Ran­ta­poh­jas­ta 12.4.1979 Tämä tapah­tui sota-aika­na olles­sa­ni myy­mä­län­hoi­ta­ja­na. Siir­ryin sel­lai­seen myy­mä­lään, jos­sa pun­nit­tiin lihaa omaan ja ylei­seen kulu­tuk­seen ja pun­ni­tuk­ses­ta annet­tiin kuit­ti asiak­kaal­le. Eräs van­ha isän­tä soit­ti, että sopi­si­ko pun­ni­ta, kun meil­lä on teu­ras­tet­tu son­ni. – Kyl­lä pun­ni­taan, tuo­kaa tän­ne vain, vas­ta­sin isän­näl­le. Het­ken kulut­tua myy­mä­lään tuli van­hah­ko mies, joka myyn­mä­lä­apu­lai­sel­ta kysyi myy­mä­län­hoi­ta­jaa. Kii­ruh­din pai­kal­le ja kun en vie­lä tun­te­nut hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti paik­ka­kun­ta­lai­sia, kat­soin mies­tä sil­miin, sanoin päi­vää ja jat­koin: – Nyt­kö son­ni tuli? Mies kat­soi minua vihai­ses­ti ja sanoi: – Ei tul­lut son­ni vaan kan­san­huol­lon tarkastaja!

Lue lisää

Joka nel­jäs ikäih­mi­nen pelkää

Joka nel­jäs ikään­ty­nyt jou­tuu pel­kää­mään lähi­suh­de­vä­ki­val­taa tai kal­toin­koh­te­lua arjes­saan. Mää­rä tun­tuu suu­rel­ta, mut­ta monet tut­ki­muk­set ker­to­vat, että kysees­sä on näin­kin ylei­nen ilmiö. Asi­aa on vai­kea tut­kia ja sii­tä on yli­pää­tään vai­kea puhua, mitä lähei­sem­pi teki­jä on, kuten puo­li­so tai lap­si. Pel­ko­na on lisään­ty­vä väki­val­ta, syyl­li­syys ja häpeä. Lähi­suh­de­vä­ki­val­ta on edel­leen tabu.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Eko­lo­gi­suus suo­sios­sa kauneudenhoidossa

Eko­lo­gi­suu­den suo­sio näkyy kau­neu­den­hoi­toa­lal­la. Sen on huo­man­nut eko­kos­me­to­lo­gi Hen­na Nis­ka­la, joka osti hau­ki­pu­taa­lai­sen Kau­neus­hoi­to­la LäHel­lä ‑yri­tyk­sen lii­ke­toi­min­nan kak­si vuot­ta sit­ten. Sitä ennen Nis­ka­la vaih­toi ammat­tia ja opis­ke­li SKY- ja ekokosmetologiksi.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Suo­ma­lai­nen hakee ren­kaan­sa kivi­ja­las­ta, net­ti­kaup­pa on suo­ma­lai­sel­le ren­gas­liik­keel­le mah­dol­li­suus, ei uhka

Ren­kai­den net­ti­kaup­pa on mah­dol­lis­ta­nut pie­nil­le­kin ren­gas­liik­keil­le nopean kas­vun suu­rem­mak­si teki­jäk­si. Net­ti­kaup­paa teke­viä ren­gas­liik­kei­tä on Suo­mes­sa kui­ten­kin hyvin vähän, Auton­ren­gas­lii­ton hal­li­tuk­sen puheen­joh­ta­ja Jar­mo Nuo­ra kertoo.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Toi­mit­ta­jal­ta: Sote yhä ratkaisematta

Muu­ta­mat asian­tun­ti­jat neu­voi­vat hal­li­tus­ta vii­mei­sim­män sote-ehdo­tuk­sen kaa­dut­tua. Jäl­ki­vii­sas­ta oli sanoa, että soten uudis­ta­mi­nen oli­si pitä­nyt jakaa useam­mal­le hal­li­tus­kau­del­le eikä yrit­tää rat­kais­ta asi­aa kertarysäyksellä.


