Poh­jois-Poh­jan­maal­la yri­tys­ten ylei­set näky­mät edel­leen myönteiset

Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jät jul­kis­ti PK-Yri­tys­ba­ro­met­rin yrit­tä­jien vai­kut­ta­ja­ver­kos­ton kokouk­ses­sa tänään. Poh­jois-Poh­jan­maal­la toi­mi­vien yri­tys­ten ylei­set suh­dan­ne­nä­ky­mät ovat edel­leen myön­tei­set, vaik­ka sel­väs­ti las­ke­neet sit­ten vii­me syk­syn kyse­lys­tä. Nyt näky­miä kuvaa­va sal­do­lu­ku on (+10), kun se vii­me syk­sy­nä oli (+28). Edel­leen hen­ki­lö­kun­nan mää­rää ollaan lisää­mäs­sä, ja sal­do­lu­ku on nous­sut (+17).

Poh­jois-Poh­jan­maal­la arviot lii­ke­vaih­don kas­vus­ta ja kan­nat­ta­vuu­des­ta ovat edel­leen myön­tei­set. Lii­ke­vaih­don kas­vua kuvaa­va sal­do­lu­ku on (+23), vii­me syk­sy­nä (+32), kan­nat­ta­vuu­den sal­do­lu­ku on mata­lam­pi (+4). Tuo­tan­non ja tuot­tei­den kehi­tyk­seen ja inno­vaa­tioi­hin yri­tyk­sis­sä usko­taan vie­lä­kin vah­vem­min kuin syk­syl­lä (+19), vii­me syk­sy­nä sen olles­sa (+15), mut­ta arvio inves­toin­tien arvos­ta vuo­den pää­hän on edel­leen yhtä pal­jon mii­nuk­sel­la (-3) kuin syksyllä.

– Ylei­set näky­mät ovat kui­ten­kin edel­leen posi­tii­vi­set ja työ­voi­man saa­ta­vuu­teen liit­ty­vät kysy­myk­set ovat erit­täin akuut­te­ja alu­eem­me yri­tyk­sis­sä. Alu­eem­me yri­tys­ten kas­vun­moot­to­ri eri tuo­tan­non­te­ki­jöi­den sal­do­lu­ku­ja tar­kis­tel­taes­sa on yri­tys­ten inno­vaa­tiot ja tuot­tei­den ja pal­ve­lui­den jat­ku­va kehit­tä­mi­nen. Sen sijaan yri­tys­ten inves­toin­ti-innok­kuut­ta mit­taa­va sal­do­lu­ku on edel­leen mii­nus­merk­ki­nen, tote­aa Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jien toi­mi­tus­joh­ta­ja Mar­jo Koleh­mai­nen.

– Mer­kit­tä­vä haas­te on myös alu­eem­me yri­tys­ten kan­sain­vä­lis­ty­mis­ha­luk­kuus ja mah­dol­li­suu­det. Poh­jois-Poh­jan­maa näyt­tää jää­vän jäl­keen toi­vo­tus­ta kehi­tyk­ses­tä. Vain 10 % aikoo panos­taa lisää kan­sain­vä­lis­ty­mi­seen ja 18 % uskoo panos­tuk­sen vähe­ne­vän. Samoin vien­nin arvon sal­do­lu­ku on mii­nuk­sel­la (-3). Vien­nin arvon nousuun uskoo 8 % yrit­tä­jis­tä ja 75 % uskoo vien­nin arvon pysy­vän sama­na, Koleh­mai­nen jatkaa. 

– uhdan­teis­ta riip­pu­ma­ton yri­tys­ten omis­ta­jan­vaih­dos­ten suun­nit­te­lu vai­kut­taa sel­keäs­ti alu­eem­me tule­vai­suu­den elin­voi­maan. Perä­ti 31 % yri­tyk­ses­tä suun­nit­te­lee yri­tyk­ses­tä luo­pu­mis­ta seu­raa­van vii­den vuo­den aika­na. Jat­kuu­ko lii­ke­toi­min­ta jon­kun muun toi­mes­ta vai päät­tyy­kö se, voi olla paik­ka­kun­nan pal­ve­lu­ta­sol­le koh­ta­lon kysy­mys, sik­si tuki- ja pal­ve­lu­ver­kos­ton pitää olla kun­nos­sa, poh­tii Kolehmainen

Kyse­lyn mukaan 21 % yri­tyk­sis­tä arvio ilmas­ton­muu­tok­sen hil­lin­nän tuo­van mer­kit­tä­väs­ti tai jon­kin ver­ran lisää lii­ke­toi­min­taa yri­tyk­seen. Haas­tei­ta joko jon­kin ver­ran tai mer­kit­tä­vä­si ilmas­ton­muu­tok­sen hil­lin­tä aiheut­taa 30 %:lle alu­een yrityksistä.

