan hal­ki Poh­jois-Afrik­kaan hänen läh­det­tyä etsi­mään itse­ään ja otta­maan väli­mat­kaa elä­män­ti­lan­tee­seen­sa. Oli myös suu­ri palo näh­dä muu­ta maailmaa.

– Huo­ma­sin, ettei ihmi­nen muuk­si muu­tu, vaik­ka vaih­taa mai­se­maa. Minul­ta on myös kysyt­ty mones­ti, onko tari­nois­sa omia koke­muk­sia­ni ja ovat­ko ne tot­ta. Olen vas­tan­nut, että mie­li­ku­vi­tus­kin on sil­lä taval­la tot­ta, että se on osa minua. Sekoi­tan fak­taa ja fiktiota.

Seu­raa­vak­si Mäki toi­voi voi­van­sa jul­kais­ta sään­nöl­li­ses­ti sar­ja­ku­via leh­dis­sä ajan­koh­tai­sis­ta aiheis­ta, mikä vaa­ti­si jat­ku­vaa aivo­her­neen käy­mis­tä ja oli­si samal­la haas­ta­vaa ja antoisaa.

Vii­me vuo­si­kym­me­nel­lä Ran­ta­poh­jas­sa jul­kais­tiin Mäen piir­tä­mää yhden ruu­dun sar­ja­ku­vaa Nurin­ku­rin, jos­sa tar­kas­tel­tiin maa­il­maa ja var­sin­kin ihmi­sen toi­min­taa yllät­tä­vis­tä näkö­kul­mis­ta. Lisäk­si alu­een leh­dis­sä jul­kais­tiin 17 vuo­den ajan Her­ra Kraak Oulusa ‑sar­ja­ku­vaa. Sii­nä varis tark­kai­li oulu­lais­ta elä­män­me­noa lintuperspektiivistä.

– Tie­dä vaik­ka Hra Kraa­kin len­to vie­lä jonain päi­vä­nä jos­sain jatkuisikin.

Jyr­ki Mäen Kos­mos­kat­tia jul­kais­taan tors­tai­sin Ran­ta­poh­jas­sa. Strip­pi­sar­ja­ku­vas­sa toi­sel­ta pla­nee­tal­ta jal­kau­tu­nut Kos­mo­kat­ti ihmet­te­lee maa­il­man­me­noa ja ihmis­ten toi­mia kissakavereilleen.

Kos­mos­kat­ti ihmet­te­lee maa­il­man­me­noa Ran­ta­poh­jas­sa torstaisin

Seu­raa­va unel­ma Mäel­lä oli saa­da jul­kai­suun sään­nöl­li­ses­ti strip­pi­sar­ja­ku­va. Yhden ruu­dun Nurin­ku­rin sai jää­dä ja se vaih­tui Ran­ta­poh­jas­sa jul­kais­ta­vak­si, useam­man kuvan Kos­mos­kat­ti-sar­ja­ku­vat­ri­pik­si muu­an vuo­si sitten.

Aiem­min Ran­ta­poh­jas­sa jul­kais­tuis­ta yhden ruu­dun sar­ja­ku­vis­ta Nurin­ku­rin on jul­kais­tu myös sarjakuvakirja.

Mäki päät­ti ottaa uuteen sar­ja­ku­vaan arki­sen näkö­kul­man lähel­tä, sil­lä hänen koto­naan on usei­ta per­soo­nal­li­sia kis­so­ja. Sar­ja­ku­van Kos­mos­kat­ti on toi­sel­ta pla­nee­tal­ta maa­pal­lol­le tipah­ta­nut kis­sa, joka tut­kai­lee maa­il­man­me­noa ja ihmis­ten käyt­täy­ty­mis­tä kom­men­toi­den nii­tä kis­sa­ka­ve­reil­leen. Aiheet ovat ajan­koh­tai­sia, mut­ta puo­lue­po­li­tiik­kaa Mäki ei halua Kos­mos­kat­tiin kuten mui­hin­kaan sar­ja­ku­viin­sa sekoittaa.

– Sar­ja­ku­vas­sa niin kuva kuin teks­ti­heit­to­kin ovat yhtä tär­kei­tä, mut­ta niin, että luki­jal­le jää tilaa omaan oivallukseen.

Jyr­ki Mäen tai­to­ja tar­vi­taan monil­la tai­tee­na­loil­la ja eri kult­tuu­ri­hank­keis­sa. Musiik­ki on oma lukun­sa. Hän on muun muas­sa vuon­na 1986 perus­te­tun Radio­pu­he­li­met-yhtyeen solis­ti ja toi­nen sanoit­ta­ja. Yhtyeen 16. albu­mi ilmes­tyy syk­syl­lä. Radio­pu­he­li­met esiin­tyy Oulun Qstoc­kis­sa hei­nä­kuus­sa. Hänel­tä on jul­kais­tu myös kak­si sooloalbumia.

Lähi­hoi­ta­jan amma­tis­sa työs­ken­te­le­vä Mäki toi­mi vii­me syk­sy­nä eri­tyis­ryh­mil­le suun­na­tun Puhun sinul­le ‑yhtei­sö­tai­de­pro­jek­tin sar­ja­ku­va­tai­tei­li­ja. Muka­na oli kol­me toi­min­ta­kes­kus­ta mukaan­lu­kien Mar­tin­nie­mes­sä sijait­se­va Tsemp­pi. Pro­jek­tis­ta syn­tyi ryh­mä­työ­nä sar­ja­ku­va­jul­kai­su “Ystä­vää etsimässä”.

Jyr­ki Ansel­mi Mäki

• s. 1962 Pyhän­näl­lä, asuu Martinniemessä.

• Sar­ja­ku­van­te­ki­jä, kuva­tai­tei­li­ja, sanoit­ta­ja, muusik­ko, lähihoitaja.

• Sar­ja­ku­va­ro­maa­nit: Her­mo­lo­ma­mat­ka 2011, Kis­ko­ja 2014, Mus­ta lipas 2016, Nurin­ku­rin sar­ja­ku­va-albu­mi 2020. Her­mo­lo­ma­mat­ka oli Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dia ehdok­kaa­na 2012.

• Kos­mos­kat­ti-strip­pi­sar­ja­ku­vaa jul­kais­taan Ran­ta­poh­jas­sa tors­tai­sin, aiem­min yhden kuvan sar­ja­ku­va Nurinkurin.

• Monia sar­ja­ku­via eri leh­des­sä, mm. Her­ra Kraak Oulusa ‑sar­ja­ku­va 2004 — 2021.

• Radio­pu­hel­met-roc­kyh­tyeen lau­la­ja ja toi­nen pääsanoittaja.

• Soo­loal­bu­mi Aavaa 2019, Syys 2022.

• Mar­tin­nie­men Kur­tin­hau­dan Pölök­ky­päit­ten polun luo­ja, Maa­ki­nen Mar­tin­nie­mi ‑pro­moot­to­ri, lukui­sia yksi­tyis- ja yhteis­tai­de­näyt­te­lyi­tä, sar­ja­ku­via ja kuvi­tuk­sia jul­kai­suis­sa, sävel­lyk­siä ja sanoituksia.

Mäen toi­nen soo­loal­bu­mi jul­kais­tiin rei­lu vuo­si sit­ten. Kuva: Ossian Marttala.