Lisää tur­val­li­suut­ta

Venä­jän tuho­tes­sa Ukrai­naa ja sen nai­sia, lap­sia ja mie­hiä nousee mie­leen myös aja­tuk­sia sii­tä, miten Suo­mel­le oli­si voi­nut käy­dä, jos se oli­si teh­nyt toi­sen maa­il­man­so­dan aika­na toi­sen­lai­sia rat­kai­su­ja. Oli­si­ko Suo­mi voi­nut vält­tää tal­vi­so­dan suos­tu­mal­la Neu­vos­to­lii­ton vaa­ti­muk­siin alue­luo­vu­tuk­sis­ta. Sodan vaih­toeh­to­na oli­si voi­nut olla Viron koh­ta­lo. Viro sol­mi Neu­vos­to­lii­ton kans­sa sopi­muk­sen tuki­koh­dis­ta. Ei kulu­nut kau­aa, niin Viros­ta oli tul­lut väki­sin sosia­lis­ti­nen neuvostotasavalta.

Viro­lai­set sai­vat kokea Neu­vos­to­lii­ton jul­man käden täy­del­lä voi­mal­la toi­sen maa­il­man­so­dan jäl­keen, kun hei­tä kar­ko­tet­tiin kym­me­nin tuhan­sin Sipe­ri­aan. Samal­la tavoin oli­si suo­ma­lai­sia kar­ja­vau­nul­li­sia toi­sen­sa jäl­keen kul­je­tet­tu koh­ti tun­te­ma­ton­ta mää­rän­pää­tä. Jos Venä­jä voit­tai­si Ukrai­nas­sa, niin voi olla että juna­lii­ken­ne van­ki­lei­reil­le vil­kas­tui­si kovas­ti­kin. Ja ukrai­na­lai­set tie­tä­vät sen.

Suo­men sosia­lis­ti­ses­sa neu­vos­to­ta­sa­val­las­sa oli­si toteu­tet­tu esi­mer­kik­si maa­ti­lo­jen muut­ta­mi­nen kol­hoo­seik­si. Nokian kän­ny­kät ja ver­kot eivät oli­si kos­kaan ilmaan­tu­neet yhdis­tä­mään koko maa­il­maa. Urhei­lu­me­nes­tys­tä oli­si haet­tu sirp­pi- ja vasa­ra ‑tun­nus vaat­teis­sa ja varusteissa.

Itse­näi­syy­den Suo­mi oli­si saa­vut­ta­nut uudel­leen vuo­den 1991 myl­ler­ryk­sis­sä kuten Viro­kin. Elin­ta­so oli­si meil­lä vie­lä­kin pal­jon alem­pi kuin nykyi­ses­sä Suo­mes­sa. Suo­mes­sa oli­si huo­mat­ta­van suu­ri mää­rä pel­käs­tään venä­jän­kie­lis­tä väestöä.

His­to­rian ja Ukrai­nan tapah­tu­mien valos­sa Suo­men oli toden tot­ta aika teh­dä liit­tou­tu­mis­rat­kai­sun­sa. Tasa­val­lan päät­tä­jiä on syy­tä kiit­tää roh­keas­ta ete­ne­mi­ses­tä. He ais­ti­vat kan­san suu­ren enem­mis­tön tah­don. Ja niin­hän se on, että Suo­men tur­val­li­suu­den lisään­ty­mi­nen ei ole kenel­tä­kään pois.