Poh­teen sääs­tö­suun­ni­tel­mat puhut­ti­vat Kel­lon ja Hau­ki­pu­taan asu­ka­sil­las­sa. Han­nan­ko­tia ei halu­ta lakkautettavan

Terveyspalvelut, Onni-palveluliikenne ja avustukset olivat asukasillan aiheina Kellossa.Terveyspalvelut, Onni-palveluliikenne ja avustukset olivat asukasillan aiheina Kellossa.

Hau­ki­pu­taan ja Kel­lon asu­ka­sil­las­sa oli esil­lä asioi­ta run­sain mitoin. Väkeä oli myös pal­jon pai­kal­la Kel­lon kodik­kaas­sa yhtei­sö­ti­las­sa nuo­ri­so­seu­ran talol­la vii­me kes­ki­viik­ko­na. Pääl­lim­mäi­sek­si nousi­vat hyvin­voin­tia­lue Poh­teen sääs­tö­suun­ni­tel­mat. Huo­jen­ta­van tie­to­na kuul­tiin, että Hau­ki­pu­taan alu­eel­la pal­ve­lut säi­ly­vät kuta­kuin­kin nykyi­sel­lään pait­si ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­sen vuo­ro­hoi­to­yk­si­kön Han­nan­ko­din osal­ta, jota uhkaa lak­kaut­ta­mi­nen. Poteen suun­ni­tel­mis­ta oli ker­to­mas­sa alue­val­tuu­tet­tu ja alue­hal­li­tuk­sen jäsen Anne­li Näp­pä Kiimingistä.

Anneli Näppä ja Maiju Teeriaho (oik.) tutkailevat illan tiivistä ohjelma-aikataulua.

Anne­li Näp­pä ja Mai­ju Tee­ria­ho (oik.) tut­kai­le­vat illan tii­vis­tä ohjelma-aikataulua.

Hau­ki­pu­taan hyvin­voin­ti­kes­kuk­sen yhtey­des­sä toi­mi­vaa 12-paik­kais­ta Han­na­ko­din yksik­köä esi­te­tään lak­kau­tet­ta­vak­si ja tar­vit­ta­via hoi­to­paik­ko­ja osoi­tet­tai­siin kau­em­paa, muun muas­sa Raja­ky­län Seve­rin­ko­dis­ta. Näp­pä sanoi, että kyse on esi­tyk­ses­tä, jos­ta ei ole vie­lä lopul­li­sia pää­tök­siä. Ne teh­dään ja muu­tok­sia ale­taan toteut­taa tämän vuo­den aikana.

– Myös tule­vai­suu­des­sa pal­ve­lu­va­li­koi­ma eri toi­mi­pai­kois­sa voi muut­tua, sil­lä tar­jon­taa tar­kas­tel­laan tar­peen ja asu­kas­mää­rien mukaan.

Val­ta­va­na haas­tee­na Poh­teel­la on mui­den hyvin­voin­tia­lui­e­den tapaan talous. Poh­teel­ta val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö edel­lyt­tää 90 mil­joo­nan euron sääs­tö­jen sääs­tö­jä vuo­teen 2026 men­nes­sä. Voi olla, että vie­lä enem­män leik­kauk­sia tar­vi­taan. Nii­tä on jo nyt teh­ty aivan kaut­taal­taan. Sääs­tö­vaa­de perus­tuu ali­jää­män kat­ta­mi­sen ohel­la muun muas­sa sii­hen, että Poh­de voi ottaa lisää lai­naa OYS:n tule­vai­suu­den sai­raa­lan rakentamiseen.

– Iso haas­te on kuin­ka täs­sä tilan­tees­sa saa­daan kehi­tet­tyä ennal­tah­käi­se­viä pal­ve­lui­ta ja paran­net­tua pal­ve­lui­ta yleen­sä. Val­tion tahol­ta ei ole tulos­sa hyvin­voin­tia­lueil­le lisää rahaa, Näp­pä sanoi.

Miten tähän on tul­tu? Sote- ja pelas­tus­pal­ve­lut siir­tyi­vät kun­nil­ta val­tion jär­jes­tet­tä­väk­si ja rahoi­tet­ta­vak­si 2023. Tilan­ne on kui­ten­kin kehit­ty­nyt pit­kän ajan kulues­sa. Kun­nat ovat ali­mi­toit­ta­neet sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den meno­tar­pei­ta bud­je­teis­saan, myös Oulu. Vuo­den lopus­sa aina näh­tiin, että mää­rä­ra­hat ylittyivät.

