Isä ja kol­me las­ta muo­dos­ta­vat har­vi­nai­sen poliisiperheen

Jorma Leskelä (oik.) on työskennellyt poliisina kolme vuosikymmentä. Riku, Katariina ja Jussi ovat seuranneet ammateissaan isänsä jalanjäljillä.Jorma Leskelä (oik.) on työskennellyt poliisina kolme vuosikymmentä. Riku, Katariina ja Jussi ovat seuranneet ammateissaan isänsä jalanjäljillä.

Hau­ki­pu­taa­lai­sen Les­ke­län per­heen nel­jä jäsen­tä työs­ken­te­lee polii­si­na Oulun polii­si­lai­tok­sel­la, mikä on har­vi­nais­ta. Amma­tin­va­lin­nas­sa isä Jor­man jalan­jäl­jil­lä ovat pojat Riku ja Jus­si sekä tytär Kata­rii­na.

– Ketään lap­sis­ta ei ole eri­tyi­ses­ti hou­ku­tel­tu hakeu­tu­maan alal­le, vaan kai­kil­le se on ollut vas­ta mui­den ammat­tien opis­ke­lun jäl­keen täy­sin omaeh­toi­nen valin­ta, vakuut­taa Jor­ma Leskelä.

Saman alle­kir­joit­ta­vat myös Riku, Jus­si ja Kata­rii­na. Isän amma­til­la ja esi­mer­kil­lä on tot­ta kai ollut jota­kin vai­ku­tus­ta ammatinvalintaan.

Rikos­tut­ki­ja­na Hau­ki­pu­taan yksi­kös­sä työs­ken­te­le­väl­le Jor­ma Les­ke­läl­le tulee nyt maa­lis­kuus­sa työ­vuo­sia täy­teen pyö­reät 30. Kipi­nä polii­sin ammat­tiin hänel­lä syt­tyi varus­mies­pal­ve­luk­ses­sa Sodan­ky­län Jää­kä­ripri­kaa­tis­sa, mis­sä hän oli alok­kaa­na jää­kä­ri­komp­pa­nias­sa ja sai myö­hem­min pal­ve­luk­ses­sa tun­tu­maa polii­sin työ­hön sotilaspoliisiryhmänjohtajana.

– Teh­tä­vä tun­tui kiin­nos­ta­val­ta ja mie­lek­kääl­tä, niin­pä heti armei­jan jäl­keen hain polii­si­kou­luun ja pää­sin sisään ensiyrittämällä.

Aikoi­naan hän ei var­mas­ti­kaan osan­nut aavis­taa, että per­heen kol­me las­ta pää­ty­vät samal­le alalle.

Kun per­he on kool­la, ammat­ti­asiat eivät ole kes­kus­te­luis­sa usein­kaan päällimmäisinä.

– Koko­naan näi­tä ”kei­kan­ajo- kes­kus­te­lu­ja” ei tie­ten­kään pys­ty­tä vält­tä­mään. Koke­muk­sia, aja­tuk­sia ja jopa neu­vo­ja tulee jaet­tua myös puhe­li­mit­se, jos nii­tä kysy­tään, nau­rah­taa Jor­ma Leskelä.

Nel­jän per­heen­jä­se­nen työs­ken­te­ly yhtä aikaa polii­sin teh­tä­vis­sä ja samal­la poli­sii­lai­tok­sel­la on har­vi­nais­ta koko maan mit­ta­kaa­vas­sa ja his­to­rias­sa­kin. Jor­ma Les­ke­lä ei ole tör­män­nyt vastaavaan.

Polii­sin ammat­ti­kun­nas­sa on toki taval­lis­ta kuten muil­la­kin aloil­la, että lap­si on jom­man kum­man van­hem­man jalan­jäl­jil­lä ja amma­tit voi­vat “periy­tyä” ylisukupolvisesti.

– Minul­la­kaan ei ole tie­dos­sa, että nel­jä per­heen­jä­sen­tä oli­si ollut yhtä aikaa polii­sei­na. Kah­den ja kol­men hen­ki­lön vah­vuuk­sia kyl­lä­kin on, ker­too rikos­tor­jun­ta­sek­to­rin joh­ta­ja, riko­sy­li­ko­mi­sa­rio Mar­kus Kiis­ki­nen Oulun poliisilaitokselta.

