Ihmi­sen elä­män var­hai­set vuo­det ja per­heen arki luo­vat perus­tan aikuisiälle

Mää­rä­tie­tois­ta toi­min­taa las­ten, nuor­ten ja per­hei­den hyvin­voin­nin puo­les­ta tar­vi­taan hyvin­voin­tia­lu­eel­la. Kai­kes­sa pää­tök­sen­teos­sa on otet­ta­va huo­mioon lap­set, nuo­ret ja perheet.

Las­ten ja per­hei­den pal­ve­lut tulee toi­mia per­hei­den tar­vet­ta vas­taa­val­la tasol­la. Esi­mer­kik­si neu­vo­loi­den pai­kal­li­nen toi­min­ta riit­tä­vän lähel­lä kun­ta­lai­sia on tur­vat­ta­va ja sitä pitää kehit­tää ja nyky­ai­kais­taa enti­ses­tään. Uusil­le suku­pol­vil­le myös toi­mi­vat digi­pal­ve­lut ovat ole­tusar­vo, eikä vain lisä palveluihin.

Ennal­taeh­käi­se­viin pal­ve­lui­hin ja var­hai­seen tukeen tulee panos­taa, jot­ta ongel­mat voi­daan rat­kais­ta ennen kuin ne pää­se­vät moni­mut­kais­tu­maan. Ihmi­sen elä­män var­hai­set vuo­det ja lap­suu­den per­heen arki luo­vat perus­tan aikuisiälle. 

Yhtei­söl­li­syys tuli­si nos­taa uudel­leen sil­le kuu­lu­vaan arvoon­sa. Suku­pol­vien välis­tä kans­sa­käy­mis­tä tar­vi­taan ja se luo hyvin­voin­tia vau­vas­ta vaa­riin. Vapaa­eh­tois­työ, vara­mum­mit ja ‑ukit, tädit ja sedät luo­vat tur­va­ver­kon, jota ei kai­kil­la omis­ta läh­tö­koh­dis­ta ole.

Ei ole oikein, että apua jou­tuu hake­maan monel­ta eri luu­kul­ta, vaan pal­ve­lut on saa­ta­va hel­pos­ti yhdes­tä pai­kas­ta. Mones­ti, kun akuut­ti krii­si­ti­lan­ne on het­kel­li­ses­ti jo men­nyt ohi, ei yhteyt­tä tule enää otet­tua sosi­aa­li­pal­ve­lui­hin. Tämä on inhi­mil­lis­tä ja sik­si on hyvä, että yhtey­den­o­ton voi teh­dä välit­tö­mäs­ti ajas­ta ja pai­kas­ta riip­pu­mat­ta, ilman kyn­nys­tä yhtey­de­no­tol­le. Täs­tä ammat­tiai­toi­nen sosi­aa­li­huol­lon hen­ki­lö saa aloi­tet­tua hoi­to­ket­jun. Näem­me tär­keä­nä, että oma­hoi­ta­ja­mal­lia sovel­le­taan myös sosi­aa­li­puo­len asioin­tiin, jot­ta lap­sen, nuo­ren ja per­heen avuk­si saa­daan luo­tua asian­mu­kai­nen, moniam­mat­til­li­nen tii­mi. Tämä ede­saut­taa luot­ta­muk­sen ja pysy­vyy­den tun­net­ta, joka luo hyvän poh­jan asiakassuhteelle.

Tule­van alue­uu­dis­tuk­sen hel­miä on esi­mer­kik­si mei­dän alu­eel­lam­me toi­mi­va Limin­gan per­he­kes­kus, jos­sa ver­kos­toi­daan kaik­ki las­ten, nuor­ten ja per­hei­den pal­ve­lut. Tavoit­tee­na on, että jokai­nen lap­si, nuo­ri ja per­he löy­tää ja saa tar­vit­se­man­sa tuen sekä avun samas­ta pai­kas­ta. Näin luo­daan koko­nai­suus, joka sisäl­tää kaik­ki heil­le suun­na­tut ter­veyt­tä ja hyvin­voin­tia edis­tä­vät pal­ve­lut. Per­he­kes­kuk­seen kuu­luu myös var­hai­sen tuen ja hoi­don pal­ve­lut sekä yhteis­työ seu­ra­kun­nan ja jär­jes­tö­jen kans­sa. Vapaa­eh­tois­työ istuu tähän per­he­kes­kus­mal­liin erinomaisesti.

Pasi Lauk­ka, FM, yhtei­sö­toi­min­nan pääl­lik­kö, Mari Kärk­käi­nen, FM, opet­ta­ja, alue­vaa­lieh­dok­kaat, Poh­jois-Poh­jan­maa, SDP