Luon­non­lin­tu­jen influens­sa­ta­pauk­sia ei ole havait­tu Ran­ta­poh­jan alueella

Ruokaviraston tuoreen suosituksen mukaan vesilintujen metsästys alueilla tai paikoissa, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa tulisi välttää.Ruokaviraston tuoreen suosituksen mukaan vesilintujen metsästys alueilla tai paikoissa, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa tulisi välttää. Aihekuva.

Lin­tuinfluens­saa on jäl­leen liik­keel­lä ja Ruo­ka­vi­ras­to, Met­säs­tä­jä­liit­to sekä THL muis­tut­ta­vat hyväs­tä hygie­nias­ta niin met­säs­tyk­ses­sä kuin lin­tu­jen käsit­te­lys­sä. Lin­tuinfluens­saa on todet­tu Suo­mes­sa kulu­nee­na kesä­nä tur­ki­se­läi­mis­sä sekä luon­non­va­rai­sis­sa lin­nuis­sa. Ris­ki, että tau­ti tart­tui­si ihmi­siin on hyvin pie­ni, mut­ta varo­vai­suut­ta kan­nat­taa nou­dat­taa. Ruo­ka­vi­ras­ton tuo­reen suo­si­tuk­sen mukaan vesi­lin­tu­jen met­säs­tys alueil­la tai pai­kois­sa, joil­la on todet­tu lin­tu­jen jouk­ko­kuo­le­mia tai lin­tuinfluens­saa tuli­si vält­tää. Suo­si­tus kos­kee koko maata.

Hau­ki­pu­taan Met­säs­ty­syh­dis­tyk­sen puheen­joh­ta­ja Joni Jääs­ke­läi­nen ker­too ettei hänen tie­dos­saan ole alu­eel­la havait­tu­ja tar­tun­to­ja. Samaa ker­too Ruo­ka­vi­ras­ton havain­to­kart­ta. Lähin tar­tun­ta­tie­to löy­tyy Tai­val­kos­kel­ta, mis­sä hei­nä­kuun puo­les­sa välis­sä havait­tiin lin­tuinfluens­saa merikotkasta.

Van­han Hau­ki­pu­taan kun­nan meren­ran­ta-alueil­la met­säs­tä­vä yhdis­tys ei aina­kaan täl­lä het­kel­lä aio pidät­täy­tyä met­säs­tyk­ses­tä, mut­ta he tark­kai­le­vat viran­omais­ten ohjeis­tuk­sia ja mikä­li havain­to­ja tulee, tilan­net­ta arvioi­daan uudel­leen. Yhdis­tys pitää yhteyt­tä myös Kel­lon Met­säs­tys­seu­ran kans­sa ja he infor­moi­vat toi­si­aan mah­dol­li­sis­ta havainnoista.

– Yhtey­den­pi­to toi­mii ja olem­me­han me samas­sa riis­tan­hoi­to­yh­dis­tyk­ses­sä. viran­omais­ten ohjei­den mukaan toi­mi­taan ja käsi­neet käsis­sä käsi­tel­lään lin­tu­ja ja kyp­sen­ne­tään saa­lis kun­nol­la, Jääs­ke­läi­nen kertoo.

Met­säs­tys­kau­den aika­na on eri­tyi­sen tär­ke­ää huo­mioi­da hyvä käsi­hy­gie­nia, kun käsit­te­lee lin­tu­ja ja itses­tään kuol­lei­den tai sai­rai­den lin­tu­jen kos­ket­te­lua on syy­tä vält­tää. Myös ter­veet lin­nut tuli­si puh­dis­taa käsi­neet kädes­sä ja kädet on hyvä pes­tä jäl­ki­kä­teen saip­pual­la ja vedel­lä. Met­säs­tä­jä­liit­to sanoo, että nyky­ti­lan­ne rajoit­taa sor­sas­tus­ta, mut­ta se ei estä vesi­lin­nus­tus­ta koko­naan. Liit­to antaa jäse­nil­leen suo­si­tuk­sen koko Suo­meen, ettei kyyh­ky­jä ja vesi­lin­tu­ja ruo­kit­tai­si tau­din levi­tes­sä yhä laajemmalle.

– Vaik­ka riis­ta­lin­tu­jen met­säs­tys­ruo­kin­ta ei ole ollut syy­nä lin­tuinfluens­san leviä­mi­seen, on täs­sä tilan­tees­sa teh­tä­vä kaik­ki mah­dol­li­nen lin­tuinfluens­san leviä­mi­sen ris­kin pie­nen­tä­mi­sek­si. Sik­si on syy­tä pidät­täy­tyä riis­ta­lin­tu­jen ruo­kin­nal­ta, tote­aa Met­säs­tä­jä­lii­ton luon­non- ja riistanhoitopäällikkö <

Virus­tar­tun­nat koi­ril­la ovat myös har­vi­nai­sia ja mah­dol­li­nen virus­tar­tu­na on yleen­sä oiree­ton tai aiheut­taa lie­viä ohi­me­ne­viä hen­gi­tys­tie­tar­tun­nan oirei­ta. Met­säs­tys­koi­ril­la ris­ki sai­ras­tua on kui­ten­kin hie­man kor­keam­pi ja met­säs­tys­koi­rien kon­tak­tia sai­rai­siin tai kuol­lei­siin lin­tui­hin tuli­si vält­tää. Lin­nun kan­ta­mi­nen ei yleen­sä aiheu­ta mer­kit­tä­vää tar­tun­ta­ris­kiä. Mikä­li lem­mi­kin yleis­voin­ti kui­ten­kin heik­ke­nee, on syy­tä hakeu­tua eläin­lää­kä­rin vas­taa­no­tol­le. Myös Jääs­ke­läis­tä on mie­ti­tyt­tä­nyt koi­rien mukaan ottaminen.