– Oulun polii­si­lai­tok­sel­la­kin on usei­ta täl­lai­sia tilan­tei­ta, jois­sa isä on polii­si ja joko poi­ka tai tytär on opis­kel­lut myös polii­sik­si. Täl­lä het­kel­lä on niin­kin, että molem­mat ovat vie­lä viroissa.

Polii­sin ammat­ti ei ole nii­tä hel­poim­pia, sil­lä työs­sä vas­taan tulee ihmi­se­lä­män koko kir­jo ja ras­kai­ta­kin asioi­ta. Kai­kil­le nuo­ril­le uraa aloit­ta­vil­le polii­seil­le Jor­ma Les­ke­lä antai­si neu­vok­si, että asiois­ta kan­nat­taa kes­kus­tel­la työyh­tei­sön sisällä.

– Tähän on kehi­tet­ty polii­sis­sa hyviä mene­tel­miä ja työ­ka­lu­ja, jot­ka var­mas­ti aut­ta­vat jak­sa­maan. Vapaa-ajal­la on hyvä olla mie­lek­käi­tä har­ras­tuk­sia ja työ­ka­ve­rei­den ohel­la mui­ta­kin sosi­aa­li­sia kon­tak­te­ja, jot­ta saa mui­ta­kin aja­tuk­sia ja teke­mis­tä työn oheen.

Pit­kä työ­ura on anta­nut Les­ke­läl­le mah­dol­li­suu­den hyvin eri­lai­siin työ­teh­tä­viin oman mie­len­kiin­non ja haluk­kuu­den mukaan, mikä on ollut hänen mie­les­tään paras­ta työs­sä. Haas­ta­vin­ta nykyi­sin ovat val­ta­vat jut­tu­ruuh­kat tutkinnassa.

– Tähän on kehi­tet­ty polii­sis­sa hyviä mene­tel­miä ja työ­ka­lu­ja, jot­ka var­mas­ti aut­ta­vat jak­sa­maan. Vapaa-ajal­la on hyvä olla mie­lek­käi­tä har­ras­tuk­sia ja työ­ka­ve­rei­den ohel­la mui­ta­kin sosi­aa­li­sia kon­tak­te­ja, jot­ta saa mui­ta­kin aja­tuk­sia ja teke­mis­tä työn oheen.

Pit­kä työ­ura on anta­nut Les­ke­läl­le mah­dol­li­suu­den hyvin eri­lai­siin työ­teh­tä­viin oman mie­len­kiin­non ja haluk­kuu­den mukaan, mikä on ollut hänen mie­les­tään paras­ta työs­sä. Haas­ta­vin­ta nykyi­sin ovat val­ta­vat jut­tu­ruuh­kat tutkinnassa.

Täl­lä het­kel­lä huo­les­tut­ta­vin­ta on las­ten ja nuor­ten pahoin­voin­ti. Samoin asioi­den kär­jis­tä­mi­nen, vas­tak­kai­na­set­te­lu ja kes­kus­te­lun puu­te: ei kuul­la, mitä toi­sel­la on sanottavaa.

– Toi­ses­ta teh­dään her­käs­ti riko­sil­moi­tus säh­köi­ses­sä jär­jes­tel­mäs­sä kes­kus­te­lun ja neu­vot­te­lun sijaan, kun “louk­kaan­nu­taan” net­ti­kes­kus­te­lus­sa tai naa­pu­rei­den väli­sis­sä riidoissa.

Posi­tii­vis­ta on lii­ken­ne­tur­val­li­suu­den paran­tu­mi­nen vuo­si­kym­men­ten saa­tos­sa. Ennen esi­mer­kik­si kuo­le­maan joh­ta­nei­ta lii­ken­neon­net­to­muuk­sia oli huo­mat­ta­vas­ti enem­män kuin nykyisin.

Suu­rin muu­tos polii­sin toi­min­taym­pä­ris­tös­sä työn­te­ki­jän kan­nal­ta on ollut siir­ty­mi­nen pie­nis­tä yksi­köis­tä (nimis­mies­pii­rit) suu­riin poliisilaitoksiin.

