Nuo­ril­le aikui­sil­le oma koh­taa­mis­paik­ka Kiiminkiin

Päivi Kemppainen ja Marja Pinolehto juttelevat Kiimingin uuden kohtaamispaikan ensimmäisen kävijän Maisan kanssa siitä, miten tärkeää on, että arkeen tulee lähtöjä eli syitä poistua kotoa kohtaamaan toisia ihmisiä. (Kuva: Teea Tunturi)Päivi Kemppainen ja Marja Pinolehto juttelevat Kiimingin uuden kohtaamispaikan ensimmäisen kävijän Maisan kanssa siitä, miten tärkeää on, että arkeen tulee lähtöjä eli syitä poistua kotoa kohtaamaan toisia ihmisiä. (Kuva: Teea Tunturi)

Kii­min­gin Syke-talol­la on käyn­nis­ty­nyt vii­koit­tai­nen, 18–35-vuotiaille työn ja kou­lu­tuk­sen ulko­puo­lel­le jää­neil­le nuo­ril­le aikui­sil­le suun­nat­tu koh­taa­mis­paik­ka­toi­min­ta. Paik­ka on auki tors­tai­sin klo 10–12.

Toi­min­ta on osa Yhdis­tä­mö-han­ket­ta, joka hakee uusia uria työn ja kou­lu­tuk­sen ulko­puo­lel­la ole­vien nuor­ten aikuis­ten toi­min­ta­ky­vyn ja osal­li­suu­den vah­vis­ta­mi­seen. Mukaan jokai­nen voi tul­la oma­na itse­nään ja juu­ri sii­nä olo­ti­las­sa, mis­sä sil­lä het­kel­lä on. Koh­taa­mis­paik­ka on tar­koi­tet­tu pait­si Kii­min­gin, myös Yli-Iin ja Yli­kii­min­gin alu­een nuo­ril­le aikuisille.

Koh­taa­mis­paik­ka oli ensim­mäis­tä ker­taa avoin­na vii­me tors­tai­na, ja heti ovien avau­dut­tua pai­kal­la oli Joen­suus­ta Kii­min­kiin pari vuot­ta sit­ten muut­ta­nut Mai­sa, joka tuli pai­kal­le, jot­ta arkeen tuli­si toi­min­taa, sään­nöl­li­siä liik­keel­le läh­tö­jä ja sosi­aa­li­sia kontakteja.

– Minul­le ehdo­tet­tiin tätä, ja kun olin aiem­min­kin käy­nyt saman tyyp­pi­ses­sä toi­min­nas­sa, niin pää­tin tul­la pai­kal­le. Koro­na-aika on enti­ses­tään han­ka­loit­ta­nut sosi­aa­lis­ten kon­tak­tien muo­dos­ta­mis­ta, joten kaik­ki jär­jes­tet­ty on tervetullutta.

Mai­san mie­les­tä on hyvä, että nuo­ril­le jär­jes­te­tään toi­min­taa, sil­lä var­sin usein kaik­ki vas­taa­vat jutut koh­dis­tu­vat hänen mukaan­sa ikäih­mi­siin ja ala-ikäi­siin nuo­riin tai lapsiin.

– Monel­le nuo­rel­le voi olla iso kyn­nys läh­teä oman kodin ulko­puo­lel­le, var­sin­kin, jos uudet ihmi­set pelot­taa. Uskal­lus tul­la mukaan tän­ne läh­tee nuo­ris­ta itses­tään, ja on vai­kea tie­tää, mil­lä hei­dät sai­si mukaan, Mai­sa pohtii.

Dia­kin pro­jek­ti­koor­di­naat­to­ri­na hank­kees­sa muka­na ole­va Mar­ja Pino­leh­to tote­aa, ettei ole ole­mas­sa mitään pop­pas­kons­tia, jol­la nuo­ret sai­si mukaan. Työn pitää olla pit­kä­jän­teis­tä ja moni­puo­lis­ta, jot­ta jokai­nen löy­tää itsel­leen sopi­van väy­län pääs­tä elä­mäs­sä eteenpäin.

Mai­sa ehdot­taa, että jos­kus voi­si olla kiva, jos koh­taa­mis­pai­kal­la kokoon­nut­tai­siin jon­kun tee­man ja yhdes­sä­te­ke­mi­sen merkeissä.