Muo­tia ajatuksella

Muo­ti tois­taa itse­ään, mikä eten­kin nyt eet­ti­syyt­tä ja eko­lo­gi­suut­ta pai­not­ta­va­na aika­na on hyvä jut­tu. Kun 1980–90-luvut ovat tääl­lä taas, kan­nat­taa kuk­ka­ha­meet kai­vaa kome­rois­ta, ellei sit­ten ole ehti­nyt tren­dik­kääs­ti kon­ma­rit­taa vaatekaappejaan.Tämän päi­vän muo­ti­kä­si­te on laa­ja ja sal­li­va. Rajo­ja voi rik­koa ja sitä pide­tään jopa tyy­lik­kää­nä, kuten eri­lais­ten kuo­sien ja väri­maa­il­moi­den yhdis­tä­mis­tä samaan asu­ko­ko­nai­suu­teen. Nilk­ka­suk­kia voi pitää jopa san­daa­lien tai avok­kai­den kanssa.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Hau­Pan nai­set tap­pioon ensim­mäi­ses­sä kotipelissä

Hau­Pa koh­ta­si ensim­mäi­ses­sä koti­pe­lis­sään lau­an­tai­na 20.4 PK-35 Hel­sin­gin. Otte­lun ensim­mäi­nen puo­liai­ka päät­tyi 0–1 Hau­Pan puo­lus­taes­sa tii­viis­ti ja maa­li­vah­ti Essi Kin­nusen teh­des­sä huip­pu­tor­jun­to­ja. Pelia­jan täy­tyt­tyä otte­lu kui­ten­kin päät­tyi koti­jouk­ku­een 0–4 häviöön. 


Raha­pe­lit viik­ko 16

Lot­to: 1, 11, 18, 19, 21, 27, 39. Lisä­nu­me­ro: 3. Plus­nu­me­ro: 24. Voi­ton­ja­ko: 7 oikein – kpl, 6+1 oikein 1.….. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Kii­min­ki­joen, Kui­va­joen ja Iijoen tul­va­hui­put vie­lä edessäpäin

Läm­min sää jat­kaa lumien sulat­ta­mis­ta ja nos­taa jokien veden­pin­to­ja muun Poh­jois-Suo­men tavoin myös Ran­ta­poh­jan alu­eel­la. Kii­min­ki­joen ja Kui­va­joen ennus­te­taan nouse­van tul­va­huip­puun täl­lä vii­kol­la. Iijoel­la vapun tie­noil­le ajoit­tu­vat tul­vat voi­vat ennus­teen mukaan nous­ta kes­ki­mää­räis­tä suu­rem­mik­si, ja Pudas­jär­vel­lä veden­pin­nan nousu voi uha­ta ala­vim­mil­le alueil­le raken­net­tu­ja mök­ke­jä. Kii­min­ki­joel­le ennus­te­taan kes­ki­mää­räis­tä hie­man suu­rem­paa tul­va­huip­pua ensi viikonlopulle.


Kui­va­nie­men ter­veys­a­se­maa esi­te­tään säi­ly­tet­tä­väk­si – Iin talou­den tasa­pai­not­ta­mis­oh­jel­ma maa­nan­tai­na valtuustossa

Iin kun­nan­hal­li­tus esit­tää eri hal­lin­to­kun­tien esit­tä­miä tulo- ja sääs­tö­kei­no­ja ensi maa­nan­tai­na kokoon­tu­val­le kun­nan­val­tuus­tol­le. Kun­nan­hal­li­tus pois­ti sääs­tö­lis­tal­ta Kui­va­nie­men ter­veys­a­se­man, labo­ra­to­rion, ham­mas­huol­lon ja fysio­te­ra­pia­pal­ve­lui­den siir­ron Iin kes­kus­taan. Oulun­kaa­ren kun­tayh­ty­mä oli esit­tä­nyt nii­den siir­toa säästöesityksissään. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus