Lii­kaa kaloreita

Koro­na ei suin­kaan ole ainoa ihmis­kun­nan ter­vey­suh­ka, vaik­ka akuu­tein lie­nee­kin. Lää­ke­tie­teen eme­ri­tus­pro­fes­so­ri Juk­ka Mus­to­nen kir­joit­taa yhdes­tä niis­tä, liha­vuu­des­ta ja sen aiheut­ta­mis­ta ter­vey­son­gel­mis­ta, hyvin kan­san­ta­jui­ses­ti vii­mei­sim­mäs­sä Kana­va ‑leh­des­sä.

Yli­pai­no on tär­kein 2‑tyypin dia­be­tek­sen taus­ta­te­ki­jä. Tyy­pin 2 dia­be­tes on lisään­ty­nyt Suo­mes­sa ja muis­sa­kin län­si­mais­sa lähes räjäh­dys­mäi­ses­ti ja sitä esiin­tyy yhä nuo­rem­mil­la. Dia­be­tes puo­les­taan voi joh­taa moniin koh­ta­lok­kai­siin joh­dan­nais­sai­rauk­siin. Jos olen ymmär­tä­nyt oikein, esi­mer­kik­si Puo­lus­tus­voi­mis­sa on tör­mät­ty sii­hen, että nuo­ret mie­het ovat aikai­sem­paa enem­män yli­pai­noi­sia ja mah­dol­li­ses­ti sitä myö­ten heikompikuntoisia.

Mus­to­sen mukaan ihmis­ten liho­mi­sen taus­tal­la on aina­kin kol­me syy­tä: geneet­ti­set teki­jät, lii­al­li­nen kalo­rien saan­ti ja vähen­ty­nyt kalo­rien kulu­tus. Evo­luu­tio sane­lee sen, että ihmi­sen eli­mis­tö pyr­kii varas­toi­maan ener­gi­aa. Mie­li­hy­vä­gee­nit puo­les­taan yllyt­tä­vät syö­mään enem­män hyvää ruo­kaa. Mones­ti mie­li­hy­vä­gee­ne­jä miel­ly­te­tään ahta­mal­la sisään ros­ka­ruo­kaa, makei­sia ja soke­ri­sia juo­mia. Ja jäl­ki­ruo­ak­si jää­te­löä. Siis lii­kaa tyh­jiä kaloreita.

Kas­va­va liha­vuus on herk­kä asia puhut­ta­vak­si jul­ki­suu­des­sa tai kah­den­kes­ken­kin. Kuka on elä­män­ta­voil­taan parem­pi tois­ta? Puhe kään­tyy hel­pos­ti syyt­te­lyk­si tai louk­kaa­vak­si­kin. Tot­ta on kui­ten­kin esi­mer­kik­si se, että yli­pai­no aiheut­taa seu­rauk­si­neen jo nyt pal­jon inhi­mil­lis­tä kär­si­mys­tä ja suu­ria kus­tan­nuk­sia yhteiskunnalle.

Juk­ka Mus­to­nen kiin­nit­tää artik­ke­lis­saan huo­mio­ta sii­hen, että tupa­koin­tia on saa­tu vähen­net­tyä valis­tuk­sel­la, vero­tuk­sel­la ja mark­ki­noin­tiin puut­tu­mal­la. Mik­si­pä saman­kal­tai­set, mut­ta nykyis­tä pon­nek­kaam­mat toi­met eivät tehoai­si myös lihavuusepidemiaan.

Tupa­koin­ti tai alko­ho­li eivät ole ihmi­sel­le vält­tä­mät­tö­miä. Mut­ta vält­tä­mä­tön­tä ei ole myös­kään lii­al­li­nen syöminen.