Kii­min­ki­joes­sa sinilevää

Kii­min­ki­joes­ta vii­me vii­kon­vaih­tees­sa ja tämän vii­kon alus­sa ote­tuis­ta näyt­teis­tä on löy­ty­nyt sini­le­vää. ELY-kes­kuk­sen levä­ku­kin­ta­re­kis­te­ris­sä ei ole aikai­sem­pia tal­len­nuk­sia sini­le­väs­tä Kiiminkijoessa.

Tänä vuon­na ELY-kes­kuk­seen on tul­lut Ran­ta­poh­jan alu­een joki­ve­sis­tä levä­näyt­tei­tä Nuo­rit­ta­joen Kal­lios­ta 7.8. ja Kii­min­ki­joen Vesa­las­ta kah­des­ta pai­kas­ta 24.8. ja 26.8. Runt­ti­kos­ken ja Ait­to­kos­ken väli­sel­tä alu­eel­ta. Kai­kis­sa näyt­teis­sä val­ta­la­ji­na oli vyyh­ti­mäi­nen Ana­bae­na flos-aquae sini­le­vä, joka on ylei­sin veden­ku­kan muodostaja.

Iso Olvas­jär­ves­sä havait­tiin 16.8. koe­ka­las­tuk­sen yhtey­des­sä sini­le­vä­ku­kin­ta, jos­sa val­ta­la­ji­na oli Ana­bae­na flos-aquae sini­le­vä 22.8. ran­nal­ta ja jär­ven kes­kel­tä otet­tu­jen levä­näyt­tei­den mukaan. Sini­le­vää oli koko jär­ven alu­eel­la, eni­ten pohjoisrannalla.

ELY-kes­kus neu­voo suh­tau­tu­maan run­sai­siin sini­le­väe­siin­ty­miin varauk­sel­la; eten­kään las­ten tai lem­mik­ki- ja kotie­läin­ten ei pidä antaa uida epä­miel­lyt­tä­vän näköi­ses­sä levä­pi­toi­ses­sa vedes­sä, eikä sitä pidä käyt­tää talous‑, pesu- tai löy­ly­ve­te­nä, eikä hyö­ty­kas­vien kasteluvetenä.

Sini­le­väe­siin­ty­mät ovat jär­vis­sä ylei­sem­piä kuin joki­ve­sis­sä, kos­ka vir­taa­va vesi han­ka­loit­taa levien elä­mää. Jokien lajis­to koos­tuu­kin pää­asias­sa pii- ja viher­le­vis­tä, jot­ka pys­ty­vät kiin­nit­ty­mään poh­jaan. Jokien suvan­to­pai­kois­sa elää run­saam­min leviä, jot­ka ovat kul­keu­tu­neet ylä­juok­sul­ta sijait­se­vis­ta jär­vis­tä. Suvan­nois­sa ja hitaas­ti vir­taa­vas­sa vedes­sä voi esiin­tyä sinileväkukintoja.

Sini­le­viä on luon­tai­ses­ti kai­kis­sa vesis­sä. Ne ovat luon­nol­li­nen osa vesie­ko­sys­tee­min perus­tuot­ta­jayh­tei­söä. Levä­la­jien run­saus­suh­teet vaih­te­le­vat vuo­de­nai­ko­jen mukaan.  Sini­le­viä tava­taan run­saim­min läm­pi­män veden aikaan, tyy­pil­li­ses­ti elo-syys­kuus­sa. Run­sas­tues­saan sini­le­vät samen­ta­vat vet­tä ja hei­ken­tä­vät näkö­sy­vyyt­tä muis­tut­taen run­saim­mil­laan pak­sua maa­lia tai hernerokkaa.