Ilmas­ton­muu­tok­sen hil­lin­tään panos­te­taan yri­tyk­sis­sä. Jo nyt eni­ten käy­tet­ty­jä toi­men­pi­tei­tä yri­tyk­sis­sä ovat olleet mm. kier­rä­tyk­sen lisää­mi­nen, ympä­ris­töys­tä­väl­li­sem­pien mate­ri­aa­lien käyt­töön­ot­to, ener­gian­ku­lu­tuk­sen tehos­ta­mi­nen ja etä­työn lisää­mi­nen. Jat­kos­sa yri­tyk­sis­sä panos­te­taan edel­leen eni­ten kier­rä­tyk­sen tehos­ta­mi­seen, kiin­ni­te­tään huo­mio­ta mate­ri­aa­lei­hin, pyri­tään vähen­tä­mään ener­gian­ku­lu­tus­ta ja lisää­mään vähä­pääs­töi­siä vaih­toeh­to­ja lii­ken­tees­sä ja logistiikassa. 

– Moti­vaa­tio edel­lä mai­nit­tui­hin toi­miin läh­tee yri­tyk­sen sisäl­tä eli yri­tyk­sen arvois­ta ja stra­te­gias­ta sekä kus­tan­nus­te­hok­kuu­den lisää­mi­ses­tä ja yri­tys­ku­van raken­ta­mi­ses­ta, pur­kaa kyse­lyn tulok­sia Koleh­mai­nen. Ulkoi­nen pai­ne esim. lain­sää­tä­jän, toi­mi­tus­ket­jun tai rahoit­ta­jan vaa­ti­muk­set eivät näyt­täy­dy niin vah­va­na kuin yri­tyk­sen oma vas­tuul­li­suusa­jat­te­lu, Koleh­mai­nen jatkaa 

Pk-yri­tys­ba­ro­met­ris­sä saa­tiin tulok­sia myös seu­tu­kun­nit­tain. Ylei­set suh­dan­ne­nä­ky­mät oli­vat Niva­la-Haa­pa­jär­vi seu­tu­kun­taa lukuun otta­mat­ta myön­tei­set. Kai­kis­sa seu­tu­kun­nis­sa alu­een yri­tys­ten lii­ke­vaih­toa ja hen­ki­lö­kun­nan mää­rää kuvaa­va sal­do­lu­ku on posi­tii­vi­nen. Inves­toin­tio­do­tuk­sia kuvaa­va sal­do­lu­ku oli kyse­lys­sä nega­tii­vi­nen Koil­lis­maan, Niva­la-Haa­pa­jär­vi -, Oulun — ja Oulun­kaa­ren seu­tu­kun­nis­sa. Pos­ti­vii­nen sal­do­lu­ku puo­les­taan oli Raa­hes­sa, Haa­pa­ve­si-Sii­ka­lat­va ja Yli­vies­kas­sa, jois­ta Haa­pa­ve­si-Sii­ka­lat­vas­sa jopa (+17).

Kysyn­tä uudel­le rahoi­tuk­sel­le on pysy­nyt mal­til­li­se­na Poh­jois-Poh­jan­maal­la. Vain 30 % yri­tyk­sis­tä on ker­to­nut tar­vin­neen­sa uut­ta rahoi­tus­ta vii­mei­sen vuo­den aika­na, luke­man olles­sa taval­li­ses­ti 40 %:in tie­tä­mil­lä. Rahoi­tus­ta on haet­tu eri­tyi­ses­ti inves­toin­tei­hin sekä kas­vu- ja kehit­tä­mis­hank­kei­siin. Vain vii­den­nes rahoi­tus­tar­peis­ta on vie­lä joh­tu­nut kireän talous­ti­lan­teen aiheut­ta­mis­ta käyt­tö­pää­oma­tar­peis­ta, luku on suh­tees­sa koko yri­tys­mää­rään tavan­omai­sel­la tasol­la. Rahoi­tuk­sen saa­ta­vuus on pysy­nyt hyvä­nä edel­leen, mut­ta yri­tyk­set koke­vat pank­kien luot­to­po­li­tii­kan kiristyneen.

