Net­ti pahen­taa nuor­ten ulkonäköpaineita

Menen puhe­li­mel­le­ni, avaan Ins­ta­gra­min, näen usko­mat­to­man kau­nii­ta ja nät­te­jä ihmi­siä. Alan ver­ra­ta hei­hin itseä­ni enkä näe enää itseä­ni kau­nii­na tai pidä sii­tä mil­tä näy­tän. Masen­nun sii­tä ajatuksesta.…

Sosi­aa­li­ses­ta medias­ta on tul­lut erit­täin mer­kit­tä­vä osa nuor­ten elä­mää. Vaik­ka­kin se tar­jo­aa pal­jon etu­ja ja hyö­ty­jä, kuten yhtey­den pidon toi­siin ihmi­siin, se myös aiheut­taa huo­mat­ta­van pal­jon ulko­nä­kö­pai­nei­ta eri­tyi­ses­ti nuorille.

Ensin­nä­kin ulko­nä­kö­pai­neet sosi­aa­li­ses­ta medias­ta joh­tu­vat ylei­sim­min sii­tä, että ver­tail­laan itseä mui­hin. Sosi­aa­li­ses­sa medias­sa on help­po koros­taa täy­del­li­syy­del­tä ja näyt­tää par­haim­mil­taan. Nuo­ret alka­vat ali­ta­jui­ses­ti alis­tu­maan kau­nii­den ja täy­del­lis­ten kuvien ja videoi­den ihan­noin­tiin Tik­To­kis­sa, Ins­ta­gra­mis­sa ja Face­boo­kis­sa. Se saa nuo­ret ver­taa­maan itse­ään epä­rea­lis­tei­hin stan­dar­dei­hin unoh­taen samal­la, että kuvia on todel­la help­po edi­toi­da ja samal­la muut­taa ulko­nä­köä, eikä kaik­ki ole sitä, mil­tä näyt­tää somes­sa. Nuo­ret alka­vat ver­taa­maan itse­ään epä­to­del­li­siin stan­dar­dei­hin, mikä joh­taa itse­tun­non heikkenemiseen.

Toi­sek­si netis­sä mai­nos­te­taan pal­jon laih­tu­mis­ta ja eri­lai­sia dieet­te­jä. Mai­nok­sis­sa­kin näyt­te­li­jät ovat lai­ho­ja ja epä­rea­lis­ti­sen kau­nii­ta. Monet nuo­ret alka­vat hake­maan vink­ke­jä ja kei­no­ja laih­tua, mikä voi hel­pos­ti joh­taa epä­ter­veel­li­siin ruo­kai­lu­tot­tu­muk­siin ja vää­ris­ty­nee­seen kehonkuvaan.

Kol­man­nek­si nuo­ret tun­te­vat ver­tais­pai­net­ta olla ja näyt­tää tie­tyn­lai­sel­ta. Nuo­ret koke­vat pai­net­ta näyt­tää hyväl­tä, kos­ka he näke­vät ver­tais­ten­sa teke­mät saa­vu­tuk­set ja kuvat. Täl­lai­nen ver­tai­lu voi aiheut­taa ahdis­tus­ta ja stres­siä, mikä vai­kut­taa nega­tii­vi­ses­ti nuor­ten mielenterveyteen.

Ulko­nä­kö­pai­nei­den lisään­ty­mi­sel­lä voi olla nuo­ril­le vaka­via seu­rauk­sia, kuten ahdis­tus, masen­nus ja syö­mis­häi­riöt. Sik­si on tär­ke­ää, että nuor­ten van­hem­mat, kou­lut ja yhtei­söt tar­joa­vat tukea ja opet­ta­vat nuo­ril­le ter­vet­tä kehon­ku­vaa ja itse­tun­toa. Myös somea­lus­to­jen vas­tuul­li­suus on tär­ke­ää ja epä­rea­lis­ti­sia kau­neusi­han­tei­ta ei pitäi­si tukea.

Tämän jäl­keen voi­daan tode­ta, että inter­ne­tin vai­ku­tus nuor­ten ulko­nä­kö­pai­nei­siin on iso. Sosi­aa­li­nen media, kau­neusi­han­tei­den koros­ta­mi­nen ja ver­tai­lu­pai­ne voi­vat lisä­tä nuo­ren epä­rea­lis­ti­sia odo­tuk­sia omas­ta ulko­näös­tään. Tämä koros­taan tar­vet­ta tie­toi­suu­den lisää­mi­seen ja tuki­toi­miin, joi­den avul­la voi­tai­siin aut­taa nuo­ria raken­ta­maan ter­ve ja hyvä itsetunto.

~, Yli­kii­min­ki

Jut­tu jul­kais­taan osa­na Ran­ta­poh­jan ja alu­een kou­lu­jen välis­tä yhteistyötä.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.