Meri­pih­ka­rii­pus Kierikistä

Suo­mes­ta on löy­det­ty Inter­net-tie­to­jen mukaan yli tuhat meri­pih­kae­si­net­tä, jois­ta yli sata Yli-Iin Kie­ri­kis­tä. Näis­tä löy­dök­sis­tä en ole näh­nyt käy­tän­nös­sä yhtä ainut­ta­kaan. Sen sijaan yhdes­tä meri­pih­ka­rii­puk­ses­ta on piir­ret­ty kuva Pek­ka Kivik­kään kir­jas­sa Suo­men kal­lio­maa­laus­ten mer­kit sivul­la 260.

Suur-Sai­maal­la Yöve­den var­rel­la on suu­ri Astu­van­sal­men kal­lio­maa­laus. Sen ran­ta­ve­des­tä on löy­det­ty nel­jä meri­pih­ka­rii­pus­ta, kol­me ihmis­kas­vo­ja ja nel­jäs ilmei­ses­ti kar­hua esit­tä­viä. Täs­sä yhtey­des­sä kir­jaan on piir­ret­ty tämä Kie­ri­kin meri­pih­ka­rii­puk­sen kuva. Sen ala­reu­na ja sivut ovat mel­ko suo­ria, ja se kaar­tuu ylä­pään osak­si, jos­sa on rei­kä. Lisäk­si rii­puk­sen pin­taan on uur­ret­tu seit­se­män viivaa.

Nume­roil­la on kaut­ta aiko­jen ollut tär­keä teh­tä­vä ihmis­ten elä­mäs­sä. “Nume­rot hal­lit­se­vat maa­il­maa” ja “Nume­rot ovat kai­ken tie­don läh­de”, tote­si kak­si antii­kin filo­so­fia. Nume­roi­ta käy­tet­tiin myös maa­gi­seen tarkoituksiin.

Mui­noin arvel­tiin, että meri­pih­kal­la oli maa­gis­ta voi­maa, ja se pys­tyi suo­je­le­maan ihmis­tä muun muas­sa paho­ja hen­kiä vas­taan. Meri­pih­kas­ta val­mis­tet­tu esi­ne oli täten jo sinän­sä maa­gi­nen. Vah­vis­taak­seen rii­puk­sen maa­gis­ta voi­maa rii­puk­sen teki­jä oli uur­ta­nut rii­puk­sen pin­taan seit­se­män viivaa.

Lukua seit­se­män (7) on kaut­ta aiko­jen käy­tet­ty ympä­ri maa­il­maa eri tar­koi­tuk­siin. Sil­lä oli muun muas­sa suo­jaa­va mer­ki­tys. Edel­leen luku seit­se­män ilmai­si hyvin­voin­tia. Van­han ger­maa­ni­sen rii­musar­jan seit­se­mäs rii­mu oli juma­lal­li­sen ilon, voi­man ja rak­kau­den rii­mu. Suo­ma­lai­ses­sa kan­san­ru­nou­des­sa luku seit­se­män esiin­tyy noin 3000 ker­taa, Van­has­sa Tes­ta­men­tis­sa 90 ker­taa eri yhteyk­sis­sä ja tarkoituksissa.

Kie­ri­kin seit­sen­vii­vai­nen meri­pih­ka­rii­pus on val­mis­tet­tu suo­jaa­maan omis­ta­jaan­sa paho­ja voi­mia vas­taan, tuo­maan hänel­le hyvin­voin­tia, iloa ja koke­maan juma­lal­lis­ta rakkautta.

Meri­pih­ka on kivi­kau­den kul­taa, kos­ka var­si­nais­ta kul­taa ei vie­lä tun­net­tu. Kie­rik­kiin sitä oli saa­tu Bal­tian maista.

Jaak­ko Kyrön­lam­pi, FK, Oulu