Han­nan­ko­din lak­kau­tusuh­ka Hau­ki­pu­taal­la herät­tää huol­ta ja kysy­myk­siä. Miten Poh­de voi lopet­taa aikoi­naan Hau­ki­pu­taan kun­nan Han­nah Mar­ti­nin tes­ta­ment­ti­va­roil­la perus­ta­man Han­nan­ko­din? Asian sel­vit­te­ly jat­kuu pai­kal­li­sel­la­kin tasolla.

Hyvin­voin­ti­kes­kuk­sen yhtey­des­sä toi­mi­vas­sa Han­nan­ko­dis­sa hoi­de­taan omais­hoi­det­ta­via sen ajan, että omais­hoi­ta­ja voi pitää vapaa­ta. Riit­tää­kö vuo­ro­hoi­to­paik­ko­ja ja mui­ta hoi­va­paik­ko­ja tule­vai­suu­des­sa, sil­lä ikään­ty­vien mää­rä kas­vaa. Myös omais­hoi­ta­jat van­he­ne­vat, kuin­ka kau­an he jaksavat?

Joka tapauk­ses­sa Han­nah Mar­ti­nin tes­ta­ment­ti­ra­has­to on ole­mas­sa ja sitä hal­lin­noi Oulun kau­pun­ki myön­täen ikäih­mi­sen hyvin­voin­nin tuke­mi­seen tar­koi­tet­tu­ja avus­tuk­sia Hau­ki­pu­taan ja Kel­lon alu­eel­la toi­mi­viin yksiköihin.

Anne­li Näp­pä ker­toi ikäih­mis­ten pal­ve­luis­ta, että val­ta­kun­nal­li­sen lin­jauk­sen mukaan Poh­de­kin vähen­tää ikäih­mis­ten ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­sia pit­kä­ai­kais­hoi­don lai­tos­paik­ko­ja, mut­ta vas­taa­vas­ti lisä­tään koto­na asu­mis­ta tuke­via pal­ve­lui­ta, koti­sai­raan­hoi­toa ja paik­ko­ja kun­tou­tusyk­si­köis­sä. Haas­tee­na tulee kui­ten­kin ole­maan hen­ki­lös­tön saatavuus.

Iso­ja hank­kei­ta ovat säh­köis­ten pal­ve­lui­den kehit­tä­mi­nen, poti­las­tie­to­jär­jes­tel­män yhte­näis­tä­mi­nen sekä digi­taa­li­sen sote-kes­kuk­sen toi­min­nan laa­je­ne­mi­nen koko alueelle.

Kri­tiik­kiä asu­ka­sil­las­sa sai sote­pal­ve­lui­den usein muut­tu­va nimis­tö. Hau­ki­pu­taan hyvin­voin­ti­kes­kuk­ses­ta tulee toi­sek­si kor­keim­man pal­ve­lu­ta­son Hau­ki­pu­taan sosi­aa­li- ja ter­veys­kes­kus. Aiem­min on puhut­tu akuut­ti­vas­taa­no­tos­ta, mut­ta nyt jat­kos­sa päi­vä­ai­kai­ses­ta päivystyksestä/ja kii­re­vas­taa­no­tos­ta, mikä käy­tän­nös­sä tar­koit­taa pal­ve­luil­taan samaa.

Tie­don­saan­ti haas­taa myös, mikä tuli esil­le muun muas­sa Oulun kau­pun­gin jär­jes­tä­män Onni-pal­ve­lu­lii­ken­teen osal­ta. Puhe­li­mit­se on vai­kea saa­da yhteyt­tä pal­ve­lu­lii­ken­teen puhe­lin­nu­me­roon, mis­tä myös kyy­dit vara­taan. Kai­kil­la ikäih­mi­sil­lä ei ole nettiä.

Onni tar­jo­aa kyy­ti­pal­ve­lua ikään­ty­neil­le ja huo­nos­ti liik­ku­vil­le mat­kus­ta­jil­le Oulus­sa kaik­ki­aan 14 lin­jal­la. Hau­ki­pu­taan ja Kel­lon alueil­la kul­kee lin­ja 8, ker­toi Arja Souk­ka.

Onni-pal­ve­lu­lii­ken­teen esit­tei­tä löy­tyy Kel­lon yhtei­sö­ti­las­ta ja ver­kos­ta ouka.fi/onni-palveluliikenne.

Tie­do­tus­ta paran­ta­maan on avat­tu Oulun asui­na­luei­den omat sivut kau­pun­gin yhtei­sö­toi­min­nan verk­ko­si­vuil­la, ker­toi osal­li­suus- ja vuo­ro­vai­ku­tus­asian­tun­ti­ja Mai­ju Tee­ria­ho.

