Met­sä­va­ra­tie­to­ja päi­vi­te­tään nyt hak­kuu­ko­neil­ta saa­ta­vil­la tiedoilla

Hakkuukoneilla pystytään keräämään monipuolista tietoa metsävaroista.Hakkuukoneilla pystytään keräämään monipuolista tietoa metsävaroista.

Suo­men met­sä­kes­kus on sopi­nut met­sä­alan orga­ni­saa­tioi­den kans­sa mer­kit­tä­väs­tä yhteis­työs­tä met­sä­va­ra­tie­to­jen päi­vi­tyk­ses­sä. Met­sis­sä puu­ta kor­jaa­vat hak­kuu­ko­neet välit­tä­vät nyt Met­sä­kes­kuk­seen tie­toa hak­kuun rajauk­ses­ta, toteu­tus­ta­vas­ta ja ajan­koh­das­ta. Näi­den tie­to­jen avul­la Met­sä­kes­kus voi pitää met­sä­va­ra­tie­to­ja entis­tä parem­min ajan tasal­la, mis­tä on hyö­tyä met­sä­no­mis­ta­jil­le ja koko metsäalalle.

Hak­kuu­ko­neil­ta saa­ta­vat tie­dot hak­kuun rajauk­ses­ta, toteu­tus­ta­vas­ta ja ajan­koh­das­ta paran­ta­vat met­sä­va­ra­tie­to­jen laa­tua ja ajan­ta­sai­suut­ta. Toteu­tus­tie­to teh­dys­tä hak­kuus­ta päi­vit­tyy suo­raan Met­sä­kes­kuk­sen met­sä­va­ra­tie­toi­hin ja sii­tä eri pal­ve­lui­hin pie­nel­lä viiveellä.

Met­sä­no­mis­ta­jat pää­se­vät kat­so­maan omien met­sien­sä tie­to­ja kir­jau­tu­mal­la Met­sä­kes­kuk­sen Metsään.fi-palveluun. Hak­kuu­ko­ne­tie­dol­la päi­vi­te­tyt met­sä­va­ra­ku­viot ovat saa­ta­vis­sa myös Met­sä­kes­kuk­sen tar­joa­ma­na avoi­me­na met­sä- ja luontotietona.

– Tie­to­jen välit­tä­mi­seen on aina met­sä­no­mis­ta­jan suos­tu­mus, joka vah­vis­te­taan puu­kau­pan yhtey­des­sä. Met­sä­kes­kus ei saa tie­toon­sa hak­kuul­ta ker­ty­vää puu­mää­rää. Hak­kuu­alal­le jää­vä puus­to sekä tule­vai­suu­den toi­men­pi­de-ehdo­tuk­set tuo­te­taan las­ken­ta­mal­lien avul­la, ker­too met­sä­tie­don pal­ve­lu­pääl­lik­kö Jus­si Lap­pa­lai­nen Suo­men metsäkeskuksesta.

Met­sä­va­ra­tie­to­jen ajan­ta­sai­suu­des­ta hyö­ty­vät niin met­sä­no­mis­ta­jat kuin met­sä­alan orga­ni­saa­tiot­kin. Met­sä­no­mis­ta­jat ja toi­mi­jat voi­vat hyö­dyn­tää ajan­ta­sais­ta tie­toa esi­mer­kik­si met­sän­hoi­don ja puun­kor­juun suun­nit­te­lus­sa sekä eri­lai­sis­sa metsälaskelmissa.

– Hak­kuu­ko­neil­ta saa­ta­va tie­to mah­dol­lis­taa myös met­sä­va­ra­tie­don tuo­tan­non eri vai­hei­den auto­ma­ti­soin­nin. Tämä sääs­tää jul­ki­sin varoin tuo­te­tun met­sä­va­ra­tie­don kus­tan­nuk­sia, Lap­pa­lai­nen kertoo.

Hak­kuu­ko­ne­tie­toa Met­sä­kes­kuk­seen toi­mit­ta­vat täl­lä het­kel­lä Met­sä­hal­li­tus, Met­sä Group, Sto­ra Enso, UPM ja Ver­sowood. Met­sä­kes­kus on vas­taa­not­ta­nut tähän men­nes­sä tie­toa yli 200 000 heh­taa­rin alal­ta. Hak­kuu­ko­ne­tie­toa on toi­mi­tet­tu Met­sä­kes­kuk­seen vuo­den 2022 syk­sys­tä saak­ka ja tavoit­tee­na on saa­da lisää met­sä­alan orga­ni­saa­tioi­ta mukaan toi­mit­ta­maan tietoja.

Met­sä­kes­kus on otta­nut puus­ton kas­vun ja toi­men­pi­de-ehdo­tus­ten las­ken­nas­sa käyt­töön uuden las­ken­ta­mal­lin, jos­sa huo­mioi­daan puus­ton järey­den lisäk­si myös puus­ton ikä hyvän met­sän­hoi­don suo­si­tus­ten mukaisesti.

– Tähän muu­tok­seen pää­dyt­tiin, kos­ka palaut­teen ja maas­to­ha­vain­to­jen perus­teel­la uudis­tus­hak­kuu­eh­do­tuk­sia on tul­lut mel­ko nuo­riin ja nopeas­ti järey­ty­nei­siin met­siin, jois­sa uudis­tus­hak­kuu ei ole vie­lä talou­del­li­ses­ti jär­ke­vää, Lap­pa­lai­nen kertoo.

Muu­tok­sen seu­rauk­se­na osal­la met­sä­va­ra­ku­viois­ta uudis­tus­hak­kuu­eh­do­tus on siir­ty­nyt myö­häi­sem­pään ajan­koh­taan, tai sen sijas­ta met­sä­va­ra­ku­viol­le ehdo­te­taan­kin har­ven­nus­ta, eikä vie­lä uudistushakkuuta.

Nyt myös met­sä­va­ra­tie­dois­sa ole­val­le puus­to­hi­lal­le las­ke­taan vuo­sit­tain puus­ton nyky­ti­lan­ne. Puus­to­hi­la on 16 x 16 met­rin ruu­duk­ko, jota käy­te­tään kau­ko­kar­toi­tuk­se­na kerä­tyn met­sä­va­ra­tie­don perus­yk­sik­kö­nä. Tähän saak­ka hilan puus­to­tie­dot ovat olleet vain inven­toin­ti­het­kel­tä, mut­ta nyt tie­dot päi­vi­te­tään kas­vun ja toteu­tu­nei­den toi­men­pi­tei­den mukaan.