Yhteis­met­sien kas­vu jatkui

Yhä useam­pi met­sä­no­mis­ta­ja halu­aa kuu­lua yhteis­met­sään. Yhteis­met­sien mää­rä ja pin­ta-ala kas­voi­vat vii­me vuo­sien tah­tiin. Vii­me vuon­na yhteis­met­sien mää­rä kas­voi 39 yhteis­met­säl­lä ja pin­ta-alaa tuli lisää 21 300 hehtaaria.

Yhteis­met­siä toi­mi vuo­den vaih­tues­sa yhteen­sä 568 kpl. Nii­den pin­ta-ala käsit­ti vajaat 740 000 heh­taa­ria. Yhteis­met­sien toi­min­nal­li­nen pin­ta-ala on tätä suu­rem­pi, sil­lä niil­lä on omis­tuk­ses­saan eril­li­siä yhteis­met­sään liit­tä­mät­tö­miä tilo­ja lähes 65 000 heh­taa­rin edestä.

Yhteis­met­sien pin­ta-ala on kas­va­nut vii­me vuo­si­na 20 000–25 000 heh­taa­ril­la vuo­des­sa ja uusia yhteis­met­siä on syn­ty­nyt 30–40 kpl vuodessa.

− Uusin ilmiö on yhteis­met­sien osa­kas­kun­nan pur­kau­tu­mi­nen eli yhteis­met­sän lak­kaa­mi­nen. Vii­me vuo­si­na nii­tä on tapah­tu­nut muu­ta­mia vuo­sit­tain. Useim­mi­ten kysees­sä on suvun yhteis­met­sä, jos­sa ei löy­dy halua toi­min­nan jat­ka­mi­sek­si. Täl­löin vaih­toeh­to­na voi­si olla myös yhteis­met­sän yhdis­ty­mi­nen toi­sen yhteis­met­sän kans­sa, ker­too joh­ta­va asian­tun­ti­ja Esa Ärö­lä Maan­mit­taus­lai­tok­sel­ta.

Yhteis­met­sä on osak­kai­den yhtei­nen metsäalue

– Yhteis­met­sien kas­vu alkoi 2000-luvun alun jäl­keen yhteis­met­sä­lain muu­tok­sen ja tehos­tu­neen vies­tin­nän ansiois­ta. Kas­vun taus­tal­la on ollut Maan­mit­taus­lai­tok­sen, met­sä­or­ga­ni­saa­tioi­den ja eri­tyi­ses­ti Suo­men met­sä­kes­kuk­sen eri tila­ra­ken­ne­hank­keis­sa teke­mä vies­tin­tä, sanoo Ärölä.

Yhteis­met­sä on osa­kas­ti­loil­le yhtei­ses­ti kuu­lu­va alue, joka on tar­koi­tet­tu kes­tä­vän met­sä­ta­lou­den harjoittamiseen.

– Yhteis­met­sä­osak­kuus on vai­va­ton met­sä­no­mis­tus­muo­to. Ylin­tä pää­tös­val­taa käyt­tää osa­kas­kun­nan kokous. Käy­tän­nön asiois­ta huo­leh­tii osa­kas­kun­nan valit­se­ma hoi­to­kun­ta tai toi­mit­si­ja, pal­ve­lu­pääl­lik­kö Juha Pata­na kertoo.

Yhteis­met­sän voi perus­taa yhdes­sä mui­den met­sä­no­mis­ta­jien kans­sa tai suvun omis­ta met­sis­tä. Oman met­sän voi liit­tää aiem­min perus­tet­tuun yhteismetsään.