Kemin bio­tuo­te­teh­taan mer­ki­tys Kui­va­nie­mel­le ja Iil­le erit­täin suuri

Met­sä Grou­piin kuu­lu­va Met­sä Fibre tekee par­hail­laan han­ke­suun­nit­te­lua uuden bio­tuo­te­teh­taan raken­ta­mi­sek­si Kemiin. Toteu­tues­saan inves­toin­nin arvo oli­si 1,5 mil­jar­dia euroa eli kysees­sä on Suo­men met­sä­teol­li­suu­den his­to­rian suu­rin inves­toin­ti. Inves­toin­ti myös tur­vai­si nykyi­set 250 työ­paik­kaa Kemin teh­taal­la tule­vik­si vuo­si­kym­me­nik­si. Uuden teh­taan työl­lis­tä­vät vai­ku­tuk­set koko arvo­ket­jus­saan oli­si­vat 2 500 hen­ki­löä. Se on 1 500 hen­ki­löä enem­män kuin Kemin nykyi­sel­lä sel­lu­teh­taal­la. Suu­rin osa uusis­ta työ­pai­kois­ta tuli­si met­sä­puo­lel­le eli puun kor­juuseen ja kul­je­tuk­seen. Jo raken­nus­vai­heen työl­lis­tä­vät vai­ku­tuk­set ovat erit­täin merkittäviä.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Tien­pi­dos­sa ennä­tys­vil­kas vuosi

Kulu­nut vuo­si on ollut ELY-kes­kuk­sel­le kii­reis­tä aikaa tien­pi­don rahoi­tuk­sen kas­vun sekä lukuis­ten lisä­bud­jet­tien ansios­ta. Tien­pi­don rahoi­tus­ta on vuon­na 2020 ollut käy­tet­tä­vis­sä enem­män kuin moneen vuo­teen. Rahoi­tuk­sen kas­vu on näky­nyt eri­tyi­ses­ti pääl­lys­tys­oh­jel­mien laa­juu­des­sa, sil­to­jen kor­jauk­sis­sa sekä inves­toin­tien määrässä.



Rant­sik­ka: Oulu­lais­kir­jai­li­ja innos­taa Jää­lin kou­lun oppi­lai­ta lukemaan

Mei­dän luok­kam­me voit­ti arvon­nas­sa ilmai­sen kir­jai­li­ja­vie­rai­lun. Kai­kis­ta Oulun ylä­kou­luis­ta arvon­nan voit­ti nel­jä kou­lua mei­dän kou­lum­me lisäk­si. Kir­jai­li­ja­na oli oulu­lai­nen Mik­ko Koi­ra­nen, ja kir­ja­na hänen esi­kois­teok­sen­sa nimel­tään “Nau­hoi­tet­ta­va ennen käyt­töä”. Pro­jek­tiin sisäl­tyi kir­jan luke­mi­nen, sii­hen liit­ty­vät Tei­ja Mur­su­lan pitä­mät sana­tai­de­tun­nit sekä kirjailijavierailu.




Juuso Runt­ti, Hut­tu­ky­läs­tä eduskuntaan

Juuso Runt­ti (enti­nen Runt­ti­la, Man­ni­nen) syn­tyi Kii­min­gis­sä 2.3.1854. Hänen van­hem­pan­sa oli­vat maan­vil­je­li­jä Paa­va­li Runt­ti­la ja Lii­sa Hut­tu. Vai­mon­sa Marian (12.12 1851–25.11.1923) hän löy­si Hau­ki­pu­taan Holmasta.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Yli­kii­min­gin valo­kui­tu­han­ke odot­taa tie­do­tus­ta kos­ke­vaa rahoituspäätöstä

Kai­ran Kui­tu sel­vit­te­lee valo­kui­tu­yh­tey­den raken­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sia Yli­kii­min­kiin. Valo­kui­dus­ta kiin­nos­tu­nei­ta on ilmoit­tau­tu­nut yhtiöl­le sen mukaan jo var­sin iso mää­rä. Täl­lä het­kel­lä Kai­ran Kui­tu odot­taa ELY-kes­kuk­sel­ta pää­tös­tä tie­do­tus­hank­keen rahoituksesta.