– Samal­la on mene­tet­ty tie­tyl­lä tapaa pai­kal­lis­tun­te­mus­ta ja kos­ke­tus­ta ihmi­siin. Isois­sa jutuis­sa taas suu­rem­mas­sa yksi­kös­sä saa tukea ja resurs­se­ja eri teh­tä­viin, Les­ke­lä summaa.

Yhteis­ku­vas­sa Jor­ma (oik.), Riku, Kata­rii­na ja Jus­si Les­ke­lä Hau­ki­pu­taan polii­si­lai­tok­sen edustalla.

Ammat­ti on vas­tan­nut odotuksia

Riku Les­ke­lä, 29 on vir­kau­ral­taan­kin van­hin polii­si­na työs­ken­te­le­vis­tä Les­ke­län sisaruksista.Tällä het­kel­lä hän toi­mii van­hem­pa­na kons­taa­pe­li­na val­von­ta- ja häly­tys­sek­to­ril­la Oulun poliisilaitoksella.

Jo pik­ku­po­jas­ta asti hänel­lä kul­ki muka­na aja­tus ryh­tyä iso­na joko polii­sik­si tai palomieheksi.

– Isän kaut­ta tuli ehkä jon­kin­lais­ta tie­toa polii­sin amma­tis­ta, mut­ta se ei ollut kui­ten­kaan rat­kai­se­vin teki­jä, että pää­dyin polii­sik­si. Ennen polii­sin ammat­tia ker­ke­sin ajaa hie­man vajaa kol­me vuot­ta rekkaa.

– Olen tykän­nyt työs­tä­ni tähän men­nes­sä ja ammat­ti on mel­ko­lail­la vas­tan­nut odo­tuk­sia­ni. Jota­kin pie­nem­piä yllä­tyk­siä var­mas­ti mat­kan var­rel­le aina mah­tuu alal­la kuin alalla.

Nykyi­nen teh­tä­vä­kent­tä on Rikus­ta kiin­nos­ta­va ja sel­lai­nen, jos­sa hän täl­lä het­kel­lä halu­aa työs­ken­nel­lä, eikä hänel­lä ole mitään muu­ta tiet­tyä polii­si­työn teh­tä­vää, johon pitäi­si pyrkiä.

– Ennem­min­kin menen sil­lä aja­tuk­sel­la, että työs­ken­te­len siel­lä mikä kiinnostaa.

Jus­si Les­ke­lä, 26 suo­rit­taa täl­lä het­kel­lä har­joit­te­lua Oulun polii­si­lai­tok­sel­la. Hänel­lä on opis­kel­tu­na kak­si muu­ta­kin ammat­tia ja ehti työs­ken­nel­lä nii­den tii­moil­ta useis­sa eri työ­teh­tä­vis­sä, ennen kuin päät­ti aloit­taa poliisiopinnot.

– Polii­sin ammat­ti oli jo aika nuo­re­na mie­les­sä, mihin isän esi­mer­kil­lä oli var­mas­ti­kin vai­ku­tus­ta, mut­ta itses­tään sel­vää se ei kui­ten­kaan ollut. Koen, että koto­na polii­sin ammat­ti näyt­täy­tyi yhte­nä mie­len­kiin­toi­se­na vaih­toeh­to­na ja olen saa­nut rau­has­sa pun­ni­ta mui­ta­kin uramahdollisuuksia.

Tähän men­nes­sä polii­sin työ on vas­tan­nut odotuksia.

– Olen meis­tä nuo­rin polii­si vir­kaiäl­tä­ni, joten aika hyvän ja kat­ta­van kuvan olen saa­nut sil­tä­kin pohjalta.

Kata­rii­na Les­ke­lä, 24 on nuo­rem­pi kons­taa­pe­li ja hän työs­ken­te­lee täl­lä het­kel­lä Oulun polii­si­lai­tok­sen Raa­hen polii­sia­se­mal­la rikos­tor­jun­nas­sa. Har­joit­te­lun Raa­hes­sa hän aloit­ti vii­me vuo­den kevääl­lä. Har­joit­te­lu päät­tyi tam­mi­kuus­sa 2024, jon­ka jäl­keen hän jäi suo­raan töi­hin Raaheen.