– Meil­lä on kol­me koi­raa ja syk­syn aika­na on tul­lut mie­tit­tyä vie­kö per­heen­jä­se­niä met­sään. Tark­kaan täy­tyy miet­tiä miten toi­mii ja ottaa koi­rat hyvin huo­mioon, Jääs­ke­läi­nen toteaa.

Ruo­ka­vi­ras­to suo­sit­te­lee myös, ettei lok­ke­ja tai varis­lin­tu­ja met­säs­tet­täi­si tänä vuon­na lain­kaan koi­rien kou­lut­ta­mi­ses­sa käy­tet­tä­väk­si. Virus voi säi­lyä pakas­te­tus­sa lihas­sa tar­tun­ta­ky­kyi­se­nä, eikä tar­tun­nan mah­dol­li­suut­ta voi­da sul­kea koko­naan pois. Koi­ril­le ei tuli­si myös­kään antaa kyp­sen­tä­mät­tö­miä saa­lis­lin­tu­jen osia tai lihaa ja mikä­li lem­mik­ki on sel­väs­ti tah­ri­nut itsen­sä lin­nun ulos­tei­siin, lem­mik­ki tuli­si pes­tä huolellisesti.

Lin­tuinfluens­sa on Influens­sa A‑viruksen aiheut­ta­ma moni­muo­toi­nen ja eri­tyi­ses­ti vesi­lin­nuil­le omi­nai­nen virus­tau­ti, joka on kui­ten­kin ihmi­sil­lä äärim­mäi­sen har­vi­nai­nen, eikä tar­tun­to­ja ihmi­ses­tä toi­seen tai nisäk­kääs­tä ihmi­seen ole tois­tai­sek­si todet­tu. Viran­omais­ten mää­räyk­set sekä itse lin­tuinfluens­sae­pi­de­mia voi­vat muut­tua nopeas­ti ja eri­tyi­ses­ti vesi­lin­nus­ta­jia, pien­pe­to­pyy­tä­jiä ja met­säs­tys­koi­ria kou­lut­ta­via taho­ja keho­te­taan seu­raa­maan uuti­soin­tia, toi­mi­maan vas­tuul­li­ses­ti ja huo­mioi­maan suo­si­tuk­set toi­min­nas­saan. Ajan­koh­tais­ta tie­toa tar­joa­vat thl.fi ja ruokavirasto.fi ‑sivus­tot.

Jos olet jou­tu­nut käsit­te­le­mään luon­non­lin­tu­ja, nii­den sul­kia tai ulos­tet­ta, kädet tuli­si pes­tä hyvin ja mie­lel­lään käyt­tää myös desin­fioin­tiai­net­ta Ruo­ka­vi­ras­to neu­voo. Mikä­li havait­see luon­non­lin­tu­jen jouk­ko­kuo­le­mia tai ‑sai­ras­tu­mi­sia, on syy­tä ottaa mah­dol­li­sim­man pian yhteyt­tä lähim­pään vir­kae­läin­lää­kä­riin. Jouk­ko­kuo­le­ma­na voi­daan pitää muun muas­sa useam­man kuin yhden jout­se­nen, yli vii­den muun vesi­lin­nun tai yli kym­me­nen muun kuol­leen lin­nun löy­ty­mis­tä samal­ta alu­eel­ta. Yksit­täi­sis­tä peto­lin­nuis­ta on myös hyvä teh­dä ilmoi­tus. Vir­kae­läin­lää­kä­rin tie­dot löy­ty­vät Ruo­ka­vi­ras­ton sivuil­ta. Ruo­ka­vi­ras­to myös muis­tut­taa, että sai­ras­ta tai vahin­goit­tu­nut­ta eläin­tä on pyrit­tä­vä aut­ta­maan, mut­ta mikä­li lin­nun hen­gis­sä pitä­mi­nen on ilmeis­tä jul­muut­ta eläin­tä koh­taan, eläin on lope­tet­ta­va tai huo­leh­dit­ta­va sii­tä, että se lope­te­taan. Jos lin­tu vie­dään hoi­toon, on hoi­to­pai­kas­sa hyvä huo­mioi­da lin­tuinfluens­san leviä­mi­sen ris­ki ja tau­din leviä­mi­nen on pyrit­tä­vä estämään.

Ruo­ka­vi­ras­to on mää­rän­nyt kaik­ki min­kit lope­tet­ta­vak­si tur­kis­tar­hoil­ta, joil­la on todet­tu lin­tuinfluens­saa. Pää­tök­ses­sä on huo­mioi­tu Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin lai­tok­sen näke­mys ja ket­tu­ja ja supi­koi­ria kos­ke­vat lope­tus­pää­tök­set teh­dään tapaus­koh­tai­ses­ti. Mink­ki on ongel­mal­li­nen laji virus­tar­tun­to­jen suh­teen, kos­ka min­kin ylä­hen­gi­tys­teis­sä on sekä lin­tu­jen että ihmis­ten influens­sa­vi­ruk­sia sito­via resep­to­rei­ta, eli mink­ki voi toi­mia mui­ta nisäk­käi­tä tehok­kaam­min väli-isän­tä­nä viruk­sel­le. Lope­tus­mää­räyk­siä saa­nei­ta tur­kis­tar­ho­jen tie­to­ja ei jul­kis­te­ta ja eläin­ten omis­ta­jil­la on oikeus hakea val­tion varois­ta kor­vauk­sia lope­te­tuis­ta eläi­mis­tä. Lin­tuinfluens­saa on todet­tu hei­nä­kuun lop­puun men­nes­sä kah­del­la­kym­me­nel­lä turkistarhalla.