– Sil­loin voi­si olla help­po tul­la pai­kal­le, jos tee­ma kiin­nos­ta. Se, että saa jotain ryt­miä elä­mään, on tosi tär­ke­ää. On hyvä, jos tulee läh­det­tyä pois koneel­ta istumasta.

Kii­min­gis­sä Mar­ja Pino­leh­don työ­pa­ri­na on Oulun kau­pun­gin etsi­vä nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Päi­vi Kemp­pai­nen.

– Olem­me mata­lan kyn­nyk­sen koh­taa­mis­paik­ka, jon­ne nuo­ret voi­vat tul­la jut­te­le­maan ja pelai­le­maan, mut­ta myös saa­da kes­kus­te­lua­pua meil­tä. Tar­jol­la on aamu­pa­laa­kin, Kemp­pai­nen sanoo.

Mar­ja Pino­leh­don mukaan toi­min­ta on nyt tar­koi­tus juur­rut­taa Kii­min­kiin niin, että hank­keen päät­tyes­sä huh­ti­kuus­sa 2023, se voi­si jat­kua eri toi­mi­joi­den yhteis­työl­lä. Koh­taa­mis­paik­kaa ovat suun­ni­tel­leet nuo­ret aikui­set ja hei­dän kans­saan työs­ken­te­le­viä jär­jes­töis­tä, kun­nas­ta, seu­ra­kun­nas­ta ja hank­keis­ta. Suun­nit­te­lu jat­kuu kevääl­lä vie­lä kah­des­sa yhteis­ke­hit­tä­mi­sen työpajassa.

Hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö Pirit­ta Pie­ti­lä-Liten­dahl tote­aa, että vaik­ka suu­ri osa maa­kun­tam­me nuo­ris­ta aikui­sis­ta voi hyvin, osal­le nuo­ris­ta on kasau­tu­nut ongelmia.

–  Ei ole työ- tai opis­ke­lu­paik­kaa, on talou­del­lis­ta niuk­kuut­ta, yksi­näi­syyt­tä, pel­ko­ja ja jopa kodittomuutta.

Tukea tar­vit­se­vien nuor­ten sano­ma on Pie­ti­lä-Liten­dah­lin mukaan yksi­mie­li­nen eli yhtääl­tä pal­ve­lui­hin on haas­ta­vaa hakeu­tua ilman tukea tai toi­saal­ta pal­ve­lu­ver­kos­to on niin pirs­ta­lei­nen, että sin­ne hukkuu.

Yhdis­tä­mö-han­ke on koko­nai­suu­des­saan toi­mi­nut jo syk­sys­tä läh­tien Kii­min­gin alu­eel­la inten­sii­vis­tä yksi­lö­työ­tä teh­den. Hank­keen asia­kas­työ­tä toteu­te­taan Kii­min­gin, Yli-Iin ja Yli­kii­min­gin alu­eel­la tiis­tai­sin ja tors­tai­sin, ja asia­kas­työs­tä vas­taa pro­jek­ti­koor­di­naat­to­ri, pal­ve­luoh­jaa­ja Saa­na Hau­ta­la. Dia­kil­ta hank­kes­sa on muka­na myös asian­tun­ti­ja Päi­vi Vuo­ki­la-Oik­ko­nen, joka vetää yhteis­ke­hit­tä­mi­sen työpajoja.

– Tuem­me syr­jäy­ty­mis­vaa­ras­sa ole­vien tai jo syr­jäy­ty­nei­den nuor­ten sosi­aa­lis­ta osal­li­suut­ta sekä mah­dol­li­suut­ta hakeu­tua ja sitou­tua tar­vit­ta­viin pal­ve­lui­hin, Pie­ti­lä-Liten­dahl lisää.

Oulun dia­ko­nis­sa­lai­tok­sen, Dia­ko­nia ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Oulun kau­pun­gin käyn­nis­tä­män ESR-rahoit­tei­sen hank­keen tavoit­tee­na on kehit­tää nuo­ri­läh­töi­nen toi­min­ta­mal­li nuor­ten osal­li­suu­den ja toi­min­ta­ky­vyn parantamiseksi.