Tulee­ko­han Googles­ta toi­mit­ta­ja paikalle?

Onko näky­nyt Googlen tai Face­boo­kin toi­mit­ta­jia siel­lä teil­lä päin rapor­toi­mas­sa alu­een tapah­tu­mis­ta, suun­ni­tel­mis­ta tai ihmi­siä haas­tat­te­le­mas­sa. Havain­to­si on oikea. Ei ole näky­nyt. Ja vaik­ka oli­sit huo­man­nut jon­kin asui­na­luet­ta­si kos­ke­van uuti­sen esi­mer­kik­si Googlen kaut­ta, ei inter­net­jät­ti ole mak­sa­nut sent­tiä­kään sisäl­lön tuot­ta­mi­ses­ta. Se ei ole mak­sa­nut palk­kaa toi­mit­ta­jal­le, mut­ta sil­ti yhtiö on voi­nut ansai­ta uuti­sen jul­kai­sun yhtey­des­sä mai­nos­ra­haa. Tämä ei ole rei­lua eikä oikein.

Maa­il­man median teki­jät seu­raa­vat suu­rel­la mie­len­kiin­nol­la sitä, miten Austra­lias­sa tulee käy­mään, kun maan hal­li­tus aikoo vel­voit­taa some- ja inter­net­jä­tit mak­sa­maan kor­vauk­sia pai­kal­lis­ten medioit­ten sisäl­tö­jen hyö­dyn­tä­mi­ses­tä. Google uhka­si jo läh­teä Austra­lias­ta. Austra­lian pää­mi­nis­te­ri kuva­si yhtiön käy­tös­tä kiris­tyk­sek­si, johon maa ei aio alis­tua. Google muu­ten ei ole ainoa maa­il­man­laa­jui­nen hakukone.

Me suo­ma­lai­set olem­me yhä ahke­ria sano­ma­leh­tien luki­joi­ta. Nii­tä lue­taan joko perin­tei­ses­sä tai digi­taa­li­ses­sa muo­dos­sa. Vas­ta jul­kis­te­tun Kan­sal­li­sen Media­tut­ki­muk­sen (KMT) 2019 mit­tauk­sen mukaan 93 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta lukee vii­koit­tain sanomalehtiä.

Sano­ma­leh­tien luke­mi­nen on tut­ki­muk­sen mukaan hyvin yleis­tä kai­kis­sa ikä­ryh­mis­sä, vaih­te­lu­vä­li on 89–95 pro­sent­tia. Nämä tavoit­ta­vuus­lu­vut syn­ty­vät pai­ne­tun sano­ma­leh­den nume­ro­koh­tai­ses­ta tavoit­ta­vuu­des­ta ja digi­taa­li­sen leh­den vii­koit­tai­ses­ta tavoit­ta­vuu­des­ta. Vii­kon aika­na pai­net­tua tai digi­taa­lis­ta sano­ma­leh­teä lukee vähin­tään ker­ran 96 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta, ker­ro­taan tutkimusuutisessa.

Sano­ma­leh­ti­si­säl­tö­jä lukee tut­ki­muk­sen mukaan digi­taa­li­se­na kai­kis­ta 15 vuot­ta täyt­tä­neis­tä suo­ma­lai­sis­ta 87 pro­sent­tia, 15–34-vuotiaista 96 pro­sent­tia. Myös van­him­mat, yli 65-vuo­ti­aat ovat löy­tä­neet pape­ri­leh­den ohel­le digi­taa­li­set sano­ma­leh­ti­si­säl­löt: heis­tä 72 pro­sent­tia lukee sano­ma­leh­tiä digitaalisesti.

Ran­ta­poh­ja on toi­mi­nut alu­eel­laan jo yli 50 vuot­ta eikä sen sisäl­töä ole saa­ta­vil­la mis­tään muus­ta jul­kai­sus­ta. Ja vaik­ka Ran­ta­poh­jan sisäl­töä nousi­si­kin esiin inter­net­pal­ve­luis­ta, niin kan­nat­taa muis­taa, että esi­mer­kik­si Googlel­la tai Face­boo­kil­la ei ole toi­mit­ta­jia liik­keel­lä Hau­ki­pu­taal­la, Iis­sä, Kel­los­sa, Pate­nie­mes­sä, Kui­va­nie­mel­lä, Kii­min­gis­sä, Jää­lis­sä, Yli-Iis­sä tai Yli­kii­min­gis­sä. Ran­ta­poh­jal­la on.