Suo­mi 1939–1940, Ukrai­na 2022

Vuon­na 1940 näi­hin aikoi­hin kevät­tal­vel­la oli kulu­nut pari­sen viik­koa sii­tä, kun mar­ras­kuus­sa 1939 alka­nut sota oli päät­ty­nyt Neu­vos­to­lii­ton ja Suo­men välil­lä. Sitä alet­tiin myö­hem­min nimit­tää talvisodaksi.

Kuten Ukrai­na nyt, oli Suo­mi tuol­loin koko maa­il­man kiin­nos­tuk­sen koh­tee­na. Maas­sa oli suu­ri jouk­ko län­si­mai­sia leh­ti­mie­hiä. Sota­his­to­rioit­si­joi­ta ja ‑har­ras­ta­jia kiin­nos­taa yhä suu­res­ti esi­mer­kik­si Raat­teen­tien tapah­tu­mat. Tal­vi­so­taa ja nyt meneil­lään ole­vaa sotaa Ukrai­nas­sa ei ehkä tur­haan ver­ra­ta toi­siin­sa. Jotain koh­ta­lon­omais­ta on sii­nä­kin, että Raat­teen­tiel­lä tuhou­tui suu­ri jouk­ko sin­ne mää­rät­ty­jä ukrai­na­lai­sia joukkoja.

Ukrai­na käy san­ka­ril­lis­ta tais­te­lua lai­ton­ta hyök­kää­jää vas­taan, kuten Suo­mi tal­vi­so­das­sa. Ja kuten Ukrai­nas­sa nyt, ei voi­mil­taan pal­jon suu­rem­man hyök­kää­jän sota­me­nes­tys näyt­tä­nyt aluk­si tal­vi­so­das­sa­kaan eri­tyi­sen hyväl­tä. Neu­vos­to­liit­to­kin suos­tui lopul­ta rau­haan ja Suo­men­kin oli se hyväk­syt­tä­vä voi­mien vähetessä.

Jol­lei tal­vi­so­dan rau­haa oli­si saa­tu aikaan, oli­si Suo­mi lopul­ta hävin­nyt sodan jät­ti­mäi­sel­le naa­pu­ril­leen. Ilman rau­han­so­pi­mus­ta Suo­mes­ta oli­si voi­nut tul­la neu­vos­to­ta­sa­val­ta, kuten Ukrai­na oli. Sel­lai­se­na Suo­mi oli­si pysy­nyt ehkä 1990-luvun alkuun saakka.

Suo­mi menet­ti tal­vi­so­das­sa 26 000 kan­sa­lais­taan kaa­tu­nei­na ja kadon­nei­na. Haa­voit­tu­nei­ta oli yli 40 000. Lisäk­si Suo­mi jou­tui luo­vut­ta­maan aluei­taan, ja sadat­tu­han­net suo­ma­lai­set menet­ti­vät kotin­sa. Sivii­le­jä sai sur­man­sa Neu­vos­to­lii­ton pom­mi­tuk­sis­sa. Voi vain arvail­la, kuin­ka suu­rek­si Ukrai­nan mene­tys­ten tra­ge­dia kasvaa.

Neu­vos­to­lii­ton hyök­käys Suo­meen perus­tui suur­val­to­jen etu­pii­ria­jat­te­luun ja val­heil­le. Saman­lai­sen pro­ses­sin koh­teek­si jou­tui nyt Ukrai­na. Se tun­tuu käsit­tä­mät­tö­mäl­tä Euroo­pas­sa vuon­na 2022.