Kata­rii­na ker­too, että hänel­lä on aina ollut kipi­nä alal­le. Ensik­si hän kui­ten­kin opis­ke­li lukion ja lää­kea­lan perus­tut­kin­non ja työs­ken­te­li useam­man vuo­den aptee­kis­sa. Sen jäl­keen oli polii­sio­pin­to­jen vuoro.

– Jo lap­se­na huo­ma­sin isän työn kaut­ta, kuin­ka tär­ke­ää polii­sin työ on. Esi­merk­kiä olen saa­nut isäs­tä ja sen jäl­keen iso­vel­jes­tä. Rikun opis­ke­lun myö­tä itsel­le­ni tuli täy­si var­muus sii­tä, että minä myös haluan poliisiksi.

Ura­va­lin­taan­sa Kata­rii­nan ole tar­vin­nut pet­tyä, sil­lä hän on tykän­nyt kovas­ti työs­tään. Mitään kovin yllät­tä­viä asioi­ta ei aina­kaan näin alku­vai­hees­sa ole tul­lut eteen. Työ­päi­vät ja ‑teh­tä­vät ovat moni­puo­li­sia ja kos­kaan ei ole saman­lais­ta päi­vää. Työs­sä pää­see koke­maan ja näke­mään elä­män ilot ja surut.

– Jo har­joit­te­lus­sa pää­sin tutus­tu­maan polii­si­työn eri osa-aluei­siin, muun muas­sa rikos­tor­jun­taan, val­von­ta- ja häly­tys­toi­min­taan, lii­ken­teen­val­von­taan, tek­ni­seen tut­kin­taan ja asia­kas­pal­ve­luun. Täl­lä het­kel­lä tyk­kään olla tut­kin­nas­sa Raa­hes­sa, mut­ta aika näyt­tää, mitä tule­vai­suus tuo tullessaan.

– Työ Raa­hes­sa on moni­puo­lis­ta ja pää­sen tut­ki­maan monen­lai­sia rikok­sia. Aina­kaan vie­lä ei ole kii­re muu­al­le, Kata­rii­na summaa.

Har­vi­nai­nen nimirivistö.

Hau­ki­pu­taan polii­sia­se­ma tyh­je­nee ensi vuo­den aikana

Hau­ki­pu­taan polii­sia­se­man piha-alu­eel­la ole­vis­ta put­ka- ja kiin­niot­to­ti­lois­ta Oulun polii­si­lai­tos jou­tuu luo­pu­maan 22.2. 2025 mennessä.

– Muil­ta osin Hau­ki­pu­taan polii­sia­se­man toi­min­not lak­kaa­vat asteit­tain ja koko polii­sia­se­man kaik­ki­nen­sa on tyh­jä­nä hei­nä­kuu­hun 2025 men­nes­sä, ker­too riko­sy­li­ko­mi­sa­rio Mar­kus Kiis­ki­nen Oulun poliisilaitokselta.

Tämän jäl­keen Hau­ki­pu­taan Nie­me­län­tör­mäl­lä ei ole mitään polii­sin pal­ve­lui­ta. Polii­si­lai­tos luo­puu koko kiin­teis­tös­tä lai­tok­sen muut­taes­sa uuteen Rus­koon val­mis­tu­mas­sa ole­vaan poliisitaloon.

Senaat­ti-kiin­teis­töt raken­nut­taa uuden pää­po­lii­sia­se­man ja van­ki­lan Oulun Rus­kon­sel­kään. Kysees­sä on ensim­mäi­nen Suo­mes­sa samal­le ton­til­le raken­net­ta­va polii­sin ja van­ki­lan yhteis­han­ke. Sen koko­nais­kus­tan­nusar­vio on noin 130 mil­joo­naa euroa. Polii­sin lupa­pal­ve­lut jää­vät Oulun kes­kus­taan myös jat­kos­sa uuden polii­si­ta­lon valmistuttua.

Hau­ki­pu­taan polii­sia­se­ma hil­je­nee ensi vuo­den aika­na kaik­kien toi­min­to­jen siir­tyes­sä Ruskoon.