Yli­kii­min­gis­sä muis­tel­tiin kou­lun­käyn­tiä ennen vanhaan

Ennen varsinaista muisteluiltaa eläkeläisillä oli mahdollisuus tutustua Vesalan koulun tiloihin. Apulaisjohtaja Perttu Hämäläinen (vas.) esittelee laserleikkurin jälkeä.Ennen varsinaista muisteluiltaa eläkeläisillä oli mahdollisuus tutustua Vesalan koulun tiloihin. Apulaisjohtaja Perttu Hämäläinen (vas.) esittelee laserleikkurin jälkeä.

Kyl­lä on kou­lu­lais­ten elä­mä mul­lis­tu­nut muu­ta­mas­sa vuo­si­kym­me­nes­sä, tuu­mi­vat yli­kii­min­ki­läi­set elä­ke­läi­set yhdes­sä Vesa­lan kou­lu­lais­ten kans­sa tiis­tai-ilta­na. Vesa­laO­pen-tapah­tu­mail­taan oli kut­sut­tu elä­kei­käi­siä ker­to­maan kou­lu­lai­sil­le, mil­lais­ta kou­lun­käyn­ti oli ennen.

Moni van­han ajan kou­lu­lai­nen ker­too kul­ke­neen­sa pit­kiä kou­lu­mat­ko­ja jalan ja tal­vel­la suk­sil­la. Mat­kan­te­ko ei aina ollut ihan vaaratontakaan.

– Sii­hen aikaan ei ollut asfalt­ti­tei­tä eikä tuo­ta Ouluun mene­vää tie­tä, vaan tie kul­ki joki­tör­mäl­lä. Ker­ran kevääl­lä oli tul­va nous­sut, mut­ta kou­luun oli kui­ten­kin ehdit­tä­vä. Arve­lim­me, että pää­sem­me kumi­saap­pail­la ojas­ta yli, mut­ta kyl­lä ne vaan hörp­pä­si­vät var­res­ta vet­tä. Saim­me moit­teet märis­tä ken­gis­tä, Ukko­lan­mäel­lä edel­leen asu­va Juha­ni Ukon­maa­na­ho nauraa.

Moni ylei­sös­tä nyö­kyt­te­lee. Kou­lu­mat­kat eivät olleet vai­vat­to­mia ja usein ainoa meno­pe­li oli­vat omat kintut.

– Koto­na oli vain yksi pyö­rä, jon­ka isä oli osta­nut mark­ki­noil­ta. Kun isä läh­ti sit­ten pöl­li­met­sään, ei sii­nä kes­kus­tel­tu, kuka pyö­räl­lä ajaa, Vep­säl­lä vart­tu­nut Olli Kois­ti muistelee.

Kou­luun täy­tyi läh­teä riit­tä­vän aikai­sin, että ei vain myö­häs­tyi­si. Se oli­si ollut paha paikka.

– Kou­lu alkoi aina yhdek­säl­tä, mut­ta me kyl­lä men­tiin kou­luun usein jo seit­se­mäl­tä, pelat­tiin pihal­la jal­ka­pal­loa ja hiih­det­tiin kil­paa, Pek­ka Poh­jo­la kertoo.

Myö­häs­ty­mi­ses­tä ja muis­ta rik­keis­tä saat­toi saa­da jäl­ki-istun­toa tai jopa ruu­miil­lis­ta kuri­tus­ta. Jäl­ki-istun­nos­sa piti istua kädet liik­ku­mat­ta pul­pe­til­la. Jos joku istu­jis­ta lii­kaut­ti käsi­ään, tuli istu­mis­ta aina vart­ti lisää. Pisim­mil­lään saa­tet­tiin näin istua usei­ta tunteja.

Muu­ten­kin opet­ta­jan auk­to­ri­teet­ti oli vank­ku­ma­ton. Hän­tä ter­veh­dit­tiin nii­aa­mal­la ja vas­ta­tes­sa nous­tiin sei­so­maan. Jär­jes­tä­jä sei­soi aamui­sin opet­ta­jan pöy­dän vie­res­sä val­mii­na avaa­maan täl­le päiväkirjan.

Kir­kon­ky­län kou­lun pit­kä­ai­kai­nen reh­to­ri, nyt jo pit­kään eläk­keel­lä ollut Rei­no Hil­tu­nen ker­too käy­neen­sä supis­tet­tua kansakoulua.

– Välil­lä opet­ta­jal­la oli vii­si­kin eri luok­kaa ope­tet­ta­va­naan. Siel­lä sai kyl­lä puu­ha­ta mitä halusi, jos ei häi­rin­nyt. Ei opet­ta­jal­la ollut aikaa pitää jokais­ta sil­mäl­lä. Ja kou­lua käy­tiin myös lau­an­tai­sin. Ruo­ka­lis­tal­la oli aina keit­toa, pait­si lau­an­tai­sin oli aina marjapuuroa.

Reh­to­ri Pert­tu Hämä­läi­nen ehdot­taa pai­kal­la ole­vil­le oppi­lail­le, että lau­an­tai otet­tai­siin takai­sin kou­lu­päi­väk­si. Ehdo­tus tyr­mä­tään oitis.

Hil­tu­nen jat­kaa muisteluaan.

– Vuon­na 1952 kou­lul­le tuli säh­kö­va­lo, vii­si lamp­pua. Sitä ennen luo­kas­sa oli kak­si öljy­lamp­pua. Sama­na vuon­na tuli jokai­sel­le kyläl­le yksi val­tion puhe­lin, Nie­mi­ky­läs­sä se tuli kou­lul­le. Sii­tä saat­toi­vat sit­ten kylä­läi­set käy­dä soittamassa.

Valais­tus, läm­mi­tys ja työ­vä­li­neet ovat nyt aivan eri­lai­sel­la tasol­la. Kenen­kään ei tar­vit­se tul­la aamul­la aikai­sem­min läm­mit­tä­mään kou­lun uune­ja tai huol­ta­maan öljylamppuja.

Hämä­läi­nen arvuut­te­lee­kin ylei­söl­tä, kuin­ka mon­ta tie­to­ko­net­ta Vesa­lan kou­lul­la nyt on. Oikea vas­taus on sadan pin­nas­sa. Lisäk­si esi­mer­kik­si tek­ni­sen työn luok­ka on huip­puun­sa varus­tel­tu, kuten tutus­tu­mis­kier­rok­sen aika­na saa­tiin huo­ma­ta. Varus­tei­siin kuu­luu mm. laserleikkuri.

Ylei­söä kiin­nos­taa­kin, mitä lap­set osaa­vat nykyi­sin teh­dä ihan omin käsin. Onko enää kau­no­kir­joi­tus­ta, mil­lai­sil­la kir­jai­mil­la nyt kir­joi­te­taan? Vas­taus saa poh­ti­maan, kel­paa­vat­ko pie­naak­ko­sil­la tai tik­ku­kir­jai­mil­la teh­ty alle­kir­joi­tus viral­li­siin pape­rei­hin. Ajat muut­tu­vat ja sii­hen jou­tu­vat jopa lain­sää­tä­jät mukautumaan.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.