Nuo­ret hir­vie­läi­met pouk­koi­le­vat liikenteessä

Nuo­ret hir­vie­läi­met etsi­vät kevääl­lä omia eli­na­luei­taan. Koke­mat­to­mat eläi­met eksy­vät toi­si­naan taa­ja­miin ja run­sas lii­ken­tei­sil­le teil­le. Ne voi­vat aiheut­taa arvaa­mat­to­mal­la käyt­täy­ty­mi­sel­lään lii­ken­neon­net­to­muuk­sia ja vaaratilanteita.

Kevään lop­pu­puo­lel­la ja alku­ke­säs­tä hir­vie­läi­miä voi tava­ta epä­ta­val­li­sis­sa pai­kois­sa. Eläi­met saat­ta­vat käyt­täy­tyä ute­li­aas­ti, liik­kua asu­tuk­sen lähel­lä ja olla hölmistyneitä.

– Usein poik­keuk­sel­li­ses­ti käyt­täy­ty­vä eläin on nuo­ri yksi­lö, jon­ka emo on vie­roit­ta­nut, riis­ta­suun­nit­te­li­ja Rei­ma Laa­ja Suo­men riis­ta­kes­kuk­ses­ta kertoo.

Vaso­jen itse­näi­sen elä­män opet­te­lu saat­taa joh­taa yllät­tä­viin koh­taa­mi­siin taajamissa.

– Taa­ja­maan eksy­mi­nen on yllä­tys eläi­mel­le itsel­leen­kin ja epä­miel­lyt­tä­vä tilan­ne muut­tuu hel­pos­ti vauh­kok­si pake­ne­mi­sek­si, Laa­ja sanoo.

Taa­ja­maan eksy­nyt hir­vie­läin pyri­tään ohjaa­maan tur­val­li­sem­mil­le alueil­le polii­sin ja SRVA-toi­mi­joi­den yhteis­työl­lä. Eten­kin hir­vi iso­na eläi­me­nä voi aiheut­taa raken­ne­tus­sa ympä­ris­tös­sä liik­kues­saan vaaratilanteita.

Tapah­tu­nees­ta hir­vie­läi­non­net­to­muu­des­ta pitää aina ilmoit­taa hätä­kes­kuk­seen. Hel­poi­ten se onnis­tuu puhe­li­meen ladat­ta­val­la 112 Suo­mi ‑mobii­li­so­vel­luk­sel­la.

Soit­to hätä­kes­kuk­seen käyn­nis­tää tapah­tu­ma­ket­jun, jon­ka päät­teek­si polii­sin vir­ka-apu­na toi­mi­va riis­tan­hoi­to­yh­dis­tyk­sen suur­riis­ta­vir­ka-apu (SRVA) käy nou­ta­mas­sa kuol­leen eläi­men tai käyn­nis­tää louk­kaan­tu­neen eläi­men jäljestyksen.