Sisäl­tö­nä ovat kes­kei­set kau­pun­gin pal­ve­lut alueil­la yhteys­tie­toi­neen, poi­min­to­ja tapah­tu­mis­ta sekä asui­na­lu­een hank­keis­ta. Esi­mer­kik­si ouka.fi/haukipudas ja ouka.fi/kello avaa­vat tie­toa aluei­den päi­vä­ko­deis­ta ja kou­luis­ta, urhei­lu- ja lii­kun­ta­pai­kois­ta ja leikkipuistoista.

Nyt edis­tä­mään hyvin­voin­tia ja terveyttä

Oulun kau­pun­gil­la on tar­jol­la seit­se­män eri­lais­ta yhtei­sö­toi­min­nan avus­tus­muo­toa yhdis­tyk­sil­le ja toi­mi­joil­le. Uute­na on tul­lut sivis­tys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­lui­den hyvin­voin­nin edis­tä­mi­sen avus­tuk­set. Jär­jes­töt ja yhdis­tyk­set pää­se­vät päät­tä­mään 10 000 euron alu­eel­li­sen avus­tuk­sen käytöstä.

Jani­ka Har­ju Kivi­nie­mes­tä on yksi Oulun kau­pun­gin nel­jäs­tä uudes­ta hyvin­voin­nin ja ter­vey­den alu­eel­li­ses­ta asiantuntijasta.

Hyvin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­sen asian­tun­ti­ja­na toi­mi­va Jani­ka Har­ju ker­toi, että ideoi­den keruu on jo käyn­nis­sä. Hyvin­voin­tia yhteis­työs­sä ‑yhdis­ty­sil­ta pide­tään Kel­lon yhtei­sö­ti­las­sa 14.3. kel­lo 17.30 alkaen. Illas­sa käsi­tel­lään Ase­ma­ky­län, Hau­ki­pu­taan, Kel­lon, Kivi­nie­men ja Mar­tin­nie­men aluei­den esi­tyk­siä ja ideoi­ta, joi­ta voi esit­tää etu­kä­teen säh­köi­sen jär­jes­tel­män kaut­ta. Kysee­seen tulee esi­mer­kik­si yksi­näi­syy­den ehkäi­syyn, yhtei­söl­li­syy­den lisää­mi­seen, luon­to­hy­vin­voin­tiin, van­hem­muu­den tukeen suun­tau­tu­vat ehdo­tuk­set. Mie­tit­tä­vä­nä on myös, miten 3. sek­to­rin toi­mi­jat voi­vat yhdes­sä edis­tää hyvinvointia.

– Ker­ron mie­lel­lä­ni täs­tä uudes­ta avus­tus­ko­kei­lus­ta lisää, Har­ju tote­si. Häneen voi olla yhtey­des­sä säh­kö­pos­tit­se janika.harju@ouka.fi tai soit­ta­mal­la p. 040 574 9312.

EU-rahoit­tei­sis­ta Lea­der-avus­tuk­sis­ta ker­toi Lea­der-neu­vo­ja Piia Kart­tu­nen. Oulun Seu­dun Lea­der ry on rekis­te­röi­ty yhdis­tys, jon­ka toi­min­taa ohjaa 9‑jäseninen hal­li­tus. Käyn­nis­sä on Maa­seu­dun yri­tys- ja han­ke­tu­kien EU-rahoi­tus­kausi 2023–27.

Lea­der-hank­keis­sa ovat usein muka­na myös kau­pun­git ja kun­nat, sil­lä kysees­sä on usein isom­man mit­ta­luo­kan kuten vesien­huol­toon, raken­ta­mi­seen ja mat­kai­lun kehit­tä­mi­seen liit­ty­viä hank­kei­ta. Lea­der-avus­tuk­sen tuke­ma­na on esi­mer­kik­si KTU toteut­ta­nut jal­ka­pal­lo­ken­tän kun­nos­tuk­sen Kellossa.

Suu­rin tulp­pa hank­kei­den toteut­ta­mi­sel­le on usein, ettei yhdis­tyk­sil­lä ole tar­vit­ta­vaa oma­ra­hoi­tuso­suut­ta ja tar­vi­taan lai­nan­ot­toa. Illan aika­na poh­dit­tiin sitä, mik­si Oulun kau­pun­ki suh­tau­tuu pie­niä kun­tia nih­keäm­min yhdis­tys­ten puskurilainoitukseen.

Piia Kart­tu­nen ker­toi, että kan­nat­taa olla roh­keas­ti yhtey­des­sä, jos tar­vit­see apua avus­tus­ha­ke­muk­sen teke­mi­seen tai tie­toa sii­tä, mihin koh­tei­siin avus­tus­ta on mah­dol­lis­ta saa­da. Lisää tie­toa löy­tyy myös oulunseudunleader.fi ‑sivus­tol­ta.