Tule­vai­suu­den rahoi­tus­tar­peet ovat var­sin mal­til­li­sia, vain vii­den­nes aikoo hakea uut­ta rahoi­tus­ta. Posi­tii­vis­ta on, että tar­peet liit­ty­vät ennen kaik­kea inves­toin­tei­hin ja kas­vu- ja kehit­tä­mis­hank­kei­siin. Poh­jois­poh­ja­lais­ten pk-yri­tys­ten hyvin vähäi­set tar­peet vien­tiin ja vien­ti­kaup­poi­hin herät­tä­vät huol­ta kas­vun kan­nal­ta, vii­mei­sen kym­me­nen vuo­den aika­na suun­ta on ollut sel­väs­ti alaspäin.

– Meil­lä on huo­li, että koro­na-aika on vähen­tä­nyt Poh­jois-Poh­jan­maal­la pk-yri­tys­ten vien­ti­ha­lu­ja. Kas­vun kan­nal­ta on tär­ke­ää, että pk-yri­tyk­set näke­vät kan­sain­vä­lis­ty­mi­sen ja vien­nin edel­leen hou­kut­te­le­va­na mah­dol­li­suu­te­na. Finn­ve­ra halu­aa rahoi­tuk­sen kei­noin olla mah­dol­lis­ta­mas­sa vien­ti­kaup­po­ja ja suo­jaa­mas­sa kaup­poi­hin liit­ty­viä ris­ke­jä, ker­too Finn­ve­ran alue­joh­ta­ja Pasi Var­tiai­nen.

Poh­jois-Poh­jan­maa on sel­vin­nyt koro­nas­ta suh­teel­li­sen hyvin myös työt­tö­myys­lu­ku­jen kehi­tyk­sen osal­ta. Vuo­den 2021 aika­na työt­tö­mien mää­rä on las­ke­nut huo­mat­ta­vas­ti Poh­jois-Poh­jan­maan alu­eel­la. Jou­lu­kuun lopus­sa työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta oli maa­kun­nas­sa 20 300, mikä oli 5 100 hen­keä vähem­män kuin vuo­den 2020 lopus­sa. Jou­lu­kuun lopus­sa työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta oli Poh­jois-Poh­jan­maal­la 10,9 %.

– Työ­voi­man saa­ta­vuus ja koh­taan­to-ongel­mat ovat kui­ten­kin olleet kas­va­va haas­te laa­jas­ti eri toi­mia­loil­la. Myös yri­tys­ten ja työ­mark­ki­noi­den kan­sain­vä­lis­tyes­sä ulko­maa­lai­sen työ­voi­man hyö­dyn­tä­mi­nen on ollut haas­teel­lis­ta, ker­too Poh­jois-Poh­jan­maan ELY-kes­kus Team Fin­land koor­di­naat­to­ri Juha Elf.

Vai­kut­ta­ja­ver­kos­to piti huo­les­tut­ta­va­na, että alu­een yri­tys­ten kan­sain­vä­lis­ty­mi­sen osal­ta jää­dään kehi­tyk­ses­sä jäl­keen muus­ta Suo­mes­ta. Alu­eem­me yri­tys­ten inno­vaa­tio- ja tuo­te­ke­hi­tys poten­ti­aa­li pitää saa­da näky­mään myös vien­ti­tu­loi­na. Ver­kos­to näki, että kan­sain­vä­lis­ty­mi­sel­le löy­tyy myös raken­teel­li­sia estei­tä. Väy­lä­vi­ras­ton inves­toin­tioh­jel­man koh­den­nuk­set alu­eel­lem­me ovat mität­tö­mät suh­tees­sa tar­pee­seen. Ohjel­maan pitää saa­da muu­tos. Väy­lä­vi­ras­ton Inves­toin­ti­suun­ni­tel­maan on lisät­tä­vä mm. Limin­ka-Oulu kak­sois­rai­de. Nyt vaa­ra­na, että inves­toin­ti siir­tyy jopa 2040-luvul­le, tii­vis­ti puheen­joh­ta­ja Jus­si Riikonen.

Pk-yri­tys­ba­ro­met­ris­sä on sel­vi­tet­ty suo­ma­lais­ten pk-yri­tys­ten mie­li­ku­via ylei­ses­tä suh­dan­ne­ke­hi­tyk­ses­tä ja oman yri­tyk­sen talou­del­li­ses­ta kehi­tyk­ses­tä. Lisäk­si on tie­dus­tel­tu muun muas­sa yri­tyk­sen kas­vuun, kan­sain­vä­lis­ty­mi­seen ja rahoi­tuk­seen liit­ty­vis­tä teki­jöis­tä. Tut­ki­muk­sen on toteut­ta­nut Talous­tut­ki­mus Oy Suo­men Yrit­tä­jien, Finn­ve­ra Oyj:n sekä työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riön toimeksiannosta.