Päät­tä­jäl­tä: Talous läh­ti nousuun, mut­ta iskee­kö tsu­na­mi kuitenkin

Heli-Han­ne­le Haapaniemi.

Suo­men talou­del­la menee lujaa ja hal­li­tuk­sen koro­na-ajan poli­tiik­ka on tuke­nut pan­de­mias­ta sel­viy­ty­mis­tä hyvin. Iin vero­tu­lot ker­ty­vät rei­lus­ti enna­koi­tua parem­min ja syys­kuun työt­tö­myy­sas­te oli vain 9,8. Todel­la hienoa.

Talous­ti­lan­ne ei siis näy­tä yhtä kur­jal­ta kuin sääs­tö­lis­tan laa­din­taan ryh­dyt­täes­sä alku­vuo­des­ta. Lisää rahaa tar­vi­taan kui­ten­kin eri­tyi­ses­ti eri­kois­sai­raan­hoi­don tämän vuo­den kulu­jen kat­ta­mi­seen. Iiläi­set ovat tar­vin­neet ja saa­neet hoi­toa vaka­vien sai­rauk­sien hoi­toon. Sai­raan­hoi­don kulu­jen yli­tys bud­je­toi­tuun näh­den ei yllät­tä­nyt, mut­ta pal­jon se on. Kun­nan­val­tuus­to myön­si 1.11. lisä­mää­rä­ra­haa sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­jen omaan toi­min­taan 550 000 euroa ja eri­kois­sai­raan­hoi­toon 3 300 000 euroa. Hel­po­tuk­ses­ta ei uskal­la huo­kais­ta, mut­ta onnis­tu­mi­nen Iin talou­den kun­toon saat­ta­mi­ses­sa ei näy­tä ihan mahdottomalta.

Kun­tien talou­den enna­koin­ti tulee hel­pot­tu­maan sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon jär­jes­tä­mis­vas­tuun siir­tyes­sä hyvin­voin­tia­lueil­le 2023 alus­ta. Työn alla on his­to­rial­li­sen suu­ri muu­tos, jos­sa kun­tia­kin odot­taa sovit­tau­tu­mi­nen uuteen roo­liin. Raken­teet natisevat.

Väes­tö­ra­ken­teen muu­tos on aiheut­ta­nut huol­ta pit­kään. 1.11.2021 Yle uuti­soi kon­sult­ti­toi­mis­to MDI:n joh­ta­va asian­tun­ti­ja Timo Aron las­kel­man alle 35-vuo­tiai­den mää­rän kehi­tyk­ses­tä. Hän nimit­ti pää­tel­mään­sä väes­töt­su­na­mik­si. Tilas­to­kes­kuk­sen syys­kuus­sa jul­kai­se­man väes­tö­en­nus­teen mukaan las­ten ja nuor­ten mää­rä vähe­nee rajus­ti. Iin kun­ta on nyt tilan­tees­sa, jos­sa var­hais­kas­va­tuk­sen tar­ve on kovas­ti lisään­ty­nyt, mut­ta samal­la on toi­saal­la näh­tä­vis­sä kou­lu­jen oppi­las­mää­rän lasku.

Ihmis­kun­nan suu­rin haas­te, ilmas­to­ka­ta­stro­fin uhka, ei ole kadon­nut min­ne­kään ja sen tor­jun­taan pitää jak­saa panos­taa. Talou­del­li­ses­ti osa tar­vit­ta­vis­ta muu­tok­sis­ta tun­tuu uhkaa­vil­ta, mut­ta huo­mat­ta­vas­ti kal­liim­mak­si tulee ellei ilmas­ton­muu­tos­ta kye­tä hil­lit­se­mään ja toi­saal­ta sopeu­tu­maan sii­hen. Iin tähä­nas­ti­nen edel­lä­kä­vi­jyys on jo uusi normaali.

Mei­tä tul­laan siis haas­ta­maan use­aan yhtä­ai­kai­seen raken­ne­muu­tok­seen ja kes­kus­te­lut pal­ve­lu­ver­kois­ta lisään­ty­vät. Pää­tök­sen­te­ko­ti­lan­teet eivät tule ole­maan help­po­ja. Meil­lä on iso urak­ka edessä.

Poliit­ti­nen pää­tök­sen­te­ko on demo­kraat­ti­nen, edus­tuk­sel­li­nen aree­na eri vaih­toeh­to­jen sel­vit­tä­mi­seen ja pun­ta­roin­tiin. Vai­keis­sa­kin tilan­teis­sa pää­tök­sen­te­ko­ky­ky pitää kye­tä säi­lyt­tä­mään, samoin raken­ta­va ilma­pii­ri. Toi­mie­lin­ten puheen­joh­ta­jil­la on iso roo­li hyvän pää­tök­sen­te­ko­kult­tuu­rin yllä­pi­tä­mi­ses­sä, kuten toki kai­kil­la muil­la­kin. Kan­sa­lai­sak­tii­vi­suus kuu­luu myös demo­kra­ti­aan, oli sit­ten kyse koko maa­pal­lon pelas­ta­mi­ses­ta tai kylä­kou­lun säi­lyt­tä­mi­ses­tä. Muu­tok­sen kiel­tä­mi­sel­lä ei pääs­tä kui­ten­kaan pit­käl­le. Tsu­na­mi­va­roi­tuk­sia kan­nat­taa kuunnella.

Heli-Han­ne­le Haa­pa­nie­mi, Iin kun­nan­val­tuu­tet­tu, Vihreät